風雨蘭Zephyranthes katherinae 'Jacala Red'種子(完)

作者: B17 发表于 2018-5-18 18:41:07
4101 86
小雷子 發表於 2018-5-31 15:54:06 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-31 15:13
邊有半年咁利害,依我觀察(藍色粒劑)7日毒力開始減退,不過毒性頗強,聽聞毒狗案都係用佢  ...

上次睇新聞時,我都估係呢類農藥!原來係真架!咁毒!真係唔知……點好!
B17 發表於 2018-5-31 16:30:07 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-31 15:54
上次睇新聞時,我都估係呢類農藥!原來係真架!咁毒!真係唔知……點好! ...

濕濕碎啦!國內毒鼠強之類先係奇毒,必C無疑
rumer 發表於 2018-5-31 21:50:44 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-31 15:13
邊有半年咁利害,依我觀察(藍色粒劑)7日毒力開始減退,不過毒性頗強,聽聞毒狗案都係用佢  ...

7日藥力開始減退~那之後如再有蟲蟲出現又怎辦呢??請問B大是定期在每盆植物都埋下小藥粒嗎??(把B大當成用毒大師來諮詢了~Haha)

上網看到粒粒藥劑有分藍色同紫色~下次出花墟要留意留意~但家中有狗狗又擔心自己不小心沾了藥劑下來害了狗狗
B17 發表於 2018-5-31 22:15:01 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-5-31 21:50
7日藥力開始減退~那之後如再有蟲蟲出現又怎辦呢??請問B大是定期在每盆植物都埋下小藥粒嗎??(把B大 ...

有毛孩,小笨友就有風險,特別係小笨友,通通來自外星,講乜,佢都唔明

花園,戶外,效果唔係咁大,藥只可殺滅一時,遲早由外面再傳入
小雷子 發表於 2018-5-31 22:17:58 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-31 22:15
有毛孩,小笨友就有風險,特別係小笨友,通通來自外星,講乜,佢都唔明  ...

哈哈!小笨友!我可以溝通到喎!
小雷子 發表於 2018-5-31 22:21:42 來自手機 |顯示全部樓層
7日藥力開始減退~那之後如再有蟲蟲出現又怎辦呢??請問B大是定期在每盆植物都埋下小藥粒嗎??(把B大 ...

有狗狗都係唔好用,免得自己後悔!
雙魚座 發表於 2018-5-31 22:27:27 來自手機 |顯示全部樓層

有毛孩重想用好年冬。內吸性的:一落植物吸收,全株有毒。狗狗一咬,bye bye 了。通常狗狗會乖的不會亂咬,但當它生病時會食植物的。貓最衰,不只咬,還會踏上去,坐一陣。
小雷子 發表於 2018-5-31 22:32:05 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-31 22:27
有毛孩重想用好年冬。內吸性的:一落植物吸收,全株有毒。狗狗一咬,bye bye 了。通常狗狗 ...

其實我都會用手摘葉或摘去殘花,我都有機會中毒?
雙魚座 發表於 2018-5-31 22:43:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-31 22:32
其實我都會用手摘葉或摘去殘花,我都有機會中毒?

我覺得是的。如果不是,蟲又點會一咬即C。雷大室內種植,毒害更大。毒唔毒看你怎樣處理。君大見花墟賣,蔓台羅、毛地黃……都好毒下的。又有人種,又無事。
小雷子 發表於 2018-5-31 22:52:31 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-31 22:43
我覺得是的。如果不是,蟲又點會一咬即C。雷大室內種植,毒害更大。毒唔毒看你怎樣處理。君大見花墟賣, ...

內室種植,落毒係好危險我都知道!所以諗完又諗!但有時見啲花花種得好靚,忽然又被蟲破壞,攪到好忟憎!又想試落毒!
B17 發表於 2018-5-31 22:52:41 |顯示全部樓層
有毛孩重想用好年冬。內吸性的:一落植物吸收,全株有毒。狗狗一咬,bye bye 了。通常狗狗 ...

