十字繡@Scar

作者: Scar 发表于 2018-5-28 23:45:56
11161 101
Scar 發表於 2018-5-30 13:16:48 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2018-5-30 10:34
I like 呢幅貓貓

good taste!!!
多謝大大賞分~~~~~
Scar 發表於 2018-5-30 17:18:11 來自手機 |顯示全部樓層

韓國十字繡的可愛公仔圖案, 誰都想繡幾幅黎收藏~~

Scar 發表於 2018-5-31 17:47:59 來自手機 |顯示全部樓層
送禮最佳恩物~~一個周末便可以完工~~

朋友比較欣賞背面的心機
Scar 發表於 2018-5-31 18:13:15 來自手機 |顯示全部樓層
在互聯網還未發達的年代~~曾經訂了一年的十字繡雜誌~~能吸引我動針的就只有這幅....

我也不明白自己為何那麼執著背面的工夫
Scar 發表於 2018-5-31 18:23:50 來自手機 |顯示全部樓層
迷上十字繡是因為它--precious moment
小雷子 發表於 2018-5-31 20:31:41 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-5-31 18:23
迷上十字繡是因為它--precious moment

師姐!你做左咁多幅畫,可以開間小店了, 開班授徒!將十字繡發揚光大!中國有門手藝叫双面繡,又係超靚!
Scar 發表於 2018-5-31 20:47:46 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-31 20:31
師姐!你做左咁多幅畫,可以開間小店了, 開班授徒!將十字繡發揚光大!中國有門手藝叫双面繡,又係超靚 ...

十字繡唔駛人教架喎
雙面繡難度好高~~係香港未必有得學~~~
Scar 發表於 2018-6-1 17:08:03 來自手機 |顯示全部樓層

大部分PM的十字繡都係繡黎送比人~~繡比自己的就只有這幅
Scar 發表於 2018-6-1 17:22:13 來自手機 |顯示全部樓層

唔記得當初點解會改圖同改顏色

評分

查看全部評分

fun 發表於 2018-6-1 23:05:46 來自手機 |顯示全部樓層
好欣赏你,好好心机啊,要好有耐性先可以架!
Scar 發表於 2018-6-3 07:09:59 |顯示全部樓層
fun 發表於 2018-6-1 23:05
好欣赏你,好好心机啊,要好有耐性先可以架!
jellyfishy 發表於 2018-6-4 14:19:33 |顯示全部樓層
造左咁多作品, 請問都會掛出來嗎? 展示佢地好啊~ 有美感
Scar 發表於 2018-6-4 22:05:12 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2018-6-4 14:19
造左咁多作品, 請問都會掛出來嗎? 展示佢地好啊~ 有美感

無呀...家裡沒有地方...

深深明白~XD 可以試下掛門面/背?  發表於 2018-6-4 22:39
jack872184 發表於 2018-6-4 22:40:19 |顯示全部樓層
執著背面即係對自己作品有要求,有藝術家之風~
Scar 發表於 2018-6-5 05:55:24 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-6-4 22:05
無呀...家裡沒有地方...

已掛了油畫及手工藝品
Scar 發表於 2018-6-15 20:12:05 來自手機 |顯示全部樓層

記得以前有個網站係比繡友貼進度, 大家互相鼓勵同支持漫長的十字繡日子~~
而家個網站已經無人去了~~唯有係度記錄下自己的進度~~

8年前開始繡...繡繡下放埋一邊...
目標: 希望今年可以完成

19/05 再續前緣~~

27/05 來來去去都係果幾隻色....好悶...
卒之明白當年點解會放棄

10/06  挑大色塊來繡

14/06 開始繡裙仔~~

17/06 好不容易繡到這裡~~卻又突然停工不想繡~~直到13/09....還是這樣子........
corina 發表於 2018-6-17 11:15:09 來自手機 |顯示全部樓層
我以前都有玩,仲專門淘咗個大繡架,現在太忙,無再繡了
Scar 發表於 2018-6-17 21:34:26 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-17 11:15
我以前都有玩,仲專門淘咗個大繡架,現在太忙,無再繡了

睇黎你既作品都係好有睇頭~~~
繡架我覺得反而無咁方便....而家都係就咁攞住塊布黎繡就算~~
十字繡幾時繡都可以~~遲D有時間再攞返出黎繡~~
就算係繡幾針都好~~慢慢就有成果
我今日攰都無繡~~有精神先再繼續~~唔駛勉強自己
Sumbie 發表於 2018-7-10 19:16:52 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-6-17 21:34
睇黎你既作品都係好有睇頭~~~
繡架我覺得反而無咁方便....而家都係就咁攞住塊布黎繡就算~~
十字繡幾時繡 ...

好犀利呀!我自問冇咁好耐性!所以好佩服你!現在我都眼力大不如前,我諗我都整唔到呢啲㗎啦!再比多個讚你!
Scar 發表於 2018-7-13 16:19:45 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-10 19:16
好犀利呀!我自問冇咁好耐性!所以好佩服你!現在我都眼力大不如前,我諗我都整唔到呢啲㗎啦!再比多個讚 ...

多謝你讚賞~~但有時候會突然無mood...停工不幹~~
我都已經成個月無攞起過支針了~~~