Sumbie 的蘭花角

作者: Sumbie 发表于 2018-5-23 13:20:00
10786 169
大家好!我係種蘭新手,之前主要種開果樹、食用蔬菜,最近朋友俾咗啲煲湯石斛我一齊學種,咁就開始了種蘭科植物!過去一路都反覆睇呢度嘅文章,重複睇到自己明白為止,不過中直都好講求經驗,睇得明都未必實踐到,所以決定開篇文章,記錄種植的過程。

現在種植的部份是朋友送,有些是別人丟棄的,另外亦都有一些是這裏好心的花友贈送的!有一些是在花墟買,因為屋企人想煲湯。

睇咗咁多篇文章,大概嘅領悟主要係先學養根,植料乾透才淋水。家中花園有一個位置有瓦遮頭、亦都好通風,邊位應該都夠光,因為有位花友提醒想要多啲花就要曬多啲太陽,現時仍未能掌握光線是否充足。用手機app又唔係太識讀取環境的光度,這點要繼續嘗試學習。

植料選用了紐西蘭水苔、蘭石、陶粒(有大有細)、木塊 ,花盆就用素燒盤,部份石斛上板。之前朋友唔要的蘭花有爛根,我就剪爛根及丟掉舊水苔,用百菌清浸一浸,風乾一日再落盆。唔知會唔會影響根部的蘭菌,不過暫時除咗葉邊有少少黃(根部受損缺水? ),似乎在休養緊恢復元氣。希望得啦!

評分

查看全部評分

GP01-Fb 發表於 2018-5-23 13:30:45 來自手機 |顯示全部樓層
環境好好喎,而且仲有咁多位可以擴充,羨慕!
Sumbie 發表於 2018-5-23 13:34:13 來自手機 |顯示全部樓層
多謝你呀!其實對面幅牆都可以用,不過始終我是新手,石斛可能會變得好大棵,所以都預留一些空間。同埋新界地方打風可以好誇張,我都要在室內預留一些地方安置佢哋!

我都覺得自己開始中毒,盡量都唔俾自己再買,主要都係想收留一啲朋友唔要的蘭花頭,我諗咁樣成功感會大啲!
Sumbie 發表於 2018-5-23 13:37:31 來自手機 |顯示全部樓層
值得一提的係這個吊籃,是我用裝修剩餘的物資(網絡線)編織而成,我相信應該都夠通風可以種植蘭花或者石斛!
sarshk2014 發表於 2018-5-25 10:09:29 |顯示全部樓層
個吊籃好靚哦 ! 用泥放盆栽啦 ! 直接種蘭花就唔建議啦 !  可能有金屬或化學物質釋放出泥架 !
石胡 發表於 2018-5-25 22:08:37 來自手機 |顯示全部樓層

用乜植料好睇環境及個人習慣。老實說,我得閒就手痕去淋下水、噴下霧,所以我已經沒有用水苔很久了⋯⋯
Sumbie 發表於 2018-5-25 23:34:17 來自手機 |顯示全部樓層
石胡 發表於 2018-5-25 22:08
用乜植料好睇環境及個人習慣。老實說,我得閒就手痕<span class="emoji emoji1f602"></span>去淋下水、噴下霧,所以我已經沒有 ...

我當初都好手痕,不過覺得遲啲唔會咁有恆心,所以再睇情況有機會轉用其他植料!
Sumbie 發表於 2018-5-25 23:35:28 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-5-25 10:09
個吊籃好靚哦 ! 用泥放盆栽啦 ! 直接種蘭花就唔建議啦 !  可能有金屬或化學物質釋放出泥架 ! ...

都可以拎一盤冇咁貴試驗一下!我都冇乜其他盆栽植物架!除咗果樹
Sumbie 發表於 2018-5-26 09:02:36 來自手機 |顯示全部樓層
這一棵是花友前兩天賣給我的。拎返來的時候一片葉子有黑點,另外一片有些黃。黑點今天早上已經變了一大片,所以狠心剪了葉片落嚟,並且噴了一些百菌清。唔知各位高人可否指點,這個是什麼問題?希望唔會惡化啦!謝謝!
Sumbie 發表於 2018-5-30 23:34:03 來自手機 |顯示全部樓層
萬X園買,原來佢哋唔再會有拖鞋蘭了!這個特價$150
新手小麗 發表於 2018-5-31 00:03:28 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-5-26 09:02
這一棵是花友前兩天賣給我的。拎返來的時候一片葉子有黑點,另外一片有些黃。黑點今天早上已經變了一大片, ...

