返回列表 發新帖

30幾度了,你的多肉仲健唔健康呀?

作者: s011143011997 發表于 2018-5-23 10:04:54
2930 27
little_stone 發表於 2018-5-26 16:59:45 來自手機 |顯示全部樓層
月初已經死咗一粒少將、一粒生石花,中月再犧牲一粒生石花、幾粒白霜同一粒山地玫瑰。頭先返去睇仲以為閤家平安,點知...眼尖嘅花友會見到有半粒乾咗,另一半好快都會跟住去啦
回復

icesea 發表於 2018-5-28 09:52:22 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-5-26 08:13
家人種了半年的多肉, 平時甚少澆水。 最低的葉在這幾天開始變黃和透明, 葉沒有脫落, 葉仍是硬的。
...

你的多肉葉片開始水化,台灣叫「果凍化」,太濕和太熱/天氣過冷都會水化。因為細胞壁已破壞,開始變黃和透明,不理會就可能變黑腐病!

摘走變黃和透明的葉片,把植物拿出來,看看根部是否良好!還有包裹着盆栽的麻布,感覺一點都不透氣!
回復

Elizalyt 發表於 2018-5-28 10:49:30 來自手機 |顯示全部樓層
家人種了半年的多肉, 平時甚少澆水。 最低的葉在這幾天開始變黃和透明, 葉沒有脫落, 葉仍是硬的。
...

看樣子不太妙,安全起見還是清曬透明葉和枯葉,保持通風才好。
回復

s011143011997 發表於 2018-5-28 11:29:05 來自手機 |顯示全部樓層
...

變黃透明跟住就會甩
回復

s011143011997 發表於 2018-5-28 11:30:20 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-5-26 16:59
月初已經死咗一粒少將、一粒生石花,中月再犧牲一粒生石花、幾粒白霜同一粒山地玫瑰。頭先返去睇仲以為閤家 ...

你戶外養嗎1 會唔會太曬?
回復

little_stone 發表於 2018-5-28 13:19:56 來自手機 |顯示全部樓層
s011143011997 發表於 2018-5-28 11:30
你戶外養嗎1 會唔會太曬?

戶外養呀。無辦法啦,屋企冇位又想種
呢排都幾曬,唯有遮下陽
回復

yunge0 發表於 2018-5-28 14:06:58 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-5-28 09:52
你的多肉葉片開始水化,台灣叫「果凍化」,太濕和太熱/天氣過冷都會水化。因為細胞壁已破壞,開始變黃和 ...

昨天已把透明葉摘掉了,今天無咁曬應該好一點。
回復

月鏡十夜 發表於 2018-5-30 21:52:25 |顯示全部樓層
唉~
昨天我才發生了黒鴿擺尾(大概)將我的黃金推下樓了
今天又再發生了黒鴿擺尾(大概)將我的臨時小肉盆推到
黃昏時鴿贓俱獲有2隻鴿偷喝我的水糟水, 有2尾大和啦, 我怕她們將大和吃掉 =_=+
回復