日本尋櫻之旅,所見所聞

作者: hkl729 發表于 2018-4-26 09:59:56
21969 318
新人新豬肉 發表於 2019-9-13 00:35:27 來自手機 |顯示全部樓層
如有多 我都有興趣想要‍♂️

ok, 名額有限,靜候本貼發展公佈!  發表於 2019-10-1 12:38
回復

Ming36 發表於 2019-9-13 19:29:46 來自手機 |顯示全部樓層
好欣賞大大的毅力及鑽研的精神,希望小苗快高長大,回報大大

謝謝 ^_^  發表於 2019-10-1 12:39
回復

hkl729 發表於 2019-9-24 12:24:43 來自手機 |顯示全部樓層
雪櫃內第100日,發現葉芽竟然發霉
回復

hkl729 發表於 2019-9-24 12:31:03 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2019-9-6 13:48
放心,櫻花在日本下雪時更冷都沒有問題,腐葉暫時唔好用,因你唔知有什麼菌,到時害了你的小苗.

但之後 ...

今晚準確將發芽的幼苗換盆
回復

gita 發表於 2019-9-24 17:32:28 |顯示全部樓層
對呀, 櫻花幼苗估計用乾身植料較好, 寧乾不宜濕. 現在開始較涼, 濕度較低, 是櫻花生長旺季. 適合幼苗定植. 不過還要小心監測. 你咁多小苗, 生長起來, 大得很快, 好佔位的.
回復

hkl729 發表於 2019-9-24 20:49:58 |顯示全部樓層
gita 發表於 2019-9-24 17:32
對呀, 櫻花幼苗估計用乾身植料較好, 寧乾不宜濕. 現在開始較涼, 濕度較低, 是櫻花生長旺季. 適合幼苗定植.  ...

落盆戰戰驚驚
屋企仍有位置種,係冇冷氣
回復

gita 發表於 2019-9-25 00:47:34 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2019-9-24 20:49
落盆戰戰驚驚  
屋企仍有位置種,係冇冷氣

哈哈, 我屋企都係不設冷氣. 為了種花呀. 冷氣會令濕度較低, 可種的植物種類較少. 夏天會日間開吊扇, 增強通風.
回復

hkl729 發表於 2019-9-25 10:12:35 來自手機 |顯示全部樓層
不種還需種,首先用3棵發芽較健狀落盆,看看可否支持到1個月
回復

ic3b34r 發表於 2019-9-26 09:37:03 |顯示全部樓層
gita 發表於 2019-9-25 00:47
哈哈, 我屋企都係不設冷氣. 為了種花呀. 冷氣會令濕度較低, 可種的植物種類較少. 夏天會日間開吊扇, 增強 ...

但反而櫻花鐘意濕度低,好矛盾呢..
回復

gita 發表於 2019-9-26 14:55:40 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2019-9-26 09:37

對呀, 櫻花係適合乾的環境養, 所以已經特殊對待, 放在最通風的窗口位.

但其他植物如: 蘭花, 杜鵑, 等, 都喜濕度高. 太乾就好難養好. 所以要取平衡.
回復

hkl729 發表於 2019-9-28 10:19:38 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2019-9-26 09:37

早晚的温差亦會刺激對生長好重要
今日幼苗又見起色了,唯獨最後一棵先天有一半葉發霉,生長遲緩
回復

小雷子 發表於 2019-9-28 15:25:36 來自手機 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2019-9-28 10:19
今日幼苗又見起色了,唯獨最後一棵先天有一半葉發霉,生長遲緩{:emoji_0 ...

加油呀!小苗們!

天氣太熱,3 棵香剩 1 棵了  發表於 2019-10-8 10:47
回復

gita 發表於 2019-9-28 17:50:30 來自手機 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2019-9-28 10:19
今日幼苗又見起色了,唯獨最後一棵先天有一半葉發霉,生長遲緩{:emoji_0 ...

最尾棵小苗

進展不錯!看來播種和育苗方式都對啦!開始天涼,可以有多個月成長打好基礎。應該無問題!
回復

hkl729 發表於 2019-9-29 14:32:47 來自手機 |顯示全部樓層
希望今順利啦,因為出年都未必再去日本啦
回復

hkl729 發表於 2019-9-29 14:34:24 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-28 15:25
加油呀!小苗們!<span class="emoji emoji1f601"></span>

最怕渡夏,香港的夏天太悶熱啦,櫻花受不了
回復

hkl729 發表於 2019-9-30 15:32:02 |顯示全部樓層
可能真係入秋後天氣轉涼,幼苗生長狀態繼續理想

加油啊  發表於 2019-10-1 18:23
回復

盆景新手 發表於 2019-10-1 18:14:29 |顯示全部樓層
盆景新手 發表於 2019-9-6 21:33
樓主,如果可以,能否也請求樓主讓我收留一些櫻花的幼苗或種子,只是一粒也可以啊!我很希望可以嘗試種櫻 ...

謝謝樓主,會每日留意著!!!!!
期待樓主的分享!!
回復

ic3b34r 發表於 2019-10-3 13:34:42 |顯示全部樓層
gita 發表於 2019-9-28 17:50
最尾棵小苗

進展不錯!看來播種和育苗方式都對啦!開始天涼,可以有多個月成長打好基礎。 ...

又唔使怕,日本下雪都係咁,香港冷極都是幾度

不怕香港的冬天,只怕悶熱的夏天  發表於 2019-10-5 13:40
回復

ic3b34r 發表於 2019-10-3 13:36:37 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2019-9-30 15:32
可能真係入秋後天氣轉涼,幼苗生長狀態繼續理想

你揾野固定下苗好D,白熊見佢太長,而且有點彎...除非你想造型,可以用鐵線去做

依家幼苗好似芽菜一樣脆弱,不敢進行屈曲或矯形工程呀。  發表於 2019-10-5 13:42
回復

hkl729 發表於 2019-10-5 13:39:03 來自手機 |顯示全部樓層
盆景新手 發表於 2019-10-1 18:14
謝謝樓主,會每日留意著!!!!!
期待樓主的分享!!

依家有1粒種子發芽中,如果不是遇上暴動,其實今日可以交比你,因為所有種子都是今年6月去京都時執到的,錯過開花時間,所以只能告知種子執獲位置,請自己衡量種植風險,假如將來能夠開花結果,請分享相片給大家欣賞啦

種子執到位置: 京都市石橋町河旁
https://maps.app.goo.gl/RycsazTHCqicribT6
附圖是親自拍攝, 種子來源自的櫻樹,看葉辨認品種

交收地點請以私訊溝通吧!
回復