請問圖中空氣鳳梨品種及照顧方法

作者: wing1029 發表于 2018-4-19 11:40:37
3915 8
我夜晚會放廁所,日頭就放窗邊 15241090814693978833300295359288.jpg
Dtwfung 發表於 2018-4-19 12:00:32 來自手機 |顯示全部樓層
品種幫唔到你!
我的當籣花咁上木板咁! 整天也掛在窗花边(有散陽光)! 視乎天氣濕度,一兩星期 噴吓舊木仔!
回復

darryl1217 發表於 2018-4-20 10:23:46 來自手機 |顯示全部樓層
似貝可利,但不能肯定
最好唔好成日張個轉位置,佢唔適應環境成長得會比較慢
回復

wing1029 發表於 2018-4-20 19:57:08 來自手機 |顯示全部樓層
仲以為可以帶佢到處走添
回復

shing001 發表於 2018-4-21 11:26:50 來自手機 |顯示全部樓層
同意似Brachycaulos
生得幾快大
回復

wing1029 發表於 2018-9-3 17:25:48 來自手機 |顯示全部樓層
IMG_20180903_172145.jpg 佢都要幾多水架喎,之前落大雨我放佢出窗外,結果出新葉同根
回復

八王爺 發表於 2018-9-4 10:03:53 |顯示全部樓層
現在溫度不錯,只要注意中心不積水,快高長大,初春就開花!
回復

八王爺 發表於 2018-9-4 10:09:15 |顯示全部樓層
品種有兩三種普遍香港找到的都似。

如果葉比較挺和淺灰色,乾水時有白白的細毛毛,可能是 多國花( STRICTA)。若十分硬葉,可能是 空可樂(CONCOLR)。
若是青綠,葉軟身,少白毛短,乾水很綠色的,就是上面花友講的貝可立(brachycaulos)
回復

Forumdata 發表於 2018-9-4 22:30:09 來自手機 |顯示全部樓層
可參考。。。。。。
回復