日本尋櫻之旅,所見所聞

作者: hkl729 發表于 2018-4-26 09:59:56
22037 318
nwss54510 發表於 2020-9-10 19:41:25 來自手機 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2020-9-10 15:35
8月尾經過修剪的櫻苗,相隔10日就已經再出新芽了

我都有諗過剪短佢,但見有空間所以最後諗住下年先剪短返佢現在都有1.3米高了
回復

hkl729 發表於 2020-9-11 01:05:09 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-9-10 19:41
我都有諗過剪短佢,但見有空間所以最後諗住下年先剪短返佢現在都有1.3米高了 ...

可以放些相片給大家交流吓
回復

nwss54510 發表於 2020-9-12 09:13:53 來自手機 |顯示全部樓層
現在高1.3米

室內種實在沒太多位

評分

查看全部評分

回復

hkl729 發表於 2020-9-12 10:10:53 來自手機 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-9-12 09:13
現在高1.3米<span class="emoji emoji1f602"></span>

好粗狀呀!我都真係望塵莫及
請問閣下的是什麼品種櫻花?
好奇葉片的型態同我的有幾多分別。
回復

nwss54510 發表於 2020-9-14 12:23:04 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2020-9-12 10:10
好粗狀呀!我都真係望塵莫及
請問閣下的是什麼品種櫻花?
好奇葉片的型態同我的有幾多分別 ...

你由種子種起, 我先係望塵莫及^^"
我種緊的是『染井吉野櫻』、『陽光櫻』、『仙台屋櫻』同『鴛鴦櫻』丫~

頭三裸都未開過花丫, 可能年齡未夠開花又或者我沒用花肥吧@@"
今年4裸都有落花肥葉肥, 真的大很快! 希望下年會有花啦

評分

查看全部評分

回復

hkl729 發表於 2020-9-15 15:27:34 來自手機 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-9-14 12:23
你由種子種起, 我先係望塵莫及^^"
我種緊的是『染井吉野櫻』、『陽光櫻』、『仙台屋櫻』同『鴛鴦櫻』丫~
...

嘩!好利害擁有咁多櫻花品種

好希望明年可以一睹你前輩的櫻花能夠全部盛開,等晚輩可以學習啦。

我種的可能要多等2~3年才會有機會見花了
回復

nwss54510 發表於 2020-9-15 16:00:37 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2020-9-15 15:27
嘩!好利害擁有咁多櫻花品種

好希望明年可以一睹你前輩的櫻花能夠全部盛開,等晚輩可以學 ...

試過種得生櫻花後, 人就會心雄會想多入幾盆不同品種的丫

我沒能力好似師兄咁有花園種花, 我都只係在室內種樹, 我覺得唔死都好好的了
我都好想下年會有花賞丫, 一年種植就係為那時間丫~

我那盆買回來時都3~4年種了, 到今年都還沒開花, 用種子從頭種起, 我想真係要多等幾年才會有花丫
不過師兄你打算種到它們幾高?
回復

hkl729 發表於 2020-9-16 15:53:23 來自手機 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-9-15 16:00
試過種得生櫻花後, 人就會心雄會想多入幾盆不同品種的丫

我沒能力好似師兄咁有花園種花, 我都只係在 ...

哈哈,我本來打算種出盆景的尺寸便算了,不過可能要等待多年才有機會開花,所以都係改為目標高度定在 3尺左右便滿足了。
其實目前我都唔清楚自己的是什麼櫻花品種,但求不死便滿足了,回想上年到京都路經多個公園,慢慢地悠閒在河邊執櫻花種子,想不到今日能夠係香港發芽成功。
我的種植環境雖然算唔錯,但始終夏天比較悶熱,這點最令人擔心呢!
回復

nwss54510 發表於 2020-9-19 11:31:16 來自手機 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2020-9-16 15:53
哈哈,我本來打算種出盆景的尺寸便算了,不過可能要等待多年才有機會開花,所以都係改為目標高度定在 3尺 ...

我目標同你差不多,高度定在1.5米左右就好了,太細盆一來怕佢易死,二來感覺唔夠靚丫

聽說櫻花成樹開花,都要5年左右時間

香港濕焗是致命傷來丫,我那盆櫻花初種第一年,根系完全沒怎生長過,還以為差點就掛了

評分

查看全部評分

回復

hkl729 發表於 2020-10-31 20:47:26 來自手機 |顯示全部樓層
近月櫻花苗生長慢了,而且葉片有些卷,是不是唔夠肥所致
回復

nwss54510 發表於 2020-11-10 14:25:19 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2020-10-31 20:47
近月櫻花苗生長慢了,而且葉片有些卷,是不是唔夠肥所致?

理論上11月應該不會再生長了呢~ 我家的櫻樹都開始有黃葉了

評分

查看全部評分

回復

hkl729 發表於 2020-11-15 15:53:04 來自手機 |顯示全部樓層
將軍澳單車公園的櫻花樹,已經開始見有花開了
回復

yunge0 發表於 2020-11-28 20:57:16 來自手機 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2020-11-15 15:53
將軍澳單車公園的櫻花樹,已經開始見有花開了<span class="emoji emoji1f601"></span>

居然被你發現到花開

哈哈[emoji]1f605[/emoji][emoji]1f605[/emoji]  發表於 2020-11-30 00:36
回復

yunge0 發表於 2020-11-30 11:28:29 來自手機 |顯示全部樓層
我區的公園無種櫻花。
回復

yuierts 發表於 2020-11-30 11:30:54 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2018-4-27 09:43
哈哈,可能真的是我弄錯了。
不如就直接播種,看看是生長出甚麼東西
...

這麼一看,真像蝦米
回復

hkl729 發表於 2020-11-30 19:29:53 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-11-30 11:28
我區的公園無種櫻花。

可以考慮去將軍澳單車公園賞櫻,交通算方便
回復

hkl729 發表於 2021-1-3 15:24:15 來自手機 |顯示全部樓層
經過 1 星期的寒流之後,櫻葉都變紅了。
回復

盆景新手 發表於 2021-2-2 16:00:26 |顯示全部樓層
很久沒有聯絡了~樓主的櫻花已經"快高長大"了不少!原來櫻葉也會變紅?!太神奇了!!

樓主請留一、兩盆作盆景,日後我一定會向樓主購買啊!!!!
回復

hkl729 發表於 2021-2-3 14:40:22 來自手機 |顯示全部樓層
盆景新手 發表於 2021-2-2 16:00
很久沒有聯絡了~樓主的櫻花已經"快高長大"了不少!原來櫻葉也會變紅?!太神奇了!!

樓主請留一、兩盆 ...

咁妳要快啦
回復

盆景新手 發表於 2021-2-3 19:36:21 |顯示全部樓層

我都好想~
希望疫情盡快過去,讓我可以再約樓主您聚聚~
當然,我也希望待樓主的櫻花苗再"茁壯"一點才約樓主,畢竟上次的慘痛經歷.........我怕又浪費了樓主的心血...................
回復