請問有沒有比較好的淘寶寄香港的集運公司?

作者: ic3b34r 发表于 2018-5-30 21:31:19
16205 19

最近以前用開的集間X派集運接二連三出現各種坤水問題(如亂報重量[如明明收到時去磅是只有625G,但佢報2KG]、亂收體積比重量運費[如577G的東西,佢因比較長(1.1M)而要收到三位數體積比附加費]...

而家仲連只是普通的細件東西(魚缸吸盤、球拍膠帶、免打釘螺絲牆貼..)都比了錢很多日都唔寄出....

所以想請問各位大大,有沒有一些服務比較可信的內地寄香港集運? 最好當然是唔會亂收價錢又有效率的 什至連植物類都寄...謝謝.
tarepanda817 發表於 2018-5-31 08:40:59 來自手機 |顯示全部樓層
我用多寶的,自提車取件平好多!

岩我問左多寶,距話吾可以運  發表於 2020-3-10 15:57
ic3b34r 發表於 2018-5-31 11:29:06 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-5-31 08:40
我用多寶的,自提車取件平好多!

謝謝您,但他們通常由你申請寄出到你可以取件要多少天? THANKS
tarepanda817 發表於 2018-5-31 12:31:46 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-5-31 11:29
謝謝您,但他們通常由你申請寄出到你可以取件要多少天? THANKS

若平時上午合單,约3-4天收到,不過我用自提車服務就有限定收货日子同時間
ic3b34r 發表於 2018-5-31 14:27:45 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-5-31 12:31
若平時上午合單,约3-4天收到,不過我用自提車服務就有限定收货日子同時間 ...

謝謝您,咁白熊有空去睇下
Dtwfung 發表於 2018-5-31 17:40:09 來自手機 |顯示全部樓層
我用點buy (dimbuy) 用咗2,3年有多! 最快一天到旺角 (非假日 5点前完成訂单)。可自提, 7仔 oK取 或 送上門。食虫植物未試過有問題! 自已通常 細物件!自己公司就10 - 70Kg 也有!
ic3b34r 發表於 2018-5-31 21:52:11 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2018-5-31 17:40
我用點buy (dimbuy) 用咗2,3年有多! 最快一天到旺角 (非假日 5点前完成訂单)。可自提, 7仔 oK取 或 送上 ...

謝謝,咁就好啦,白熊最怕要等好多日才到的公司,謝謝您
Dtwfung 發表於 2018-6-1 11:20:42 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-5-31 21:52
謝謝,咁就好啦,白熊最怕要等好多日才到的公司,謝謝您

你睇吓佢綱站先。睇吓收費 同D 自提点 就唔就你先! (提外話: 淘宝自已嘅集運就唔掂!)
ic3b34r 發表於 2018-6-1 11:23:56 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2018-6-1 11:20
你睇吓佢綱站先。睇吓收費 同D 自提点 就唔就你先! (提外話: 淘宝自已嘅集運就唔掂!) ...

同感,最近佢地仲要中通同四方合併,隨時中招
八王爺 發表於 2018-6-1 15:43:09 |顯示全部樓層
因為我在香港大學,其它集運都好難平價送到。惟有一間叫做影子集運的,SHADOWGOGO 可以用平價集運到大學。不然,就要我自提,行到腳仔軟。
八王爺 發表於 2018-6-1 15:47:15 |顯示全部樓層
你描述的這家是不是「淘派」TAOPAI ??

check pm, thanks  發表於 2018-6-1 16:51
八王爺 發表於 2018-6-1 15:51:38 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2018-5-31 10:40
我用點buy (dimbuy) 用咗2,3年有多! 最快一天到旺角 (非假日 5点前完成訂单)。可自提, 7仔 oK取 或 送上 ...

請問70KG 收幾錢?咁大件?咁重?
ic3b34r 發表於 2018-6-1 17:25:34 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2018-6-1 15:51

有部份呢類公司有時會亂報大小和重量來騙錢... 事關貨又不在你手上,你買了又不敢不收...
Ah.Sa 發表於 2018-6-1 21:03:00 |顯示全部樓層
Hotbuy 自提點, 用左一年,
95% 港島自提點今發明至
首HKD9 續HKD7

So far so good.

嘩....好似好正咁喎!  發表於 2018-6-4 17:39
ic3b34r 發表於 2018-6-1 21:05:29 |顯示全部樓層
Ah.Sa 發表於 2018-6-1 21:03
Hotbuy 自提點, 用左一年,
95% 港島自提點今發明至
首HKD9 續HKD7

謝謝
Dtwfung 發表於 2018-6-2 13:06:48 來自手機 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2018-6-1 15:51

我做零售的。頭1Kg 到舖 就 $30. 70kg (共 4, 5箱 )到舖就 $7至8 /kg
長不大的迷你花 發表於 2018-6-5 00:18:25 來自手機 |顯示全部樓層
dimbuy, manybo, hotbuy 都用過。
最貴dimbuy, 最平hotbuy.
如買多野要送上門 一定用hotbuy 因為佢送上門只加$30 每公斤收費不變
ic3b34r 發表於 2018-6-5 13:30:01 |顯示全部樓層
長不大的迷你花 發表於 2018-6-5 00:18
dimbuy, manybo, hotbuy 都用過。
最貴dimbuy, 最平hotbuy.
如買多野要送上門 一定用hotbuy 因為佢送上門只 ...

想問埋如果自提站呢?
長不大的迷你花 發表於 2018-6-5 17:10:01 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-6-5 13:30
想問埋如果自提站呢?

佢官網睇下 hotbuyhk.com
ic3b34r 發表於 2018-6-5 17:41:00 |顯示全部樓層

謝謝您