長筒花緣

作者: 小雷子 发表于 2018-6-12 12:52:14
14053 149
小雷子 發表於 2018-6-21 18:52:09 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2018-6-21 16:35
大大的花靚到暈

第一次種長筒,估唔到係咁快有花睇!我覺得呢隻好適合新手種!等佢生得大棵D,再分比大家!
B17 發表於 2018-6-21 19:14:06 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-21 18:52
第一次種長筒,估唔到係咁快有花睇!我覺得呢隻好適合新手種!等佢生得大棵D,再分比大家!
小雷子 發表於 2018-6-21 19:18:27 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-21 19:14
只係唔識合我囉

我知道啦!如果係火辣辣女朗,你會考慮收歸國有囉!
B17 發表於 2018-6-21 19:19:47 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-21 19:18
我知道啦!如果係火辣辣女朗,你會考慮收歸國有囉!

火辣辣既種過啦,太熱唔掂!
小雷子 發表於 2018-6-21 19:21:22 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-21 19:19

佢做風雨蘭背後嘅女人,應該冇問題啦!
B17 發表於 2018-6-21 19:22:56 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-21 19:21
佢做風雨蘭背後嘅女人,應該冇問題啦!

呢個位可遇不可求,只此一個,容不下!
小雷子 發表於 2018-6-21 19:24:29 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-21 19:19

唔識喷火,只識噴血……而c!
nixnix 發表於 2018-6-22 11:26:08 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-22 11:48:07 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-22 14:23:34 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-22 11:48
我又排。不過我未必適合種。室內太暗,只適合種喜,迷岩,中岩,花貓徒長而無花。室外太熱又難找半陰位。 ...

佢係鱗莖繁殖或者插竿!我窗台冇咩光都開花!你都應該冇問題!
小雷子 發表於 2018-7-17 16:51:28 來自手機 |顯示全部樓層
好耐冇update Achimenes Llya Melnya生長情況
夏天冇陽光入屋,所有植物都變左長頸鹿,為有聽天由命!
之前將呢棵小苗,一分為2,想睇下長筒係2個唔同嘅方法種植,那個比較好!
泥種vs水種,分別真係可以好大!同一位置,同一光源,莫非長筒真係鐘意水世界?繼續種落去,唔知又會點呢?
小雷子 發表於 2018-8-9 11:24:11 來自手機 |顯示全部樓層

B17 發表於 2018-6-12 22:36
成篇反面教材
種到殘,種到爛,爛到截枝再插,又種到高腳七,人地十幾朵咁爆,我d得嗰兩朵花,學我聽 ...

B大大!早上好!
小雷子交功課Achimenes Hugues Aufray開花啦!第一朵颜色好清新淡黃色,第2朵黃+粉紅邊,兩朵各有各美態! 20180809_095956.jpg
小雷子 發表於 2018-8-9 11:28:13 來自手機 |顯示全部樓層
出唔到另一張相,再試! 20180809_095944.jpg
小雷子 發表於 2018-8-10 15:02:53 來自手機 |顯示全部樓層
今日終於等到啦!5朵花一齊開!!超鐘意呢隻長筒花!雖然唔夠陽光,種到超高,但終算有咁多花開,已經好滿足! 20180810_145038.jpg 20180810_145003.jpg 20180810_144850.jpg 20180810_144820.jpg

好好好好好高呀! 淡紫色浪漫清雅, 我都好鍾意.  發表於 2018-8-10 15:08
小雷子 發表於 2018-8-14 11:56:57 來自手機 |顯示全部樓層
今日又介紹新加成員!小雷子中毒太深,睇嚟斬手指先得!
Achimenes Dot
細細盆已經有花……粉紅色花非常可愛 20180814_114232.jpg 20180814_114324.jpg
還有以下呢3盆,希望佢地快高長大,開花!開花!
Achimenes Limoncello
Achimenes Cytro
Achimenes double pink rose

小雷子 發表於 2018-8-14 12:08:20 來自手機 |顯示全部樓層

差啲忘……Achimenes Llya Melnyk巳經玩緊: 包、剪、揼遊戲!
下次呢知佢出咩呢? 20180814_095311.jpg
Cloudcloud 發表於 2018-8-14 15:09:46 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-14 12:08
差啲忘……Achimenes Llya Melnyk巳經玩緊: 包、剪、揼遊戲!
下次呢知佢出咩呢?<span class="emoji emoji1f601"></span> ...

請問濕度如何呢?我棵長筒頂部葉子乾燥了些
小雷子 發表於 2018-8-14 15:18:08 來自手機 |顯示全部樓層

請問濕度如何呢?我棵長筒頂部葉子乾燥了些[/quote]

我有一棵又係咁,種嘅位置與其他唔同,佢放係有太陽晒嘅位置,葉捲埋!我唔知係太光定係濕度問題!
若言你棵有捲葉,試下夜晚喷下水!睇下有冇改善! 20180814_152232.jpg
Hamama 發表於 2018-8-14 19:16:41 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-10 15:02
今日終於等到啦!5朵花一齊開!<span class="emoji emoji1f60d"></span>!超鐘意呢隻長筒花!雖然唔夠陽光,種到超高,但終算 ...

生到好高淡紫色的花好靚吖!我上兩星期都買咗兩棵長筒,希望會開到花同大家分享
小雷子 發表於 2018-8-14 20:21:30 來自手機 |顯示全部樓層
Hamama 發表於 2018-8-14 19:16
生到好高<span class="emoji emoji1f606"></span>淡紫色的花好靚吖!我上兩星期都買咗兩棵長筒,希望會開到花同大家分享[emo ...

長筒需要半日曬,唔夠光就會變長頸鹿,好似我棵咁!大家一齊加入種長筒,開心呀!花花開了,記得放相比大家睇!