冷氣機底下的小天地

作者: GP01-Fb 发表于 2018-4-4 08:46:06
10967 139
GP01-Fb 發表於 2018-8-7 13:23:40 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-8-7 12:20
秋石斛好壯,今次一定成功

承你貴言,遲啲開到花再update。
GP01-Fb 發表於 2018-8-11 08:25:48 來自手機 |顯示全部樓層

另外一盆bellina也開了, 這個顏色和花型我十分喜歡。 比之前那一盆感覺乾淨俐落很多。 可能是因為MC苗的緣故,基因良好。 我們這個年代雖然沒有以前那麼熱鬧,但可慶幸的是花價好像比較親民,聽說十多年前bellina可能要過千蚊。

雙龍出海,一齊瞓捩頸, 大家咁齊心應該係追光問題,下次要注意。
小雷子 發表於 2018-8-11 11:48:31 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-8-11 08:25
另外一盆bellina也開了, 這個顏色和花型我十分喜歡。 比之前那一盆感覺乾淨俐落很多。 可能是因為MC苗的緣 ...

第一朵種得好靚!花型靚,颜色清新得黎,又帶點艷妝!美女一名!

另外兩朵花一定掛住望美女,頸都側埋!
突然間想起呢首歌……
對面的女孩看過來 看過來 看過來
這裡的表演很精采 請不要假裝不理不睬
wongin30s 發表於 2018-8-11 12:49:10 |顯示全部樓層
多美妙的歌聲啊 ...:
GP01-Fb 發表於 2018-8-21 13:01:28 來自手機 |顯示全部樓層
怎樣看都不是藍花,又嚟一次貨不對板, 不過還是幾可愛的。
wongin30s 發表於 2018-8-21 13:05:20 |顯示全部樓層
是什麼花?
GP01-Fb 發表於 2018-8-21 14:09:14 來自手機 |顯示全部樓層
wongin30s 發表於 2018-8-21 13:05
是什麼花?

這是姬蝴蝶。
GP01-Fb 發表於 2018-9-1 15:56:22 來自手機 |顯示全部樓層
下雨天感覺植物特別開心,雖然長期下雨也擔心病菌,希望無事
越來越喜歡這個花架

Bellina第一次開得咁好, 好開心

原來姫蝴蝶真係有少少藍色,雖然唔明顯, 怪錯咗分分添
B17 發表於 2018-9-1 16:07:53 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-9-1 15:56
下雨天感覺植物特別開心,雖然長期下雨也擔心病菌,希望無事

越來越喜歡這個花架

我的無路可逃,天天泡在水裡
Phalaenopsis schilleriana.jpg
GP01-Fb 發表於 2018-9-1 16:15:36 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-1 16:07
我的無路可逃,天天泡在水裡

我的也是差不多。頭幾天都幾開心,可以偷懶唔使淋水,而家有點擔心
GP01-Fb 發表於 2019-2-28 13:32:50 來自手機 |顯示全部樓層
今年的花季要來了, 記錄一下,希望今年可以開得比往年好。
nekotoro 發表於 2019-2-28 14:44:52 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-2-28 13:32

第一盆蝴蝶蘭是什麼品種?花色好特別好靚!
我D嘉多利除左連花買果盆見過花,其他都只係標芽未開過花!
GP01-Fb 發表於 2019-2-28 15:08:31 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-28 14:44
第一盆蝴蝶蘭是什麼品種?花色好特別好靚!<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f3fc"></span>
我D嘉多利除左連花 ...

第一款蝴蝶蘭叫什麼名字我也不知道
加多利亞蘭我只有一盆, 帶花買返嚟好像也種了幾年才復花, 但之後年年有花。 看過你的post,覺得你種得比我好, 所以假以時日應該一定會開花的。
W88 發表於 2019-2-28 15:18:37 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-2-28 13:32

嘩~~~
盆盆都花葉俱美,真係要向樓主好好學習!

W大,咪玩我啦~ 我啲嘢邊入流㗎?做個紀錄畀自己明年參考咋~  發表於 2019-2-28 16:03
nekotoro 發表於 2019-2-28 15:54:46 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-2-28 15:08
第一款蝴蝶蘭叫什麼名字我也不知道
加多利亞蘭我只有一盆, 帶花買返嚟好像也種了幾年才復 ...

你太謙虛喇,我果D 邊有你果D咁靚仔!
希望承你貴言,我D嘉仔可以早日開花!
GP01-Fb 發表於 2019-2-28 16:01:07 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-28 15:54
你太謙虛喇,我果D 邊有你果D咁靚仔!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>
希望承你貴言,我D嘉仔 ...

講真的, 我開花量不及你, 希望今年會好啲。
可能只係換咗部手機,影相好重味精,實際上啲花冇咁鮮色的。
nekotoro 發表於 2019-2-28 16:04:51 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-2-28 16:01
講真的, 我開花量不及你, 希望今年會好啲。
可能只係換咗部手機,影相好重味精,實際上啲花冇咁鮮色的 ...

多謝欣賞!最近開的是市場蝴蝶,易種易開!我的原種蝴蝶蘭仲未開花,希望花形顔色如想像中漂亮,大家一起加油!
GP01-Fb 發表於 2019-3-3 14:39:29 來自手機 |顯示全部樓層

西雷麗蝴蝶第一次開花, 花量少、冇香味、花瓣向後反,no good no good。 不過我依然愛

B17
靚啊  發表於 2019-3-16 14:21

評分

查看全部評分

nekotoro 發表於 2019-3-3 20:16:58 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-3-3 14:39
西雷麗蝴蝶第一次開花, 花量少、冇香味、花瓣向後反,no good no good。 不過我依然愛

...

恭喜!花好靚吖!唔覺得太後反,好標緻!

多謝鼓勵 :)  發表於 2019-3-3 21:00
GP01-Fb 發表於 2019-3-16 09:46:36 來自手機 |顯示全部樓層
普通春石斛,純粹紀錄一下今年的情況。

評分

查看全部評分