返回列表 發新帖

超市香草

作者: 菜妹 發表于 2018-6-14 20:35:32
10514 34
菜妹 發表於 2019-5-8 06:11:55 |顯示全部樓層

百里香

細香蔥

蔥花

好靚嘅花呀!  發表於 2019-5-11 19:29
回復

little_stone 發表於 2019-5-11 19:28:58 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-8 06:07
班葉倒手香同碰碰香我都用左近兩三個月先服盆,呢排一冇太陽就停止生長,要曬既植物我都係難養肥。 ...

有返太陽就生得返都好好
我好多香草都種唔到,夏天太曬,日日淋水都乾c (百里香嗰啲
不過艾草生命力真係幾頑強。上個夏天以為佢c咗,換咗個盆俾貓鬚草,山竹吹c咗貓貓,秋天時我媽話貓貓生返出黎,仲肥咗好多喎!我睇真啲,原來係艾草黎
回復

菜妹 發表於 2019-5-11 20:50:22 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-5-11 19:28
有返太陽就生得返都好好
我好多香草都種唔到,夏天太曬,日日 ...

艾草根同走徑生長力強,所以我都定期換大盆種。
回復

菜妹 發表於 2019-5-12 09:07:33 |顯示全部樓層

兩年半大既鼠尾草同兩棵三年半大既迷迭香比,size更加係超越。
迷迭香幾吋枝條就直接落地,鼠尾草插枝頭一年係種8cm膠盆,落地時約10cm高好細棵,變成巨草都係過去一年半既生長。
迷迭香前年,上年我都有插枝落地,插左十幾棵,全部係第一年都只長高少於5cm, 結論係第一年養根,第二年開始生長。
鼠尾草直接插枝落地生長速度快好多,尤其是種係全日照位置, 種盆大得唔多,香草植物都係要接地氣先健康。
門口既鼠尾草生到出晒路邊,愈剪愈大棵,忍唔住掘起佢移植到後苑,根部非常發達,搞左半個鐘出晒汗仲要剪根先掘得起。咁大棵又爆花菖,如果定植到今個夏天都可以日日有花睇,上年種門口連爆花自己都冇乜時間欣賞,期盼今年花期,前題係要成功定植。

迷迭香插枝苗

鼠尾草8個月插枝苗

剪草時見到蘋果薄荷出返黎,冇死到,即時放心晒

朱古力薄荷

猫薄荷

大葉薄荷

薰衣草上年夏天插枝成功,最近我密密谷肥佢。

兩棵claim師姐送既艾草:普通仍細棵, 黃班艾草愈黎愈靚,愈睇愈愛

牛至種子苗入春後大左好多,移植落虾夷葱盆度一齊種。

檸檬百里香冇普通百里香咁粗生。
百里香

麝香錦葵生到失晒控,試過移植但根長到掘唔到。
IMG_1684.JPG IMG_1685.JPG

蔥花

花園自入春後各種花開唔停,兩棵迷迭香樹更花開不斷,每日有小園丁幫手工作(採蜜)。
蜜蜂仔霸佔左呢個堆草箱三年,每年冬天都會去第二頭住家旅行,早春先搬返黎住。
回復

violet_bb 發表於 2019-5-12 21:26:18 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-12 09:07
兩年半大既鼠尾草同兩棵三年半大既迷迭香比,size更加係超越。
迷迭香幾吋枝條就直接落地,鼠尾草插枝頭一 ...

佻皮女神種乜都咁靚!羨慕!
回復

Ming36 發表於 2019-5-20 15:48:22 來自手機 |顯示全部樓層

原來薄荷都有咁多品種,種得好靚啊
上年年尾,去完親子農莊,第一次種薄荷,由兩片葉種起,呢幾個月摘下心,再插枝,希望佢可以收得濃密啲
回復

菜妹 發表於 2019-5-20 18:21:47 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-20 15:48
原來薄荷都有咁多品種,種得好靚啊
上年年尾,去完親子農莊,第一次種薄荷,由兩片葉種起, ...

