ASJJ 花園小農莊 (會KEEP住更新農作物新進展)

作者: sandy 發表于 2018-5-25 13:06:25
16417 152
花間使者II 發表於 2018-6-26 10:17:42 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-6-26 09:12
泰國地豆 , 終於見倒一條疑似豆豆了

泰國地豆 發育不良喎
回復

sandy 發表於 2018-6-26 10:21:34 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-6-26 10:17
泰國地豆 發育不良喎

點解咁講, 請指教, 謝謝 , 其實我都無點理, 一路係咁淋雨, 都無之前咁靚. 本來開緊好多花
回復

花間使者II 發表於 2018-6-26 10:41:30 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-6-26 10:21
點解咁講, 請指教, 謝謝 , 其實我都無點理, 一路係咁淋雨, 都無之前咁靚. 本來開緊好多花 ...

~見條豆尾部份~又幼~又枯枯o地咁, 所以咁講而已o者
近排大雨完又轉頭又勁猛太陽, 露天植物係會生長得差少少
回復

sandy 發表於 2018-6-26 10:54:43 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-6-26 10:41
~見條豆尾部份~又幼~又枯枯o地咁, 所以咁講而已o者  
近排大雨完又轉頭又勁猛太陽, 露天植物係會生長得 ...

明白~

是呀, 落雨打到D花都甩晒. 希望越長越好
回復

sandy 發表於 2018-6-27 08:54:06 |顯示全部樓層
Day 13  , 白苦瓜呢兩日好似無點大到咁

日本南以第一隻b已枯黃, 剪了, 呢隻係第二隻出的, 好似大隻左

今朝又搵倒第三隻

莧菜

噙晚試過隻白圓迷仔茄子. 指甲咁大隻朋友叫要收, 因係佢比我的, 坦白說唔好食, 皮un, 用咁時間同花咁多位置種, 又唔好食, 所以唔理佢仲有果生緊, 今朝都起晒果八棵白茄子了. 唔好晒時間, 清左又可再種其他野.
回復

sandy 發表於 2018-6-28 12:19:40 |顯示全部樓層
第14日啦, 點解近日好似大得唔快??

回復

花間使者II 發表於 2018-6-28 13:42:47 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-6-28 12:19
第14日啦, 點解近日好似大得唔快??

都話o左比你聽.....老人家話摸得多唔識大o架 !!! 仲日日去摸l
回復

sandy 發表於 2018-6-28 15:38:30 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-6-28 13:42
都話o左比你聽.....老人家話摸得多唔識大o架 !!! 仲日日去摸l

證明我係新手. 又學倒野
回復

sandy 發表於 2018-6-28 19:23:25 |顯示全部樓層

頭先打電話比我買開菜既農莊莊主問下, 因白苦瓜種子係佢比我, 我問佢, 係咪成日掂住個瓜唔得架, 隻瓜唔識大, 佢話唔關事, 佢地都成日摸住喎,  不過下次都係小心d , 唔好太多手.哈哈

佢話因為近排真係太多雨水,  加上可能我底肥唔夠, 所以瓜唔太大. 話佢地d瓜都係咁. 落太多雨. 叫我呢隻可以收嚟食.  我等多幾日睇下先決定收
回復

sonata88 發表於 2018-6-28 20:13:50 來自手機 |顯示全部樓層
樓主好勁,努力
回復

sandy 發表於 2018-6-28 21:02:11 |顯示全部樓層

多謝, 邊學邊種 , 有大家既分享和經驗, 會進步雙倍, 謝謝
回復

sandy 發表於 2018-6-29 10:51:04 |顯示全部樓層
日本南瓜今朝瓜B開花啦 , 今朝只有一棵男仔花開, 一朵女仔花開 , 好彩~   今朝唔見有蜜蜂, 又趕住出去, 唔駛啦,  又人工授粉先. 穩陣D

回復

花間使者II 發表於 2018-6-29 15:41:47 |顯示全部樓層
種瓜沒白粉病咩? 預早噴o左藥 ?
回復

sandy 發表於 2018-6-30 00:59:33 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-6-29 15:41
種瓜沒白粉病咩? 預早噴o左藥 ?

哎吔, 你真係好似住係我隔離咁, 咁清楚既

噙日POST完再出去細心看, 真係有白粉病, 已將有白粉葉剪去, 今日全日出左去, 未有時間處理,
打算明天用小蘇打開水試下噴, 唔知幫唔幫倒手, 依家咁樣對隻瓜都唔知有無影響.

有無好提議, 或且比D意見我, 感謝
回復

花間使者II 發表於 2018-6-30 09:25:28 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-6-30 00:59
哎吔, 你真係好似住係我隔離咁, 咁清楚既

噙日POST完再出去細心看, 真係有白粉病, 已將有白粉葉剪去, 今 ...

~都算鄰吧!…不過係鄰區,我係元朗區
你post果張相片都見到有少少白粉點喇!
我都係種到怕, 近年至少種瓜類植物
有咩建議? 都係果啲…移去多一點光照&通風的位置,在清晨/黃昏施藥不要在烈日下.
如要施農藥應預先在開花結果前,之後就免得就免了!

回復

sandy 發表於 2018-6-30 12:10:18 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-6-30 09:25
~都算鄰吧!…不過係鄰區,我係元朗區  
你post果張相片都見到有少少白粉點喇!  
我都係種到怕, 近年 ...

明白明白, 那又佢吧.  南瓜在花園是得半日照左右. 或且搬番多點照位置.
回復

sandy 發表於 2018-6-30 14:36:45 |顯示全部樓層
白苦瓜第16日決定滴佢落嚟啦 , 留番D養份谷下第二隻瓜

日本南瓜B, 授粉第二日

今朝發現有第四隻瓜B爬左上樹, 我都剪左頂芽. 捉番隻B落嚟先. 上左樹太高唔方便

回復

花間使者II 發表於 2018-6-30 19:39:40 |顯示全部樓層

白苦瓜啲葉發生咩事?
還好嗎??
回復

sandy 發表於 2018-7-1 00:11:11 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-6-30 19:39
白苦瓜啲葉發生咩事?
還好嗎??

曬得制. 盆細, 到夜又會正常番. 暫時無野
回復

sandy 發表於 2018-7-1 17:56:05 |顯示全部樓層
日本南瓜, 前日發現有好多葉都開始有白粉病, 夜晚回家將所有有花粉的葉都剪掉,  再將成個架推番去多D日照既位置.  今日發現暫時OK. 未再見有白粉葉.

第一隻南瓜授粉已第3日

20180701 (7).JPG

另一隻南瓜今日都授埋粉, 今朝好多蜜蜂

20180701 (4).JPG

20180701 (8).JPG
回復