石斛..一問

作者: Z133Z133 发表于 2018-5-12 21:12:19
2172 16
今天發現..路邊有這支條~
問大家如果想他生存下去可以點做
先謝謝
夏天好熱 發表於 2018-5-12 22:08:06 |顯示全部樓層
未試過折枝種植,但在水苔上定期噴水,應該會生根
Z133Z133 發表於 2018-5-12 22:29:46 |顯示全部樓層
夏天好熱 發表於 2018-5-12 22:08
未試過折枝種植,但在水苔上定期噴水,應該會生根

多數指教.已插水苔,希望有救,但未有根時,,水要多定小?
howard 發表於 2018-5-12 22:58:06 |顯示全部樓層
像是鐵皮石斛,容易栽種。
Z133Z133 發表於 2018-5-12 23:00:45 |顯示全部樓層
howard 發表於 2018-5-12 22:58
像是鐵皮石斛,容易栽種。

希望出到根...出到根再各C兄拍教
taxitang 發表於 2018-5-13 00:20:58 |顯示全部樓層
這些石斛,節位未開花,就有機會出芽,通常唔會全株直插水苔栽種,如果是想繁殖多數量,可以兩、三節切斷,平舖蘭石或水苔面,亦可每段用水苔包裹,露出節位,一個小盆,放幾段水苔裹的植株迫在一起栽種,繁記水苔要壓實,每次淋水都要待水苔乾透後多兩、三日才淋也不打緊。
但如果不需數量多,可以全株平舖,由它出多少隻芽,尤其是已開過花的,但又不知還有沒有節位出芽的植株,簡單而又安全,植料有多少濕氣就OK,不需太濕,否則易腐爛。
通常先出芽才長根。

已開過花的檀香石斛,,隨他出芽,每枝來一隻。

已開過花的檀香石斛,,隨他出芽,每枝來一隻。
Z133Z133 發表於 2018-5-13 00:29:36 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-5-13 00:20
這些石斛,節位未開花,就有機會出芽,通常唔會全株直插水苔栽種,如果是想繁殖多數量,可以兩、三節切斷, ...

多謝C兄指教~
Z133Z133 發表於 2018-6-1 22:59:04 |顯示全部樓層

係咪出左事~有冇朋友可以教下我,,,
taxitang 發表於 2018-6-1 23:07:34 |顯示全部樓層
植株如果軟了,玩完,水多,濕得制
Z133Z133 發表於 2018-6-1 23:42:58 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-1 23:07
植株如果軟了,玩完,水多,濕得制

重係硬身
Sumbie 發表於 2018-6-1 23:46:55 來自手機 |顯示全部樓層

我都有一條鐵皮石斛,本來諗住平放,搵唔到容器所以求其插住喺水苔上面,試吓用愛豐收睇下會唔會有幫助。根據我經驗,唔好太濕,有少少水氣就得!

另外呢個係朋友在鄉下拎比我的霍山石斛,我之前又係搵唔到容器,就咁放喺窗邊得閑噴下水,唔記得就由佢,好快就出芽。 二月尾光禿禿,現在已經生左咁多!先會出葉,之後先出根!呢個真係好粗生!
Z133Z133 發表於 2018-6-2 00:04:35 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-1 23:46
我都有一條鐵皮石斛,本來諗住平放,搵唔到容器所以求其插住喺水苔上面,試吓用愛豐收睇下會唔會有幫助。根 ...

即係由佢就得..唔好太多水>?
Sumbie 發表於 2018-6-2 00:05:55 來自手機 |顯示全部樓層
Z133Z133 發表於 2018-6-2 00:04

係呀!我直情曾經有幾日係完全唔記得咗有啲支條喺度,點知佢哋欣欣向榮!唔好對佢哋咁好呀!
Sumbie 發表於 2018-6-2 00:09:43 來自手機 |顯示全部樓層
Z133Z133 發表於 2018-6-2 00:04

不過你最好剪咗爛的部份,消毒,由佢風乾一兩日先啦
Z133Z133 發表於 2018-6-2 00:13:54 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-2 00:09
不過你最好剪咗爛的部份,消毒,由佢風乾一兩日先啦

跟指引做先,謝謝你
corina 發表於 2018-6-2 08:45:05 來自手機 |顯示全部樓層
我會在芽位包包水苔,乾就淋水,有助生根
Z133Z133 發表於 2018-6-2 09:39:03 |顯示全部樓層
未見有芽.