最低的兩片葉開始變乾和啡, 怎麼辦?

作者: yunge0 發表于 2018-5-26 07:25:49
776 4
半個月前買了一棵朧月, 一星期前已澆水, 今天見最低兩片葉開始變乾和啡, 請問各位知道是什麼問題嗎? 要怎樣處理好?
Elizalyt 發表於 2018-5-26 07:46:43 來自手機 |顯示全部樓層
做咩拎左佢出盆呀?成日拎出拎入佢唔會有服盆完既一天… 下葉啡乾是正常消耗,只要沒有化水黑腐就冇事,可能服盆期適應緊或曬太多了。
回復

yunge0 發表於 2018-5-26 08:23:48 來自手機 |顯示全部樓層
Elizalyt 發表於 2018-5-26 07:46
做咩拎左佢出盆呀?成日拎出拎入佢唔會有服盆完既一天… 下葉啡乾是正常消耗,只要沒有化水黑腐就冇事,可 ...

謝謝提醒, 因為想看根有無變黑, 所以挖了出來。現在又放番入盤內, 澆透水再等佢適應。
回復

powergun 發表於 2018-5-26 11:26:42 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-5-26 08:23
謝謝提醒, 因為想看根有無變黑, 所以挖了出來。現在又放番入盤內, 澆透水再等佢適應。 ...

要留意, 多肉換泥服盆期間, 勿淋透水, 係呢段時間佢地唔使水的, 淋透佢只會加速其黑腐出現的可能
回復

little_stone 發表於 2018-5-26 14:00:58 來自手機 |顯示全部樓層
其實就算服咗盆,底葉都會變乾,正常新陳代謝黎,只要底葉乾死速度比生長速度慢,就冇問題
底葉乾死後用夾子輕輕夾走就可以啦~
回復