咁細既枝條都種出一大盆,師兄好功夫!
薄荷家族好大架,我仲有檸檬薄荷同胡椒薄荷消失草堆中,遲下可能搵得返。
回復

Ming36 發表於 2019-5-20 19:16:00 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-20 18:21
薄荷家族好大架,我仲有檸檬薄荷同胡椒薄荷消失草堆中,遲下可能 ...

我都係第一次試種香草,話晒都係第一次去親子農莊,參加栽種活動,唔想小朋友唔開心,所以睇書、上網搵吓啲資料,盡力拯救弱弱的小苗(其實唔可以叫小苗,連根都冇,就比我哋插到砂土中,真係我見猶憐

薄荷怕熱,炎夏未到剪枝水種備份安全。  發表於 2019-5-20 19:45
回復

Ming36 發表於 2019-5-20 19:17:16 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-20 18:21
薄荷家族好大架,我仲有檸檬薄荷同胡椒薄荷消失草堆中,遲下可能 ...

檸檬薄荷係咪真係有檸檬味?
胡椒薄荷係咪又有胡椒味?

係,係,真係根據味道改名。 檸檬薄荷香港叫香蜂草。  發表於 2019-5-20 19:41
回復

菜妹 發表於 2019-5-20 19:51:36 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-20 19:16
我都係第一次試種香草,話晒都係第一次去親子農莊,參加栽種活動,唔想小朋友唔開心,所以睇書、上網搵吓 ...

歐洲香港種盆係一大挑戰,若果空間許可,建議大大換大一倍size盆種,俾走徑有空間生長。夏天家中開冷氣時亦可放通風口吹風。
回復

violet_bb 發表於 2019-5-20 20:31:16 來自手機 |顯示全部樓層

•咁蜜蜂去晒渡假時,你咪可以攞蜂蜜囉?

•女神前世一定係小龍女嚟!
小蜜蜂同你做朋友!唔怪得在你家落地生根住三年啦!
莫講話三年!住一世都得啦!

我當佢地係貴賓  發表於 2019-5-20 21:04
客人(蜂)將財產交予保館,我不能監守自竊有損誠信。  發表於 2019-5-20 20:57
回復

Ming36 發表於 2019-5-20 20:39:07 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-20 19:51
歐洲香港種盆係一大挑戰,若果空間許可,建議大大換大一倍size盆種,俾走徑有空間生長。夏天家中開冷氣時 ...

多謝教導及提醒,我真係唔知道要備份水種渡夏及用大啲的盆,我仲特登俾佢曬多啲太陽添,但個位
是窗台室內,非常通風

通風一定要,炎夏太曬會曬傷熱死。  發表於 2019-5-20 20:59
回復

菜妹 發表於 2019-5-24 04:19:51 |顯示全部樓層

檸檬薄荷(香蜂草),係草叢中搵返。

虾夷蔥,中午陽光猛烈時花色較粉,黃昏時睇落係紫色。

兩款都係蔥花冇乜花香,Bumblebees卻很愛。
回復

菜妹 發表於 2019-5-28 09:00:07 |顯示全部樓層
之前誤會以為採花蜜就係蜜峰,溫書後認識到世界上很多採花蜜的峰都不是蜜峰。只有產蜜糖品種方可稱為蜜峰。其餘品種只採花蜜,幫助植物受粉,並無產峰蜜。
如果冇認錯,花園自來峰應該係Early Bumblebee (熊峰),因為蜜峰冬季唔會死,Bumblebees 會於秋季未死亡,春季近一批峰卵長成重新活躍採花蜜。
回復

Capoppy 發表於 2019-6-1 20:21:33 來自手機 |顯示全部樓層
香草高手,連昆蟲都有研究,熱愛大自然!

大大誇獎喇~只係閒時觀察,稱唔上研究。  發表於 2019-6-2 05:40
回復