長筒花緣

作者: 小雷子 發表于 2018-6-12 12:52:14
14188 149

長筒花係咩黎架,真係唔多識分別!爬文睇到朵花真係好靚,即刻中左毒!邊個咁大整蠱?落毒最叻嘅,當然又係B大大做嘅好事!幸好中左毒又送返粒解藥比我!多謝晒B大大!
由一粒肥蟲開始,浸水出根再落泥!依加大左好左!
Achimenes Hugues Aufray

Achiemens Ambroise Verchaffelt
買左馬生小苗,種左唔係好耐,巳經有花冧,超期待! 20180612_114755.jpg

Achimenes Llya Melnya
一棵泥種,一棵水種,睇下邊種方法快開花!

最后一棵,要多謝超細心Rumer!一條肥嘟嘟帶有小芽的蟲蟲,收到非常開心,即刻落泥種!依加葉葉又壯又靚!
Achimedes English yellow rose

希望呢個小花園可以開花不斷!
rumer 發表於 2018-6-12 20:58:48 來自手機 |顯示全部樓層
雷大大的長筒篇終於出黎啦~
完全陣容鼎盛~要跑入黎支持一下先~
明明記得大家都有的Ambroise Verschaffelt 應該差唔多時間買~大家一樣係馬生貨~
但我的依舊是小小苖~
但雷大大的已經準備開花真係要嚇死我了
回復

小雷子 發表於 2018-6-12 21:18:26 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-12 20:58
明明記得大家都有的Ambrois ...

今日得閒,整理一下資料!順道開返個新帖記錄一下生長情況!最重要想比你睇下BB情況,怕你掛着佢囉!
我都被Ambroise Verchaffelt嚇親,以為自己眼花,當花冧明顯大左,就確定了!非常驚喜!相信你棵小苗都會好快有花冧!
回復

B17 發表於 2018-6-12 21:51:44 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-12 20:58
明明記得大家都有的Ambrois ...

以前放窗邊就徙長,高到冇朋友,出露台又熱到燶,依嘉放曝曬位 前面有風雨蘭做遮光,暫時生長得幾好,睇黎佢喜歡陽光加遮光
回復

rumer 發表於 2018-6-12 21:52:25 來自手機 |顯示全部樓層
Haha 而家有得追看妳跟B大的長筒篇啦~
加油呀~成日覺得唔理咩植物去到妳手都會超速成長~所以BB係妳度會好安心的~
我就乖乖的等睇靚花啦~Hahahaha
回復

pekklewin 發表於 2018-6-12 21:59:52 |顯示全部樓層
Achiemens Ambroise Verchaffelt咁細棵有花, 勁 !

這個花很美的 !
回復

rumer 發表於 2018-6-12 22:05:01 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-12 21:51
以前放窗邊就徙長,高到冇朋友,出露台又熱到燶,依嘉放曝曬位 前面有風雨蘭做遮光,暫時生長得幾好, ...

又要光又要幫佢遮光~Hahaha
能搵到個適合長筒生長的環境其實好好呀~
B大同小雷子種的都是大大棵又綠油油的~
我好希望可以喺室內種到~因為唔捨得放上天台露養~而且會無得隨時隨地拎黎睇~Haha
回復

B17 發表於 2018-6-12 22:09:06 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-12 21:52
Haha 而家有得追看妳跟B大的長筒篇啦~
加油呀~成日覺得唔理咩植物去到妳手都會超速成長~所以BB係妳度會 ...

得番兩盆咁大把,不看也罷

長筒唔易種 http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=175060&highlight=%E9%95%B7%E7%AD%92%E5%94%94%E6%98%93
回復

rumer 發表於 2018-6-12 22:22:12 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-12 22:09
得番兩盆咁大把,不看也罷

長筒唔易種 http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=175060&hi ...

好正呀!
原來B大仲有個14年的長筒篇~
剛剛快快望了幾頁有好多野睇~仲有野學~
記得B大分左隻長筒黎時上網有找過資料~
網上教想長筒種得個形靚啲可以摘芯幾次~Hehe~如果今次我隻頂芽確認爛左我就摵左佢當係摘芯等佢生側芽啦~

P.S. B大的長筒王國一啲都唔細~就咁睇第一個Post 已經有8隻啦~(而Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler' 超靚的~Haha)
回復

小雷子 發表於 2018-6-12 22:24:46 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2018-6-12 21:59
Achiemens Ambroise Verchaffelt咁細棵有花, 勁 !

