冷氣機底下的小天地

作者: GP01-Fb 发表于 2018-4-4 08:46:06
10968 139
B17 發表於 2018-4-6 11:27:34 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-4-6 09:58
請問B大有做預防性的殺菌殺蟲嗎? 我也是在露台種, 盡可能不想用毒,但又怕出事後先後悔。 ...

冇做預防架,發現先處理
薊馬最難搞,之前見一盆毒一盆,有時毒埋隔籬嗰盆,不過總隔一段時間又出現
嬲起上黎,舊年5月,露台全部花有蟲冇蟲,照毒一次,隔7日再黎,隔7日再黎多次,之後冇再出現

芽蟲,紅蜘蛛,每年總會出現兩三次,呢d蟲唔難搞,落佢同隔籬嗰盆,足夠
紅蜘蛛用蟎毒,我包蟎毒幾年前買,擺到白色變黃色,不過仍然有效,芽蟲用好年冬

謝謝!!  發表於 2018-4-6 13:18
taxitang 發表於 2018-4-6 12:49:02 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-6 11:03
份量我都唔清楚,行仔阿嬸話,熱飲搞搞羹足夠一盆,我可能double左
我會一滿茶匙落一litre水,隔幾個鐘要 ...

謝謝分享經驗,花棚有四行放花,通常施肥或噴藥也是全場做的,我用相片後方黃色的洗車桶開藥,每次十公升,要開四次才夠,好年冬好毒,要做足防護,幸好聽你說兩、三次夠殺。謝謝!

GP01-Fb 發表於 2018-4-16 13:18:24 來自手機 |顯示全部樓層
種得不好也記錄一下,明年繼續努力

春石斛首次來花,只有兩朵。 看來要放在更光的地方,希望明年可以開得更好

美花石斛又係只有兩朵

評分

查看全部評分

Childpark 發表於 2018-4-23 20:41:48 來自手機 |顯示全部樓層

前輩真利害,蝴蝶蘭可以種成大象一樣。我最大的葉只有这样。
GP01-Fb 發表於 2018-4-23 21:10:52 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2018-4-23 20:41
前輩真利害,蝴蝶蘭可以種成大象一樣。我最大的葉只有这样。

前輩,唔好玩我啦, 只是角度問題, 最大那塊葉都只是15公分, 不是特別大塊啦, 你的明顯比我大得多。 而且你們是大戶人家,好多花都是隨便放埋一邊就已經種得很好, 而我呢啲新手,每一盆都當佢老細咁服侍先至唔死㗎咋。
Childpark 發表於 2018-4-23 22:53:05 來自手機 |顯示全部樓層
受不住地心吸力,越拉越幼長
GP01-Fb 發表於 2018-4-27 10:38:16 |顯示全部樓層
這蝴蝶蘭在我家裏已經種了三年。以前唔識野我一路以為他是螢光蝴蝶, 但現在看他的唇瓣, 是否應該比較接近盾花蝴蝶呢?
DSC_3490.JPG DSC_3489.JPG
GP01-Fb 發表於 2018-4-30 09:32:28 來自手機 |顯示全部樓層
加多幾張相, 做個紀錄。
DSC_3512.JPG DSC_3510.JPG DSC_3486.JPG
繼續努力爬文,然後得出嚟的結果係灰到爆。
網上資料話,蝴蝶蘭雖然耐陰,但所需要嘅光照都要大概係9000至15000lux。
我测過我底層花架,如果在陰天,最暗的地方竟然少於100lux。 當然也有一啲高光嘅位置, 但光嘅位置已經用完, 而且嗰啲位置其實要拉遮光布,遮光布一拉出嚟,暗嘅地方就更加暗。 而家只有一兩個位拉咗遮光布,但又怕太陽一移位,漏咗個窿又會曬傷啲花,好慘。 即係我可以種花嘅位置已經飽和咗, 比較靚嘅位要考慮留番畀邊 一盆用。
GP01-Fb 發表於 2018-5-7 13:25:46 來自手機 |顯示全部樓層

小小問題,難我唔到嘅
返工返到攰攰哋,收到新玩具成個人精神曬, 聽朝早啲起身玩玩佢, 睇下有冇啲新得著 DSC_3539.JPG

聚石斛也開花了, 除咗兩三盤之外,今年啲花都開到七七八八了
sarshk2014 發表於 2018-5-9 09:53:47 |顯示全部樓層
Light sensor 好多平價手機都有Build-in啦, 又有大量Light-meter apps用,我覺得你依部野冇用。
GP01-Fb 發表於 2018-5-9 10:21:26 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-5-9 09:53
Light sensor 好多平價手機都有Build-in啦, 又有大量Light-meter apps用,我覺得你依部野冇用。 ...

見仁見智啦。 之前都係用手機app, 因為手機冇嗰粒白色波波, 所以讀數好唔穩定,稍為移動一下手機角度出到嚟嘅讀數可以差好遠,要自己大概平均一下。 而家呢部機讀出嚟嘅數據冇咁大上大落容易啲睇, 幾十蚊買自己一個方便,我覺得ok啦。
GP01-Fb 發表於 2018-5-20 22:27:36 來自手機 |顯示全部樓層
之前買的蝴蝶蘭第二次開花, 我覺得好靚。 這類型的斑紋花外面有很多, 我這花花瓣不圓但我很喜歡,真是各花入各眼。

之前一直都好想擁有白化螢光蝴蝶蘭, 兩星期前給我碰上了,即刻買返屋企完了心願。 可惜睇真啲原來係Phalaenopsis Penang Violacea alba, 即係一半螢光一半米庫氏, 有啲失望添,不過都靚。
wongin30s 發表於 2018-5-21 15:16:10 |顯示全部樓層
我用半張書桌種蘭
W88 發表於 2018-5-21 17:53:50 來自手機 |顯示全部樓層
wongin30s 發表於 2018-5-21 15:16
我用半張書桌種蘭

係個好開始!
GP01-Fb 發表於 2018-5-23 08:08:15 來自手機 |顯示全部樓層
有時我覺得影花比種花更困難 用眼睇明明好靚,影出嚟一pat嘢咁嘅?
請問大大這是檀香還是麝香石斛?
W88 發表於 2018-5-24 07:20:31 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-5-23 08:08
有時我覺得影花比種花更困難 用眼睇明明好靚,影出嚟一pat嘢咁嘅?
請問大大這是檀香還是麝香 ...

種得好好,開得很美,我的早前已謝了 !
GP01-Fb 發表於 2018-5-24 07:59:25 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-5-24 07:20
種得好好,開得很美,我的早前已謝了 !

多謝鼓勵。 我發覺我啲花一般都開得比較遲。
GP01-Fb 發表於 2018-5-30 09:16:52 來自手機 |顯示全部樓層
之前有軟腐病嗰棵蘭花終於開花喇, 啲葉俾我剪下剪下,越嚟越短,真係唔好睇。不過唔緊要 ,有花開已是最好的回報。養得唔夠好唔夠壯,希望以後繼續改善, 希望以後可以一次過開幾朵花。
mrssiu 發表於 2018-5-30 09:43:41 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-5-23 08:08
請問大大這是檀香還是麝香 ...

<<麝香石斛短小精悍幹,檀香石斛長同幼但大花>>

多謝解答, 我估我嗰啲係種得瘦弱嘅麝香石斛  發表於 2018-5-30 10:06
mrssiu 發表於 2018-5-30 09:49:09 |顯示全部樓層

養花人和蘭花也要互相適應,假以時日花會給你更多回報