冷氣機底下的小天地

作者: GP01-Fb 發表于 2018-4-4 08:46:06
11003 139
Sumbie 發表於 2019-3-16 10:40:36 來自手機 |顯示全部樓層
好羡慕你哋個個都開咁多花!唔知點解好似我呢度慢半拍,你哋開晒花我先至慢慢出花芽,唔知係咪因為「新界會再低幾度」?
回復

GP01-Fb 發表於 2019-3-16 11:47:20 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-16 10:40
好羡慕你哋個個都開咁多花!唔知點解好似我呢度慢半拍,你哋開晒花我先至慢慢出花芽,唔知係咪因為「新界會 ...

會唔會係品種問題 ?
睇網上面啲花相,而家好似只係肥嘟嘟嘅春石斛在開花, 檀香石斛、瀑布石斛之類嘅可能要遲啲先開, 暫時好似未見有花照分享。
回復

Sumbie 發表於 2019-3-16 13:21:11 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-3-16 11:47
會唔會係品種問題 ?
睇網上面啲花相,而家好似只係肥嘟嘟嘅春石斛在開花, 檀香石斛、瀑布石斛之類嘅可 ...

檀香我就嚟有!我啲蝴蝶蘭,市場蝴蝶剛剛先出花芽
回復

GP01-Fb 發表於 2019-3-16 13:43:55 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-16 13:21
檀香我就嚟有!我啲蝴蝶蘭,市場蝴蝶剛剛先出花芽

我啲檀香仲未有花芽,有啲蝴蝶蘭就等緊開花
回復

GP01-Fb 發表於 2019-3-23 18:23:15 來自手機 |顯示全部樓層
又記錄一下
IMG_20190323_085308.jpg IMG_20190323_085322.jpg IMG_20190323_085332.jpg

評分

查看全部評分

回復

GP01-Fb 發表於 2019-3-25 21:58:52 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-3-23 18:23
又記錄一下

多謝B大加分鼓勵
回復

Sumbie 發表於 2019-3-27 00:11:06 來自手機 |顯示全部樓層
又記錄一下

好熱鬧呀!唔知係唔係你住嘅地區比較溫暖,我嗰啲才剛剛出花芽!期待!
回復

GP01-Fb 發表於 2019-3-27 00:14:56 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-27 00:11
好熱鬧呀!唔知係唔係你住嘅地區比較溫暖,我嗰啲才剛剛出花芽!期待! ...

我覺得可能係品種問題,我也有幾盆蝴蝶蘭而家先開始出花芽。 也可能同植姝夠唔夠壯有關。唔知呢,所以先特別想借呢度做記錄,做幾年紀錄之後應該就可以慢慢搞清楚花期。
回復

GP01-Fb 發表於 2019-4-9 21:50:40 來自手機 |顯示全部樓層

到薇薇安開花了。薇薇安雖然普通,但她葉美花多,粗生好種而且價錢便宜,還有甚麼可以挑剔呢?
(9/4/19)

(13/4/19)
種了幾年的文心蘭終於開花,但只有七朵,非常不理想,明年繼續努力。

評分

查看全部評分

回復

nekotoro 發表於 2019-4-12 12:16:46 來自手機 |顯示全部樓層
又記錄一下

請問第二張相是什麼品種?
回復

W88 發表於 2019-4-12 12:39:44 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-4-9 21:50
到薇薇安開花了。薇薇安雖然普通,但她葉美花多,粗生好種而且價錢便宜,還有甚麼可以挑剔呢?
...

環境清幽,怪不得GP大種咩都咁靚!
回復

GP01-Fb 發表於 2019-4-12 13:08:42 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-4-12 12:16
請問第二張相是什麼品種?

這是超級斑馬, 我是從台灣買回來的 ,在香港的靜x園也曾經見過。

這花我其實有點擔心,從去年8月買回來到現在,一直陸續開花,這已是第四朵,而第五朵在醞釀中, 但就一直沒有長根,其實他的根系不強壯, 我怕會有盡燈枯
回復

GP01-Fb 發表於 2019-4-12 13:14:03 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-4-12 12:39
環境清幽,怪不得GP大種咩都咁靚!

邊係呢?我只有三分一個露台的空間種花,其他地方要晾衫。 夏天又有冷氣的熱氣,平時陽光又受到阻擋, 其實環境一啲都唔好, 但係都阻唔到我要種花嘅決心嘅

當年B大分享給我的四色爆竹百合,也因為陽光不足,種唔倒落去,真係唔好意思
回復

GP01-Fb 發表於 2019-4-23 09:57:07 來自手機 |顯示全部樓層
15/4: 白花檀香(?)石斛要到四月中先抽花芽,同上年時間差唔多,唔知點解咁遲。

23/4: Phal.Speciosa"orange" X Violacea indigo 今年第一朵花, 比去年開得大,可能因為養尊處優儲夠養分
IMG_20190423_090315.jpg IMG_20190423_091413.jpg
回復

B17 發表於 2019-4-23 11:26:21 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-4-23 09:57
15/4: 白花檀香(?)石斛要到四月中先抽花芽,同上年時間差唔多,唔知點解咁遲。

23/4: Phal.Speciosa"orang ...

塊葉好靚,挺直有光澤
回復

GP01-Fb 發表於 2019-4-23 13:51:03 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-4-23 11:26
塊葉好靚,挺直有光澤

係呀,我特別鍾意嗰啲葉色鮮綠嘅蝴蝶蘭, 不過一般花量少啲。
回復

GP01-Fb 發表於 2019-4-29 16:06:37 來自手機 |顯示全部樓層
29/4: 今年美花石斛仍然得兩朵, 我真係冇鬼用

聚石斛也和往年差不多

鐵爪蝴蝶今年開的第一朵花開得不好, size好細而且只有一朶, 不確定原因。 有可能是因為上年肥傷,傷了根, 未回復元氣。 IMG_20190429_084029.jpg
也有可能是因為花梗上的這個芽點,好像準備要生什麼出來。 IMG_20190429_084034.jpg

評分

查看全部評分

回復

olev 發表於 2019-5-4 10:45:03 來自手機 |顯示全部樓層
種得好好
回復

olev 發表於 2019-5-4 10:46:07 來自手機 |顯示全部樓層
我有這花剛開很像你這盆。

係幾似喎~  發表於 2019-5-4 11:24
回復

GP01-Fb 發表於 2019-5-4 11:24:21 來自手機 |顯示全部樓層
olev 發表於 2019-5-4 10:45
種得好好<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f3fb"></span>

多謝鼓勵!點種都唔會及得上其他人, 只是享受過程,有花開就當中獎
回復