這是害蟲嗎?

作者: Pica 發表于 2018-5-4 17:27:53
3363 14
請教,是害蟲嗎? 要點對付? 今日剪花發現有好多,但只係响仙丹花樹有,其它植物未有發現。
ic3b34r 發表於 2018-5-4 17:56:47 |顯示全部樓層

害蟲,廣翅蠟蟬若蟲,不是食用又放室外,用藥吧
回復

月鏡十夜 發表於 2018-5-4 18:25:14 |顯示全部樓層
用食蟲動物不行嗎?
回復

ic3b34r 發表於 2018-5-4 19:59:48 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2018-5-4 18:25
用食蟲動物不行嗎?

除非你控制到佢去食啦(如困獸鬥),最近白熊真的買了500隻草蚙(由於太多數唔掂,只能信賣家),同朋友分享左之後餘下100隻比自己玩,點知放在植物附近不久... 係就係開始時佢地會捉來吃,但不久... 全部飛走曬... 浪費時間同金錢

想了一下, 我如果弄瓶子草的話, 不就可以將飛蟲困在裏面嗎? 不過再想一想, 已經隔離了, 好似多吃了1塊魚.... =_=||  發表於 2018-5-5 16:58
噢.... 看來我也不用浪費軍資去試了  發表於 2018-5-5 16:55
回復

雙魚座 發表於 2018-5-4 21:00:11 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-5-4 17:56
害蟲,廣翅蠟蟬若蟲,不是食用又放室外,用藥吧

白熊好。請教用什麼藥,近排都出現這些蟲,它們好像對洗潔精、biokixx無反應。
回復

ic3b34r 發表於 2018-5-4 22:45:51 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-4 21:00
白熊好。請教用什麼藥,近排都出現這些蟲,它們好像對洗潔精、biokixx無反應。 ...

用80%的敌敌畏乳油+25%的扑虱灵或10%吡虫啉可湿性粉剂1000-1500倍液喷施,视虫情隔10d或半月重复施药一次,能起到较好防治效果。此外,也可喷洒常用菊酯类农药或25%噻嗪酮可湿性粉剂1000-2000倍液,进行防治。由于该虫虫体特别是若虫被有蜡粉,为提高药效,可在药液中混用含油量0.3%一0.4%的柴油乳剂或黏土柴油乳剂。

可參考:
http://www.xzbu.com/9/view-3816835.htm
回復

Pica 發表於 2018-5-5 16:20:20 來自手機 |顯示全部樓層
因為屋企有小動物會出花園,唔敢用化學殺蟲藥。噴咗苦棟油,希望控制到啦。

小型灌木真係難攪,淨係同紅蜘蛛開戰都玩咗成年。

← 不開戰選擇結盟的.... 人(!?)  發表於 2018-5-5 17:01
回復

Pica 發表於 2018-5-5 17:27:03 來自手機 |顯示全部樓層
如果佢肯唔咬樹葉嘅話我願意停火簽和平條約
回復

ic3b34r 發表於 2018-5-5 23:52:31 |顯示全部樓層
Pica 發表於 2018-5-5 16:20
因為屋企有小動物會出花園,唔敢用化學殺蟲藥。噴咗苦棟油,希望控制到啦。

小型灌木真係難攪,淨係同紅蜘 ...

你一是人手去清除,再定期用水噴下佢! 再試埋苦棟油來趕
回復

fat1980 發表於 2018-5-7 22:51:26 |顯示全部樓層
上年爆左過百隻, 唔理佢, 入秋就會消失
回復

花間使者II 發表於 2018-5-14 17:10:38 |顯示全部樓層
~佢o地專吸食植物枝上的營養 , 如果夠肥.....唔怕吸乾就任佢吸吧
回復

icesea 發表於 2018-5-14 20:12:32 |顯示全部樓層
fat1980 發表於 2018-5-7 22:51
上年爆左過百隻, 唔理佢, 入秋就會消失

因為變了成蟲,飛走了!
回復

icesea 發表於 2018-5-14 21:34:27 來自手機 |顯示全部樓層

成蟲是蠟蟬

網路圖片:
回復

lppl 發表於 2018-5-15 14:59:51 |顯示全部樓層
之前係屋企捉左D蜘蛛,放咗係植物到,初頭好成功少咗9成害蟲...後尾唔見咗佢, 嚟咗蜘蛛, 不過係紅色喎隻.
回復

Sumbie 發表於 2018-6-1 19:06:51 來自手機 |顯示全部樓層
我最憎最憎最憎最憎最憎最憎呢啲野!白色幼蟲成日彈來彈去,成蟲專系飛向塊面!佢哋特別鍾意桑樹同埋檸檬!今年冇用藥,之前年年都有好多,其實最多都係枯葉同埋令人煩厭!得閑啲就會捉比隻龜食,我隻龜龜一見到我揸住個蚊拍,就會好努力爬上來找我!
回復