風雨蘭Zephyranthes katherinae 'Jacala Red'種子(完)

作者: B17 发表于 2018-5-18 18:41:07
4103 86
dorothy821110 發表於 2018-5-23 18:21:57 |顯示全部樓層
我都收到了,謝謝!!
cokar 發表於 2018-5-23 21:38:47 來自手機 |顯示全部樓層
收到了,多謝B17 大~!
rumer 發表於 2018-5-23 21:42:59 來自手機 |顯示全部樓層
多謝B大~^ ^
我也收到了~!
待種子發芽後又跑來匯報一下發芽率~
Yoki 發表於 2018-5-24 11:16:13 來自手機 |顯示全部樓層
收到種子了,謝B17大
cokar 發表於 2018-5-26 18:47:41 來自手機 |顯示全部樓層
B17 大,收到了。謝謝
B17 發表於 2018-5-26 21:54:05 |顯示全部樓層
cokar 發表於 2018-5-23 21:38
收到了,多謝B17 大~!

乜唔係3日前已經到左咩
cokar 發表於 2018-5-26 21:57:50 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-26 21:54
乜唔係3日前已經到左咩

Aiya 係我傻左, 以為自己之前唔記得上來報到。今日就傻左上來快手報到返先。哈哈,sorry B17 大
B17 發表於 2018-5-26 22:02:18 |顯示全部樓層
cokar 發表於 2018-5-26 21:57
Aiya 係我傻左, 以為自己之前唔記得上來報到。今日就傻左上來快手報到返先。哈哈,sorry B17 大 ...

天氣熱,浸左幾日,可能已經有部份發芽,快去睇睇
rumer 發表於 2018-5-30 16:58:22 來自手機 |顯示全部樓層
報告B大~Jacala Red 種子浸水第8天~26粒種子有25粒已發芽~經篩選過的種子發芽率一點也不低呀~

數完全體又返去繼續浸水先~希望多出的1粒都能發芽~Haha

評分

查看全部評分

B17 發表於 2018-5-30 19:26:08 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-5-30 16:58
報告B大~Jacala Red 種子浸水第8天~26粒種子有25粒已發芽~經篩選過的種子發芽率一點也不低呀~{:emoji_0 ...

將佢地排排坐,你太利害啦,點敢唔發芽

雖然篩選過, 發芽率仍要睇下種子落入邊個人手中
小雷子 發表於 2018-5-30 20:44:54 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-5-30 16:58
報告B大~Jacala Red 種子浸水第8天~26粒種子有25粒已發芽~經篩選過的種子發芽率一點也不低呀~{:emoji_0 ...

Rumer!你真係好鬼正架!遠睇以為你剛食完西瓜,仲要玩埋,開單定雙!
rumer 發表於 2018-5-30 21:57:23 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-30 19:26
將佢地排排坐,你太利害啦,點敢唔發芽

雖然篩選過, 發芽率仍要睇下種子落入邊個人手中 ...

哇啦~B大有分賞~感謝啊~

一定係因為種子們知我好想種所以全部乖乖發芽~絕對唔係驚左我啦~Hahahaha

(實情係B大的種子好強壯~其實浸水2~3日已經見有幾粒出左芽仔了~覺得佢地發芽仲快過冬天浸水的Sunset Strain 啊)
rumer 發表於 2018-5-30 22:00:44 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-30 20:44
Rumer!你真係好鬼正架!遠睇以為你剛食完西瓜,仲要玩埋,開單定雙!<span class="emoji emoji1f602"></span> ...

笑死我了~再睇真係好似西瓜籽~
想說Jacala Red 咁快發芽真係好乖~所以要一齊排排坐比阿Sir 睇下有幾叻叻~Haha
小雷子 發表於 2018-5-30 22:09:06 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-5-30 22:00
笑死我了~再睇真係好似西瓜籽~
想說Jacala Red 咁快發芽真係好乖~所以要一齊排排坐比阿Sir 睇下有幾 ...

我覺你地好叻!我試玩播種子,但佢地唔識發芽!阿sir可能係……訓導主任!
B17 發表於 2018-5-30 22:35:06 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-5-30 21:57
哇啦~B大有分賞~感謝啊~

一定係因為 ...

講真,未見過jacala red種子發芽率>90%,相信已經後無來者

另外已經賜左一劑毒藥畀singapore,仲順手將佢活埋,相信佢會心滿意足
rumer 發表於 2018-5-30 22:43:11 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-30 22:09
我覺你地好叻!我試玩播種子,但佢地唔識發芽!阿sir可能係……訓導主任!<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

傻了~其實是B大分享的種子夠強壯所以一浸水就出芽~Haha

記得我們之前播過的某些香草種子真係得個~泥在溫室裡焗到生青苔都未有一粒苖冒出黎~@@ 所以小雷子不用氣餒~覺得妳實得~

PS. 覺得訓導主任人好好~派糖給大家的時間有好多~(無擦鞋架~相信有好多人都有同感~ ^ ^
rumer 發表於 2018-5-30 23:04:33 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-30 22:35
講真,未見過jacala red種子發芽率>90%,相信已經後無來者

另外已經賜左一劑毒藥畀singap ...

好開心~!原來真係咁難的??!

一直都以為是B大篩選過所以種子品質好到能順利發芽~大家又等下其他花友遲些黎分享~說不定這次大家都能發芽大成功~就你費心篩選是真的有用的~^ ^

另~Singapore 已經被賜毒劑了嗎?笑死了~就忘了說其實他未消毒~幸好你早有預備~相信蟲蟲們都會含笑九泉~

# 好想問B大那強大的藥劑是不是就是好年冬??!天台有好多小害蟲我都好想賜佢地毒酒啊。。
B17 發表於 2018-5-30 23:21:51 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-5-30 23:04
好開心~!原來真係咁難的??!

一直都以為是B大篩選過所以種子品質好到能順利發芽~大家又等下其他花 ...

周星星既含笑半步釘 其實係好年冬,蟲仔難逃一劫,不過對紅蜘蛛無效
rumer 發表於 2018-5-31 10:00:03 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-30 23:21
周星星既含笑半步釘 其實係好年冬,蟲仔難逃一劫,不過對紅蜘蛛無效
...

好利害~剛去找了一堆資料~說好年冬是多用作農作物上的除蟲毒劑~植物吸收到後會變成整株含有毒性~藥效約持續半年~這麼厲害莫怪蟲蟲都能死歪歪~@@ 不過有些網頁又提到這種藥餌有不同的濃度(還有粒劑呢)不知道是不是劑量重才會對動物和人體造成影響~B大使用也要小心啊!(因為網上看到大家提到他的滅蟲功效強大但會對環境/動物/人體帶來影響。。未用過藥被它說到心慌慌~感覺好像那些電影看到的鶴頂紅~一喝就必死無疑~@@ 《— 我是膽小鬼啦~不過室外成日跑來一堆薊馬和其他古靈精怪的小蟲子侵食本身生得好好的植物真的讓人覺得好沮喪)
B17 發表於 2018-5-31 15:13:22 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-5-31 10:00
好利害~剛去找了一堆資料~說好年冬是多用作農作物上的除蟲毒劑~植物吸收到後會變成整株含有毒性~藥效 ...

邊有半年咁利害,依我觀察(紫色粒劑)7日毒力開始減退,不過毒性頗強,聽聞毒狗案都係用佢

補充:減退不等如消失!植株,泥土毒性幾時消失就真係唔知既!