四季蘭 - 粉荷

作者: Martina 发表于 2018-5-13 20:27:25
1567 10

今天在花墟見到這荷瓣粉紅花四季蘭,已經情不自禁!
但由於唔肯定係唔係一直想擁有嘅"秋月",希望各師兄師姐幫眼睇下!

矮種荷瓣粉紅花

矮種荷瓣粉紅花

後補: 今天在網上找到她的名字是粉荷,正如買她時嘅標籤!
happychan 發表於 2018-5-13 21:42:47 |顯示全部樓層
見識少,红荷瓣只知有紅月,秋月就不懂.
Martina 發表於 2018-5-13 21:56:31 |顯示全部樓層
happychan 發表於 2018-5-13 21:42
見識少,红荷瓣只知有紅月,秋月就不懂.

多謝回覆! 師兄,以您睇這棵會否金皺紅荷呢? 請賜教!

如無記錯,我曾在靜X園的網頁見過"秋月" (或者我記錯名) ! 花樣子同金荷但是粉紅色!
Martina 發表於 2018-5-13 22:18:25 |顯示全部樓層
哈哈,應該係"紅月"!多謝賜教!
happychan 發表於 2018-5-16 21:25:22 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2018-5-13 22:18
哈哈,應該係"紅月"!多謝賜教!

看你這盆不是红月,红月是組培品,個體分別也很大的,能否開出好花看運數.最好就是見花買.
看圖参考

Martina 發表於 2018-5-17 15:21:40 |顯示全部樓層

Martina 發表於 2018-5-17 15:36:07 |顯示全部樓層
happychan 發表於 2018-5-16 21:25
看你這盆不是红月,红月是組培品,個體分別也很大的,能否開出好花看運數.最好就是見花買.
看圖参考

多謝師兄! 我的舌瓣同您上兩圖唔同,但同第三張圖有些相似! 我買的時候是還有如圖兩朶將殘的花,由於我見識少,依稀記得曾在網路上見過,而且都幾鍾意。  期待能種到下次再開花時比對一下,或許係無名混種也不定!
Martina 發表於 2018-7-17 11:38:59 |顯示全部樓層
好開心呀!  在五月中買的這矮種荷瓣粉紅花四季蘭,現在出咗一隻新芽及兩隻唔知係唔係花芽,希望各師兄師姐幫眼睇下!

wongin30s 發表於 2018-7-17 11:44:26 |顯示全部樓層
哇! 恭喜恭喜
Ison 發表於 2018-7-20 14:43:17 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2018-7-17 11:38
好開心呀!  在五月中買的這矮種荷瓣粉紅花四季蘭,現在出咗一隻新芽及兩隻唔知係唔係花芽,希望各師兄師姐 ...

這形狀似芽又似花,座定定等睇相

多謝師兄欣賞! 希望係花芽啦!:)  發表於 2018-7-20 18:56
yklhkplants 發表於 2018-8-7 11:53:42 |顯示全部樓層
靚!喜歡國蘭。