這個花很美的 !

花一開,馬上送相!
回復

小雷子 發表於 2018-6-12 22:28:56 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-12 22:05
又要光又要幫佢遮光~Hahaha <span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span>
能搵到個適 ...

摘心再種多1棵!天台及室內各種1盆,去到邊都可以睇到靚花!
回復

rumer 發表於 2018-6-12 22:32:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-12 22:28
摘心再種多1棵!天台及室內各種1盆,去到邊都可以睇到靚花!<span class="emoji emoji1f601"></span> ...

如果分枝多真的可以試下室外室內都種~
就好想測試下多光是不是會生得好啲又大棵啲~花又開多多~Haha

但現在都還是速生長的小苖~估計有排等啊!
呢幾日幫佢地換個大少少的盆看會不會有助將來成長~
回復

小雷子 發表於 2018-6-12 22:35:08 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-12 22:32
如果分枝多真的可以試下室外室內都種~
就好想測試下多光是不是會生得好啲又大棵啲~花又開多多~Haha

好呀!支持做實驗!我都想知道咩環境最適合長筒生長!
回復

B17 發表於 2018-6-12 22:36:07 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-12 22:22
好正呀!
原來B大仲有個14年的長筒篇~
剛剛快快望了幾頁有好多野睇~仲有野學~

成篇反面教材
種到殘,種到爛,爛到截枝再插,又種到高腳七,人地十幾朵咁爆,我d得嗰兩朵花,學我聽最後送晒畀人,冇眼睇
回復

rumer 發表於 2018-6-12 22:55:16 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-12 22:35
好呀!支持做實驗!我都想知道咩環境最適合長筒生長!<span class="emoji emoji1f4aa"></span><span class="emoji emoji1f3fb"></span> ...

小雷子雖然在室內種~但我覺得妳一樣可以種到開好多好多花~^ ^ B大又幫長筒搵到個夠光又可以遮陽的好位置~我又要加油試下搵個能令佢地逢勃生長的好地方先~不過應該要慢慢試了~

種左藍晶花咁耐我都係呢幾日先知道佢最鍾意咩位~就終於無再黃葉同停止生長了
回復

小雷子 發表於 2018-6-12 22:56:27 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-12 22:36
成篇反面教材
種到殘,種到爛,爛到截枝再插,又種到高腳七,人地十幾朵咁爆,我d得嗰兩朵花,學我聽 ...

B大大的帖子!好好睇!又唔會悶到恰眼瞓!
種花好睇……天時,地利,人和!
大家一齊交流,熱熱鬧鬧又1Day!
回復

rumer 發表於 2018-6-12 22:58:10 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-12 22:36
成篇反面教材
種到殘,種到爛,爛到截枝再插,又種到高腳七,人地十幾朵咁爆,我d得嗰兩朵花,學我聽 ...

Haha 要慢慢試先知咩環境最適合佢地嘛
如果B大早啲知道長筒適合躲在風雨蘭後面~
應該就唔捨得送晒啲花花比人啦~

P.S. 而家快啲急Call 以前啲老友分享返啲長筒比你啦~就每棵風雨蘭背後都有一棵支持佢嘅長筒~Hahahahaha
回復

rumer 發表於 2018-6-12 22:58:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-12 22:56
B大大的帖子!好好睇!又唔會悶到恰眼瞓!<span class="emoji emoji1f604"></span>
種花好睇……天時,地利,人和!
回復

小雷子 發表於 2018-6-12 23:01:34 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-12 22:55
小雷子雖然在室內種~但我覺得妳一樣可以種到開好多好多花~^ ^ B大又幫長筒搵到個夠光又可以遮陽的好位 ...

你已經好叻!慢慢嚟!

Haha 你地先叻叻呀~所以會成日跑黎偷爬你地啲Post 架~:P  發表於 2018-6-13 08:06
回復

小雷子 發表於 2018-6-17 13:58:52 來自手機 |顯示全部樓層
棵花就開啦!唔知今日開唔開到呢!好緊張呵! 20180617_092406.jpg 20180617_092522.jpg
回復