你好,想請教一下你 使用 百菌清的方法,以及濃度。

浸完百菌清以後會否再用清水沖下?
W88 發表於 2018-5-31 07:04:29 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-5-30 23:34
萬X園買,原來佢哋唔再會有拖鞋蘭了!這個特價$150

真係好正,正到好似仙女咁 !
無得再賣真係好可惜!

Sumbie 發表於 2018-5-31 07:24:23 來自手機 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2018-5-31 00:03
你好,想請教一下你 使用 百菌清的方法,以及濃度。

我每次使用都會500ml水加1g ,用來浸有問題植株或噴霧保養。除非植株好有問題,否則盡量都唔會成棵浸透。之前有一棵蝴蝶蘭爛根,我先至浸佢15分鐘,然後風乾。我盡量都唔想殺死所有蘭菌。我冇過水,植物都沒有問題。
Sumbie 發表於 2018-5-31 07:26:37 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-5-31 07:04
真係好正,正到好似仙女咁 !
無得再賣真係好可惜!

王太話部份蘭花照顧比較麻煩,地方又大,所以現在已經沒有蝴蝶蘭了,下一個可能是拖鞋蘭,我見放置拖鞋蘭的地方已經一半清空,你哋要買就要快了!
新手小麗 發表於 2018-5-31 08:28:37 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-5-31 07:24
我每次使用都會500ml水加1g ,用來浸有問題植株或噴霧保養。除非植株好有問題,否則盡量都唔會成棵浸透。 ...

明白
W88 發表於 2018-5-31 08:42:40 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-5-31 07:26
王太話部份蘭花照顧比較麻煩,地方又大,所以現在已經沒有蝴蝶蘭了,下一個可能是拖鞋蘭,我見放置拖鞋蘭 ...

時移世易,花無百日紅。
以前啲蘭花再貴,都有大把人爭住買。
依家都要減價清貨!
Sumbie 發表於 2018-6-4 10:12:51 來自手機 |顯示全部樓層
好多謝呢度嘅花友分享啲苖俾我種植!擴充了種植範圍,昨天花了半天打造這個石斛牆。這個角落是在我家的東北方,陽光已經是全屋最弱,但是夏天陽光普照我真係擔心光線太強!

今天剛好在家工作,早上第一時間就是測試遮光布的成效,買了台灣50%,但係日間陽光太猛烈,所以要加多一層。現在還未到中午,一陣再睇下得唔得!其實仲係喺度掌握光線強弱,希望唔會傷害到植物!
GP01-Fb 發表於 2018-6-4 10:21:01 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-4 10:12
好多謝呢度嘅花友分享啲苖俾我種植!擴充了種植範圍,昨天花了半天打造這個石斛牆。這個角落是在我家的東北 ...

非常羨慕你的種植環境。可否告知哪裏可以買到台灣50%遮光布網?我一直在找都找不到。
Sumbie 發表於 2018-6-4 10:23:54 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-4 10:21
非常羨慕你的種植環境。可否告知哪裏可以買到台灣50%遮光布網?我一直在找都找不到。 ...

藍地陳x記,可是只可以成卷買,$3xx。另外佢話有大陸貨, 百幾蚊。

謝謝告知,我用得好少,都係淘寶算。 唔係成卷嘢放喺屋企,用十年都用唔完。X.X  發表於 2018-6-4 10:26
Sumbie 發表於 2018-6-4 11:06:31 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-4 10:23
藍地陳x記,可是只可以成卷買,$3xx。另外佢話有大陸貨, 百幾蚊。

你要幾多?如果唔係太多不如我剪啲俾你?可以用植物、支條、用品交換