長筒花緣

作者: 小雷子 发表于 2018-6-12 12:52:14
14090 149
Hamama 發表於 2018-8-14 22:05:35 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-14 20:21
長筒需要半日曬,唔夠光就會變長頸鹿,好似我棵咁!大家一齊加入種長筒,開心呀!花花開了,記得放相比大 ...

咁啱晒啦!我露台曬到一點鐘就冇陽光。
小雷子 發表於 2018-8-18 14:49:31 來自手機 |顯示全部樓層
好開心Achimenes Llya Melnya終於開花,重瓣,好大朵紫色玫瑰花!小雷子的紫色小花園,真係好迷人! 20180817_072733.jpg 20180817_072608.jpg 20180817_072740.jpg 20180817_072713.jpg 20180818_144145.jpg 20180818_144115.jpg
ET0404 發表於 2018-8-18 15:32:59 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-18 14:49
好開心Achimenes Llya Melnya終於開花,重瓣,好大朵紫色玫瑰花!小雷子的紫色小花園,真係好迷人!

恭喜恭喜!
小雷子 發表於 2018-8-18 15:35:22 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-8-18 15:32
重瓣+紫=超靚

恭喜恭喜!

多謝ET大大賞花!你有冇呢隻?
alexkai 發表於 2018-8-18 15:48:04 來自手機 |顯示全部樓層
好開心Achimenes Llya Melnya終於開花,重瓣,好大朵紫色玫瑰花!小雷子的紫色小花園,真係好迷人!
小雷神的小花園好多靚花
小雷子 發表於 2018-8-18 16:03:00 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-8-18 15:48
紫色又大花。好靚呀
小雷神的小花園好多靚花

多謝參觀!水種那棵都有花蕾,希望可以在我離開前可以開到花!
ET0404 發表於 2018-8-18 18:03:55 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-18 15:35
多謝ET大大賞花!你有冇呢隻?

我以前種過幾隻,冇呢個品種,但開花少,所以冇種一排。
舊年B17大俾咗隻Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler我,睇下呢次種唔種得好。
薑C先生 發表於 2018-8-18 19:04:32 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-18 19:25:12 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-8-18 18:03
我以前種過幾隻,冇呢個品種,但開花少,所以冇種一排。
舊年B17大俾咗隻Achimenes Grandiflora 'Robert  ...

我呢隻有小側芽,若你鐘意可以寄比你一齊種!
小雷子 發表於 2018-8-18 19:38:16 來自手機 |顯示全部樓層
薑C先生 發表於 2018-8-18 19:04
靚女種靚花,我個d開出泥紫色好深五鐘意

Hi 薑C先生!你個名好有趣呀!
唔知我嘅諗法有冇錯,花嘅顏色可能同受陽光光照有關係,我見相片呢隻應該深紫色,但我種嘅地方只有散光,所以顏色比較淺色!
你亦可試下,將棵花移到比較陽光較少位置,可能有驚喜!

我都有類似情況呀,仲以為買錯花,醒五起減光,哈哈哈,諗住同av五同加麻  發表於 2018-8-18 20:21
多謝師姐教導[emoji]1f62c[/emoji]  發表於 2018-8-18 20:20
薑C先生 發表於 2018-8-18 20:24:50 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-18 19:38
Hi 薑C先生!你個名好有趣呀!<span class="emoji emoji1f601"></span>
唔知我嘅諗法有冇錯,花嘅顏色可能同受陽光光照有關 ...

我果棵係甘

嘩深過我果棵小小  發表於 2018-8-18 20:26
小雷子 發表於 2018-8-18 20:48:52 來自手機 |顯示全部樓層
薑C先生 發表於 2018-8-18 20:24
我果棵係甘

薑C先生!薑C先生!哈哈!個名太可愛啦!
朵花好深色,我見你朵花及葉都被太陽晒傷,陽光太強,長筒需要光,但也怕太熱!轉個位,睇下有冇幫助!
薑C先生 發表於 2018-8-18 22:07:07 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-18 20:48
薑C先生!薑C先生!哈哈!個名太可愛啦!<span class="emoji emoji1f601"></span>
朵花好深色,我見你朵花及葉都被太陽晒傷 ...

謝謝,但徒長已經好西利,靠d竹撐住炸,葉果d係水傷
ET0404 發表於 2018-8-18 22:09:06 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-18 19:25
我呢隻有小側芽,若你鐘意可以寄比你一齊種!

鐘意呀!不過等我種好自己嗰隻,有返信心先,怕浪費咗。到時我唔會客氣嘅

有其他花友喜歡就俾佢哋先啦,好多謝你呀!
薑C先生 發表於 2018-8-18 22:11:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-18 20:48
薑C先生!薑C先生!哈哈!個名太可愛啦!<span class="emoji emoji1f601"></span>
朵花好深色,我見你朵花及葉都被太陽晒傷 ...

離題一下,你有無睇過疆屍先生加,你個年紀輕輕應該未睇過加播,哈哈哈
小雷子 發表於 2018-8-18 22:26:41 來自手機 |顯示全部樓層
薑C先生 發表於 2018-8-18 22:11
離題一下,你有無睇過疆屍先生加,你個年紀輕輕應該未睇過加播,哈哈哈 ...

鬼片?卡通片?
定呢個? 20180818_223312.png
gita 發表於 2018-8-18 22:52:55 |顯示全部樓層
薑C先生 發表於 2018-8-18 23:06:48 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-18 22:26
鬼片?卡通片?<span class="emoji emoji1f631"></span>
定呢個?

係1985年嘅戲,林正英做架,有機會巢反泥睇啦
小雷子 發表於 2018-8-18 23:17:12 來自手機 |顯示全部樓層
薑C先生 發表於 2018-8-18 23:06
係1985年嘅戲,林正英做架,有機會巢反泥睇啦

太恐怖嘅戲,我怕發惡夢!
Hamama 發表於 2018-8-19 12:44:18 來自手機 |顯示全部樓層
Hamama 發表於 2018-8-14 19:16
生到好高<span class="emoji emoji1f606"></span>淡紫色的花好靚吖!我上兩星期都買咗兩棵長筒,希望會開到花同大家分享[emo ...

我真係大懵,我買了的兩棵長筒,今日見到有花冧,睇返Label才發現原來其中一棵就是這品種