請問在私人農地生火燒野草合法嗎?

作者: mankeihk 发表于 2018-4-30 10:58:46
3966 9
請問在私人農地生火燒野草合法嗎?....如有人報警消防來到如何處理嗎?...生火個置有水喉空閒的
小必 發表於 2018-5-2 01:56:08 |顯示全部樓層
如果有器具盛載, 佢吹你唔漲, 等於BBQ咁, 因曾被人投訴, 環保處人員來口頭warning 兼教路.
花間使者II 發表於 2018-5-2 09:57:07 |顯示全部樓層
私人地方 :
有鐵筒載 & 有水備救火。同自家燒衣紙沒分別吧 !  ~鬧返佢轉頭
ic3b34r 發表於 2018-5-2 17:47:29 |顯示全部樓層
係既,但當有咩事上來你咪大鑊啦,如附近咁好彩有咩燒著或被燒左,到時咩都入埋你數...
mankeihk 發表於 2018-5-3 13:10:32 |顯示全部樓層
小必 發表於 2018-5-2 01:56
如果有器具盛載, 佢吹你唔漲, 等於BBQ咁, 因曾被人投訴, 環保處人員來口頭warning 兼教路. ...

謝謝分享...上星期有同樣是情發生...有兩消防到場要求滅息火種...我們合作己滅息火種...但有一消防還不OK...還進入我們的農地太度很惡的...我們解釋我們只是在燒野草的還有水喉有人看火的
那個消防很惡說你燒草燒麻人間屋都很架啦...還說懷疑我們燒中有不合法物品...佢話要呀警察來....有還要我們給他身份証,...到這樣我們都好不友善對那兩個消防...要求佢要離外我們的農地...在口門等警察來.....當警察來兩消防變得友善說可生火但不要太大火...三個警員看了兩眼便說..大家明白收隊

經過這次

1..在私人農地空曠有水喉情況下燒野草...遇到不友善的消防不要怕...滅了火種便可

2..不知在私人農地空曠有水喉情況下是否合法.....但最那個消防說是可的...有拍下片段哈哈

3希望大家農友安全地燒野草....(燒野草在田好常見的事...都可以好安全的...不一生發便要燒了人間屋的)

你應該是.....個別情況, 有仇家在附近, 一見到煙就報火警 , 消防/警察又例行交代 ;-)  發表於 2018-5-4 08:58
xx_Luca 發表於 2018-5-3 23:11:07 |顯示全部樓層
除草後堆成山仔燒應該冇問題,我附近時不時有小型農地係咁燒唔見有消防到。
唔會係你成塊地咁燒開去吧

小必 發表於 2018-5-4 02:25:57 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2018-5-3 23:11
除草後堆成山仔燒應該冇問題,我附近時不時有小型農地係咁燒唔見有消防到。
唔會係你成塊地咁燒開去吧 {:em ...

呢啲一定係有人投訴先做嘢,
我果次偶到個環保署職員都講得好白下,
如果有嘢載住咁燒, 佢點咬都咬唔入,
不過千奇唔好燒啲垃圾有膠之類嘅嘢,
比佢見到係可以告你.
花間使者II 發表於 2018-5-4 09:10:07 |顯示全部樓層
小小建議 : 如果想取木炭做肥料, 垃圾房拾些廢木/廢枝 & 廢木家具去燒更好, 濃煙一定比淨燒草少8~9成, 影響到別人亦較少   
mankeihk 發表於 2018-5-4 10:42:16 |顯示全部樓層
小必 發表於 2018-5-4 02:25
呢啲一定係有人投訴先做嘢,
我果次偶到個環保署職員都講得好白下,
如果有嘢載住咁燒, 佢點咬都咬唔入,  ...

是呀...有人報警投訴..兩消防是看煙位置舉山過來的 ....其實在大馬路下車不用5分鐘便行到
小必 發表於 2018-5-5 03:04:31 |顯示全部樓層
mankeihk 發表於 2018-5-4 10:42
是呀...有人報警投訴..兩消防是看煙位置舉山過來的 ....其實在大馬路下車不用5分鐘便行到 ...

好可憐