日本尋櫻之旅,所見所聞

作者: hkl729 發表于 2018-4-26 09:59:56
21973 318
hkl729 發表於 2019-6-26 11:51:52 來自手機 |顯示全部樓層
Orchid0822 發表於 2019-6-26 00:03
好有趣呀!會繼續留意你的更新

好呀,歡迎給予意見
回復

hkl729 發表於 2019-6-26 13:23:25 |顯示全部樓層

盡快處理,今日用小部份種子作破殼處理測試
1. 不存放冰箱,因為冇位
2. 半開放式保濕,通風環境避免種子變懷
回復

hkl729 發表於 2019-6-27 15:46:25 來自手機 |顯示全部樓層
播種第二日,目測種子開始漲大
回復

yunge0 發表於 2019-6-27 16:39:09 來自手機 |顯示全部樓層
努力! 努力!
回復

hkl729 發表於 2019-7-7 07:47:49 |顯示全部樓層
眼見種子嘅夭折率愈來愈高,不得不改變培植策略

今次放落雪櫃,約10個星期後再睇睇

今次放落雪櫃,約10個星期後再睇睇

重新剝殼了很多粒種子

重新剝殼了很多粒種子

將仍然在生的種子轉移落水苔種植

將仍然在生的種子轉移落水苔種植

總之唔夠新鮮,開10粒只有約3粒

總之唔夠新鮮,開10粒只有約3粒

準備轉移

準備轉移

好多發霉了

好多發霉了

落開始2星期左右手,種子已經死了一半

落開始2星期左右手,種子已經死了一半
回復

gita 發表於 2019-7-7 15:04:24 |顯示全部樓層
有無睇過這個台灣[賤狗]的種櫻花系列影片呢? 可以參考下:   https://www.youtube.com/watch?v=Gca4W62mVXk

用水苔發芽...... 不知道可行否.....可以部份試, 另外一些種子可用另外的方法試.

回復

hkl729 發表於 2019-7-7 21:40:07 |顯示全部樓層
gita 發表於 2019-7-7 15:04
有無睇過這個台灣[賤狗]的種櫻花系列影片呢? 可以參考下:   https://www.youtube.com/watch?v=Gca4W62mVXk
...

謝謝分享,這段片我也有看過,因為夏天實在太熱了,所以留下了一半以上種子,待 10月中秋後再種。
回復

hkl729 發表於 2019-8-27 00:50:03 |顯示全部樓層
經過個多月嘅時間,今晚檢查見到部分種子已經開始生根,情況理想

見到出根了

見到出根了

部份幸存

部份幸存

27 Aug 2019

27 Aug 2019
回復

yunge0 發表於 2019-8-27 07:15:03 來自手機 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2019-8-27 00:50
經過個多月嘅時間,今晚檢查見到部分種子已經開始生根,情況理想<span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span> ...

照顧得好好, 加油! 加油!
回復

hkl729 發表於 2019-8-27 12:39:54 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-8-27 07:15
照顧得好好, 加油! 加油!

多謝鼓勵
回復

ic3b34r 發表於 2019-9-1 21:33:12 |顯示全部樓層

利害,記得到時同大家分享下你既進度
仲有,櫻花千萬唔好用化學泥,最好用鹿沼土 + 赤玉土 + 有機泥 混合去種
回復

hkl729 發表於 2019-9-2 18:03:19 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2019-9-1 21:33
利害,記得到時同大家分享下你既進度
仲有,櫻花千萬唔好用化學泥,最好用鹿沼土 + 赤玉土 + 有機泥 混合去 ...

多謝白熊,因為機會只得一次, 懇請求教三種泥的最理想比例(鹿沼土 + 赤玉土 + 有機泥), 台灣網友有話混合雞屎,我都唔個那個是正確
回復

ic3b34r 發表於 2019-9-4 13:32:15 |顯示全部樓層

雞便便真的是有用的肥料,白熊會去賓賓買那種台灣已處理好沒味的雞便便肥
白熊通常用4:4:2 i或 4:5:1去混合再加雞便便肥少許,而且記住最好花盆用好疏氣那種,因櫻花怕悶/局死根

回復

hkl729 發表於 2019-9-5 15:38:52 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2019-9-4 13:32
雞便便真的是有用的肥料,白熊會去賓賓買那種台灣已處理好沒味的雞便便肥
白熊通常用4:4:2 i或 4:5:1去混合 ...

十分感謝白熊的寶貴意見,等我放工後去買建議的植料,以及種仙人掌科常用的燒盆,做好落盆的準備先
熱刺期待
回復

ic3b34r 發表於 2019-9-6 11:48:29 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2019-9-5 15:38
十分感謝白熊的寶貴意見,等我放工後去買建議的植料,以及種仙人掌科常用的燒盆,做好落盆的 ...

如果是苗盆用上述配方(還有要留意你用的泥有沒有預加肥料),請用少一點肥或唔加住肥,因櫻花苗受不起這麼多肥,等佢地大一點時才用上述比例比較好.

仲有一點,白熊的經驗是去"衣"法相對沒去衣的成功率相對高一點,但是去衣千萬要小心和慢慢來,否則會一開為二.
回復

hkl729 發表於 2019-9-6 12:11:07 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2019-9-6 11:48
如果是苗盆用上述配方(還有要留意你用的泥有沒有預加肥料),請用少一點肥或唔加住肥,因櫻花苗受不起這麼 ...

慶幸日前得到白熊種植指引,我差一點便去行拾些腐葉土回家種了

聽你指示,暫時唔咁落肥,待它再大一些先

我技術唔好呀,首次脫膜時常常用力不當,種子在手心分開 ,依家有心理陰影
回復

hkl729 發表於 2019-9-6 12:58:46 來自手機 |顯示全部樓層
今日檢查生長狀況,葉片開始挺起啦,喺雪櫃咁凍嘅環境都可以依然生長,真係好神奇!
回復

ic3b34r 發表於 2019-9-6 13:48:47 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2019-9-6 12:58
今日檢查生長狀況,葉片開始挺起啦,喺雪櫃咁凍嘅環境都可以依然生長,真係好神奇! ...

放心,櫻花在日本下雪時更冷都沒有問題,腐葉暫時唔好用,因你唔知有什麼菌,到時害了你的小苗.

但之後混泥時也可以加,但要小心選擇,最好是自己堆肥的,起碼知有什麼.

評分

查看全部評分

回復

hkl729 發表於 2019-9-6 14:16:52 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2019-9-6 13:48
放心,櫻花在日本下雪時更冷都沒有問題,腐葉暫時唔好用,因你唔知有什麼菌,到時害了你的小苗.

但之後 ...

白熊言之有理
如果繼續生長理想,為表答謝你的經驗分享,白熊有冇興趣收留一些幼苗或種子
回復

盆景新手 發表於 2019-9-6 21:33:54 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2019-9-6 14:16
白熊言之有理
如果繼續生長理想,白熊有冇興趣收留一些幼苗或種子 ...

樓主,如果可以,能否也請求樓主讓我收留一些櫻花的幼苗或種子,只是一粒也可以啊!我很希望可以嘗試種櫻花啊~!

ok, 名額有限,靜候本貼發展公佈!  發表於 2019-10-1 12:38
回復