彎鐵通 DIY 小棚架 或 花架

作者: 花間使者II 發表于 2018-6-12 09:22:43
3145 8

失敗了再試, 之前的舊百香果棚改建為透明膠雨棚,
因為邊位斜水設計有問題, 當大雨後棚頂就儲積一大袋雨水,
買了個新彎曲工具, 再DIY挑戰它

彎曲工具

彎曲工具
花間使者II 發表於 2018-6-12 09:25:27 |顯示全部樓層
裁鐵通 DIY

裁鐵通

裁鐵通
回復

花間使者II 發表於 2018-6-12 09:27:30 |顯示全部樓層

暫完成棚架頂枝佈置, 下星期佈膠頂

棚架頂

棚架頂
回復

花間使者II 發表於 2018-6-12 09:35:22 |顯示全部樓層

想DIY這類大圓彎曲, 除淘寶買機外, 仲有咩好方法呢 ? 咁大部機買回來用一兩次就棄置, 運費又勁貴....似乎太浪費了 !!!

彎管機

彎管機
回復

icesea 發表於 2018-6-12 10:42:47 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-6-12 09:35
想DIY這類大圓彎曲, 除淘寶買機外, 仲有咩好方法呢 ? 咁大部機買回來用一兩次就棄置, 運費又勁貴....似乎太 ...

人家要買得這類機械,是接Order做生意的,怎會有人為用一兩次而買臺機械呢?

你要彎曲金屬,除非你識得有人做地盤! 而且是紮鐵的!
回復

花間使者II 發表於 2018-6-12 10:53:06 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-6-12 10:42
人家要買得這類機械,是接Order做生意的,怎會有人為用一兩次而買臺機械呢?

你要彎曲金屬,除非你識得 ...

我想要是彎大圓徑的(參考圖片), 做小園棚/小菜棚DIY好鬼合用,
只一機就唔算太貴2~3千人仔就可以, 價錢亦比只購小棚架套件運回香港組裝差不多,
不過只用兩三次又似乎太浪費了

彎管機

彎管機
回復

花間使者II 發表於 2018-6-18 12:35:02 來自手機 |顯示全部樓層

昨天剛鋪上透明膠布及遮光布,等豪雨及8號颱風考驗吓佢掂唔掂嘞
回復

月鏡十夜 發表於 2018-7-2 07:14:27 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-6-12 10:35
想DIY這類大圓彎曲, 除淘寶買機外, 仲有咩好方法呢 ? 咁大部機買回來用一兩次就棄置, 運費又勁貴....似乎太 ...

有!
請人做, 通常預先量好尺寸, 直徑與角度, 在購買時請對方去做
還有另1種方法, 那就是機器自己做, YT有分享
回復

花間使者II 發表於 2018-7-2 09:45:20 |顯示全部樓層
謝分享指敎,叧‘YT有分享’ 意思是什麼啊!
回復