貓鐘意挖泥,挖呀挖,全身沾毒,仲唔C
雙魚座 發表於 2018-5-31 22:56:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-31 22:52
內室種植,落毒係好危險我都知道!所以諗完又諗!但有時見啲花花種得好靚,忽然又被蟲破壞,攪到好忟憎! ...

用透明杯種,一看便知有無蟲。我嗰啲重要無開洞的,一樣開花結果。望到安心。
雙魚座 發表於 2018-5-31 22:59:54 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-31 22:52

B大無養貓,笑成咁.
貓最喜歡和風雨蘭玩的,何解? ⊙_⊙
小雷子 發表於 2018-5-31 23:00:15 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-31 22:52

之前睇左一單舊文,有幾百隻定幾千隻雀仔因食左落左毒嘅農作物,因而全部死曬!
rumer 發表於 2018-5-31 23:15:56 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-31 22:15
有毛孩,小笨友就有風險,特別係小笨友,通通來自外星,講乜,佢都唔明

花園,戶外,效果唔係咁大, ...

毛孩和小笨友~Hahaha

我們室內暫時Okay 呀~苦苣苔科植物暫時沒嚴重的蟲害問題~其他綠色植物偶爾有小飛蚊跟不知名的幼小昆蟲我當是泥土裡的正常生物。。植株只要仍然強健就爭隻眼閉隻眼了

但比較討厭的就是天台經常有不請自來的小蟲子啦~明明花花們開得正燦爛突然間就被蟲蟲侵襲凋零跟著枯死。。有試過用葵無露一排蟲蟲是消散了點但一偷懶蟲蟲又返晒黎了。。好年冬感覺好厲害但看到你的溫馨提示又卻步了~因為有毛孩呢。。
但比較慶幸的是蟲蟲好像都不愛咬風雨蘭~就只有小黑蚊好愛掛在葉尖棲息~
rumer 發表於 2018-5-31 23:20:30 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-31 22:21
有狗狗都係唔好用,免得自己後悔! <span class="emoji emoji1f613"></span>

是的~有點擔心~雖然狗狗只在室內活動不會帶上天台~是擔心自己的手或衣服什麼的不小心沾了下來(不知道是不是過份擔心啦~@@)
rumer 發表於 2018-5-31 23:25:16 來自手機 |顯示全部樓層

謝雙魚大大提示呀~
其實會問藥劑的事是想用在室外的植物~
狗狗都待在室內不會帶到天台而且不會夠膽在室內用~ :P
只是見B大提過藥劑功效強大好想用來對付室外的蟲蟲~在找個資料和聽完大家說的有點遲疑啦因家中的毛孩年紀很大怕自己一個不小心沾了什麼下來就出事了。。風險存在我膽子小不敢了啦
小雷子 發表於 2018-5-31 23:27:54 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-5-31 23:15
毛孩和小笨友~Hahaha

我們室內暫時Okay 呀~苦苣苔科植物暫時沒嚴重的蟲害問題~其他綠色植物偶爾有小 ...

可以分享葵無露嗎?我剛睇到呢樣嘢!你自己制造?藥效如何?
B17 發表於 2018-5-31 23:41:28 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-31 22:59
B大無養貓,笑成咁.
貓最喜歡和風雨蘭玩的,何解? ⊙_⊙

玩既意思係..........食葉...........挖泥施肥..........
B17 發表於 2018-6-1 00:01:52 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-5-31 23:20
是的~有點擔心~雖然狗狗只在室內活動不會帶上天台~是擔心自己的手或衣服什麼的不小心沾了下來(不知道 ...

手或衣服問題不大,單純接觸,沾不了毒,洗手清理一下就可以
植物花,葉,泥,淋花時漏出既水,全部帶毒,咬葉,挖泥,四圍舔,最危險

花園,天台並非隔絕環境,毒力消散後,蟲又會從四方八面傳入,不能安枕無憂,定期落毒又變成活在毒海

我個露台係半隔絕環境,有蟲毒一毒,只為防蟲患失控