花貓 (2018)

作者: B17 发表于 2018-4-29 11:14:44
11610 173
B17 發表於 2018-5-17 17:27:18 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-5-17 15:28
唔緊要啦。不過我昨晚向花友買咗5盆新的迷岩,又在上生買了1盆不知名的迷岩。我等得閒才影相post ,到時 ...

一次掃幾盆,何等羨慕,我搵位放多一盆都難
Vinia 發表於 2018-5-17 18:06:23 來自手機 |顯示全部樓層
因為好耐都無買,而且舊年棉花蟲疫搞到我死傷慘重, 所以彈返啲位出嚟。
B17 發表於 2018-5-20 18:25:01 |顯示全部樓層
HCY's Nox第四朵,睇個樣水尾了
HCY's Nox-2018-008.jpg

以前等花期過先掘小鱗莖種,今年早春開始種,雖然細棵,不過有冧,總算有回報
An's Fairyland
An's Fairyland-2018-004.jpg

An's Red Cheongsam
An's Red Cheongsam-2018-005.jpg

Napoleon V
Napoleon V-2018-004.jpg
B17 發表於 2018-6-2 22:40:44 |顯示全部樓層

冇見一個月,kapo已經唔再係苗啦

殺頭重植venus形態仍然唔靚,種定另一棵取代
面青青 Venus-2018-A003.jpg

金魚貓,稍稍大左,距離開花,實在遙遠

原本棵橘子貓生長太慢,索性掘另一棵苗種,呢次生長速度都可接受

可能鱗莖較幼,peach queen亦較幼
HCY's Peach Queen-2018-005.jpg

pekklewin 發表於 2018-6-5 22:21:28 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-2 22:40
冇見一個月,kapo已經唔再係苗啦

我隻kapo 蟲蟲已經溶左
B17 發表於 2018-6-5 22:25:31 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2018-6-5 22:21
我隻kapo 蟲蟲已經溶左

太可惜了,我的花都未有,暫時冇蟲
pekklewin 發表於 2018-6-5 22:30:23 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-5 22:25
太可惜了,我的花都未有,暫時冇蟲

只是先報告C信, 其他隨緣
B17 發表於 2018-6-6 16:26:06 |顯示全部樓層
HCY's Nox左右兩朵已經一個月,仍然未跌,利害!
只可惜早排高溫,花瓣邊緣燒焦了
HCY's Nox-2018-009.jpg
B17 發表於 2018-6-12 18:14:56 |顯示全部樓層

an's fairyland新歡係咪靚過舊愛,係咪開花都要送走舊愛呢
An's Fairyland-2018-005.jpg
An's Fairyland-2018-006.jpg

舊愛
B17 發表於 2018-6-12 18:22:31 |顯示全部樓層
以往都係開完花,掘蟲再種,今年早左,掘泥面蟲種,趕及炎夏開花

上面有an's fairyland, 跟住有Napoleon V
Napoleon V-2018-005.jpg
Napoleon V-2018-006.jpg

唔係迷你貓既紅旗袍,出左露台都變埋做迷你貓
An's Red Cheongsam-2018-006.jpg
An's Red Cheongsam-2018-007.jpg

其他放窗邊既就龜速生長
B17 發表於 2018-6-21 21:47:21 |顯示全部樓層
an's fairyland花繼續開,兩朵變四朵
An's Fairyland-2018-007.jpg
新手小麗 發表於 2018-6-21 22:12:57 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-21 21:47
an's fairyland花繼續開,兩朵變四朵

B17 發表於 2018-7-1 10:56:31 |顯示全部樓層
HCY's Nox朵花開足個半月,利害
HCY's Nox-2018-010.jpg
B17 發表於 2018-7-1 12:01:56 |顯示全部樓層
已經唔再出冧,唔等收蟲,剪頂插種
HCY's Nox-2018-011.jpg
B17 發表於 2018-7-1 18:38:47 |顯示全部樓層
之前窗邊貓貓有變高腳風險,於是全部放出屋外,享受高溫紫外光
現在或多或少都有點矮化

面青青venus
面青青 Venus-2018-A004.jpg

金魚貓

橘子貓

peach queen
HCY's Peach Queen-2018-006.jpg

另一盆殺頭重植venus已錯過變矮機會,只好繼續留窗邊,冇乜高到,仍然咁幼,只懂長鱗莖
面青青 Venus-2018-009.jpg
B17 發表於 2018-7-17 22:06:20 |顯示全部樓層

napoleon V暫停,紅旗袍頂住先
An's Red Cheongsam-2018-009.jpg

an's fairyland稍遜
An's Fairyland-2018-008.jpg
B17 發表於 2018-7-21 19:06:13 |顯示全部樓層
再來紅旗袍,初種時放窗邊,又高花又細,轉出露台,掛高,植株矮化,花又大朵,靚得多
An's Red Cheongsam-2018-010.jpg
hiatus 發表於 2018-8-7 17:27:43 |顯示全部樓層

攪下場,依兩品株矮,應該算迷你種吧,可能啱你?

第一種安的火山。 花细,糖果色。
第二種俄罗斯轮盘,超级大花,花期長。

2018-08-03 09.57.58.jpg 2018-06-21 15.14.36.jpg
B17 發表於 2018-8-7 18:18:53 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2018-8-7 17:27
攪下場,依兩品株矮,應該算迷你種吧,可能啱你?

第一種安的火山。 花细,糖果色。

你隻火山比妙妙更艷,可惜冇位,暫時唔收新貓,仲要減產,等fairyland開完花,就byebye,又栽一隻
hiatus 發表於 2018-8-8 10:42:21 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-8-7 18:18
你隻火山比妙妙更艷,可惜冇位,暫時唔收新貓,仲要減產,等fairyland開完花,就byebye,又栽一隻{:emoji ...

花猫多既掉来我度吧,仲易过迷岩,淋水要少很多。

火山体型真的很小,有位可以一試。

輪盤花就超大,下次換口味時試下佢啦。