Sumbie 的蘭花角

作者: Sumbie 發表于 2018-5-23 13:20:00
10869 169
Sumbie 發表於 2019-3-6 19:28:38 來自手機 |顯示全部樓層
之前花友分享的檀香石斛亦有動靜
回復

nekotoro 發表於 2019-3-6 21:13:07 來自手機 |顯示全部樓層
樓主似乎收集了不少品種,得閒放多啲相俾大家欣賞下吖!好羨慕你有咁大地方因應環境栽種不同種類的蘭花,你的努力相信好快有回報!
回復

Sumbie 發表於 2019-3-6 22:46:15 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-3-6 21:13
樓主似乎收集了不少品種,得閒放多啲相俾大家欣賞下吖!好羨慕你有咁大地方因應環境栽種不同種類的蘭花,你 ...

多謝欣賞!其實都多得呢度嘅花友慷慨分享,俾咗好多枝條、分株我嘗試種植!我都係唔夠一年前開始種,整裝待發希望今年可以一齊爆花!原來每個品種開花嘅時間都唔同,所以唯有又開花就上來分享!
回復

nekotoro 發表於 2019-3-6 22:59:24 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-6 22:46
多謝欣賞!其實都多得呢度嘅花友慷慨分享,俾咗好多枝條、分株我嘗試種植!我都係唔夠一年前開始種,整裝 ...

其實花花於不同時間盛開也好,樓主可以全年賞花!
回復

小雷子 發表於 2019-3-6 23:06:51 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-6 22:46
多謝欣賞!其實都多得呢度嘅花友慷慨分享,俾咗好多枝條、分株我嘗試種植!我都係唔夠一年前開始種,整裝 ...

你真係好耐唔見人!好在你D花花醒目,開花提你上嚟放毒!
有咁多盆,排隊上鏡啦!
回復

Sumbie 發表於 2019-3-6 23:35:40 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-6 23:06
你真係好耐唔見人!好在你D花花醒目,開花提你上嚟放毒!<span class="emoji emoji1f609"></span>
有咁多盆,排隊上鏡啦![e ...

係呀!消失左一排!當係放下假,秋天之後停止施肥,冬天幾日至一個禮拜先淋一次水,乜嘢都冇乜進展,冇乜好嘢影!開花提醒我又係時候去花墟逛一逛!好毒呀!
回復

小雷子 發表於 2019-3-6 23:52:53 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-6 23:35
係呀!消失左一排!當係放下假,秋天之後停止施肥,冬天幾日至一個禮拜先淋一次水,乜嘢都冇乜進展,冇乜 ...

哈哈!放完毒,去花墟吸毒,唔錯呀!祝買得開心!
回復

Sumbie 發表於 2019-3-7 00:05:00 來自手機 |顯示全部樓層
上年最唔開心就係工幹一星期返來就死咗兩株名護蘭
有時間去花墟睇下仲有冇?如果大家見有麻煩通知一聲!上次喺上x買的,我覺得佢哋細細株肥肥的真係好靚,所以放響廁所,可能唔夠通風所以生菌
回復

小雷子 發表於 2019-3-7 00:10:15 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-7 00:05
上年最唔開心就係工幹一星期返來就死咗兩株名護蘭
有時間去花墟睇下仲有冇?如果大家見有麻煩 ...

上星期有見過!你去睇下!
回復

Sumbie 發表於 2019-3-9 13:26:13 來自手機 |顯示全部樓層
唔記得佢叫乜名,好似菱格石斛?我叫佢鬼爪石斛 石湖花友分享的,超級粗生!

回復

Sumbie 發表於 2019-3-9 13:28:19 來自手機 |顯示全部樓層
63875A5C-E3D5-404D-8AA8-D6E03A0E32BC.jpeg 再來開花相,暫時只得三朵花
回復

Sumbie 發表於 2019-3-9 13:29:43 來自手機 |顯示全部樓層
白色羚羊石斛都有動靜啦 7CFF34DD-F0F7-461A-851E-19077021676E.jpeg 都有動靜啦
回復

小雷子 發表於 2019-3-9 13:47:02 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-9 13:28
再來開花相,暫時只得三朵花

好清雅!滿花再影過!
回復

Sumbie 發表於 2019-3-9 19:30:07 來自手機 |顯示全部樓層
挑戰密集恐懼!綠豆豆蘭 B4C0CFF8-7C14-4D1C-A0D9-E3D50B8DE258.jpeg
回復

sarshk2014 發表於 2019-3-10 08:48:37 來自手機 |顯示全部樓層
91樓果盆鐵皮X霍山食咗一定好保身。
回復

Sumbie 發表於 2019-3-11 01:54:47 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-7 00:10
上星期有見過!你去睇下!<span class="emoji emoji1f601"></span>

終於買返兩盤!
回復

Sumbie 發表於 2019-3-12 16:55:38 來自手機 |顯示全部樓層
開咗花都唔知?唔太清楚乜嘢品種!超級迷你! 3FC01615-DEFD-40A9-835A-56026051B766.jpeg

手指甲做對比

評分

查看全部評分

回復

B17 發表於 2019-3-12 18:28:51 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-9 19:30
挑戰密集恐懼!綠豆豆蘭

綠豆豆好趣緻,有花冇花都值得種下去
回復

Sumbie 發表於 2019-3-12 22:32:27 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-3-10 08:48
91樓果盆鐵皮X霍山食咗一定好保身。

唔捨得食!啲花好香!好似香水嗰種香味!
回復

Sumbie 發表於 2019-3-15 10:54:56 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-12 18:28
綠豆豆好趣緻,有花冇花都值得種下去

綠豆豆蘭真係好核特!!! 每次見佢都有D毛骨悚然的感覺!!!
回復