入館後感(無聊抒發,勿罵)

作者: suisuet 發表于 2018-3-28 11:28:22
2705 17
我自己的興趣都有點廣..養孔雀魚,烏龜,貴婦狗(中學開始)..養蝦..養水草..玩埋魚草共生..呢2,3年主力肉肉同蘭花..AV係大學畢業後個老世送比我,但種死左...興趣..一直都好個人化亦好孤獨...即使加入過不少熱帶魚forum/群組,當然出席不少谷聚,不過,他們對分享總有點....如果魚魚有什麼差池(同父母系),大多會掉...作為愛魚之人(死魚係會喊>.<),我都十分反對,心想為何分享給完全不介意這點差異的魚友。

這幾個月,因為肉肉,加入了這個家庭,大家分享的心很強,花友不是不捨花錢去買,而是可能是特別品種,有些可能須花友接收;不論是任何原因,施與授者均是出於愛護生命及大自然的心美人士。我深深的受大家感動,尤其是我去拿分享時(OR 收到分享後PM),花友會很耐心解答我十分白痴的問題(新手吧....),如果是其他谷...他們只會叫你爬文...真心多謝各位維繫這個館的花友,沒有你們,沒有凝聚力,不能激發他人(包括我)一顆愛護大自然的心。

祝各位花友,身體健康,家庭幸福。
powergun 發表於 2018-3-28 12:22:00 |顯示全部樓層
無錯, 呢度的花友係唔同的, FB群組的多是呃 like 的, 所以少去post了
回復

karisv3v 發表於 2018-3-28 17:23:56 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-3-28 12:22
無錯, 呢度的花友係唔同的, FB群組的多是呃 like 的, 所以少去post了

同意,我都比較喜歡係呢到post相同分享植物
感覺園藝館友善D⋯⋯
回復

小雷子 發表於 2018-3-31 16:34:47 來自手機 |顯示全部樓層
呢個館好奇怪,有好多奇人異事不特止!原本兩手空空來,滿滿搬不動!分享……再分享!多D上來,你一定會感受到有家的感覺!
回復

jellyfishy 發表於 2018-4-11 08:39:35 |顯示全部樓層
我响呢度十多年了, 一直無走, 呢度唔似fb, 大家會分享會討論會吹水. 找資料也容易. 看花友的種植日記, 或花友遊歷的相, 都開心架
回復

icesea 發表於 2018-5-11 10:17:36 |顯示全部樓層

樓主有點以我,養魚養蝦養螺養水草,植物甚麼都種 。只是我家中不能養狗,不過如果可以養會選擇養貓

其實我不玩FB的,論壇之類都是最近才多了接觸,還請大家多多指教!
回復

suisuet 發表於 2018-5-12 11:24:08 |顯示全部樓層
多D上黎呀,呢度既花友都好樂意分享同解答問題~^^
回復

icesea 發表於 2018-5-13 22:36:39 |顯示全部樓層
suisuet 發表於 2018-5-12 11:24
多D上黎呀,呢度既花友都好樂意分享同解答問題~^^

其實暫時未適應到!

另一個,第一次申請《香港討論區》時,可能不是找單一的分類(因為興趣好多時不只一個!),加上人又多,甚麼希奇古怪的都有人回答,雖然有一些回答都好無厘頭或幾好笑,但反而適應到?

這裏有一點限制,試過留言要審核,有人回答了又刪除了自己的留言,也不是所有的都有人回答你!
回復

suisuet 發表於 2018-5-17 08:51:16 來自手機 |顯示全部樓層
限制應該係初期先會咁,之後好似冇了。我自己都去過好多討論區,各有各特色。有時候,可能真係某些題目較少人接觸,係會冇人回答。
得閒上下黎又冇壞既^^
回復

powergun 發表於 2018-5-17 10:37:47 |顯示全部樓層
suisuet 發表於 2018-5-17 08:51
限制應該係初期先會咁,之後好似冇了。我自己都去過好多討論區,各有各特色。有時候,可能真係某些題目較少 ...

有時未必有人睇到, 睇到又未必識答, 所以如果真係要問d 較難的問題, 或許要等耐一點的
回復

Sumbie 發表於 2018-5-30 09:53:30 來自手機 |顯示全部樓層
歡迎你,我都在這裏五年六年了!我經常在這裏睇其他人的種植日記,獲益良多!近來種植蘭花,我係幾日幾日不停重複睇蘭花版,真係好有用!

我都好多興趣架!我都收養咗七隻狗、兩隻貓、兩隻貴,養咗錦鯉、金魚,種植果樹、蘭花,香草。我自己都好多DIY !所以除咗返工以外都好多時間用係自己嘅興趣,非常忙碌!我一得閑就會諗有啲乜嘢手作創作可以做!
回復

suisuet 發表於 2018-5-31 09:09:36 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-5-30 09:53
歡迎你,我都在這裏五年六年了!我經常在這裏睇其他人的種植日記,獲益良多!近來種植蘭花,我係幾日幾日不 ...

我近排又試下正紅茶菌,咩都學下,反正身心健康好緊要~^^

講飲講食 - 呢度有資料呀~  發表於 2018-5-31 10:21
回復

Sumbie 發表於 2018-5-31 09:38:15 來自手機 |顯示全部樓層
suisuet 發表於 2018-5-31 09:09
我近排又試下正紅茶菌,咩都學下,反正身心健康好緊要~^^

感覺上水克菲爾安全啲

一樣成功,下樣就到佢~^^  發表於 2018-5-31 15:42
回復

八王爺 發表於 2018-5-31 09:56:04 |顯示全部樓層
咁遲先入黎! 真喺錯過咗好多美好時光。
不過,仲有好多美事等緊你,多D上黎玩吖!
回復

jellyfishy 發表於 2018-5-31 10:21:58 |顯示全部樓層
其實我呢度吹水區都有好多資料
回復

icesea 發表於 2018-5-31 15:23:34 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2018-5-31 09:56
咁遲先入黎! 真喺錯過咗好多美好時光。
不過,仲有好多美事等緊你,多D上黎玩吖! ...

我剛入會不足一個月啊!
回復

icesea 發表於 2018-5-31 15:40:37 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-5-30 09:53
歡迎你,我都在這裏五年六年了!我經常在這裏睇其他人的種植日記,獲益良多!近來種植蘭花,我係幾日幾日不 ...

你養七隻狗、兩隻貓、兩隻 ?養咗錦鯉、金魚,種植果樹、蘭花,香草。 利害!(你的家一定好大地方?)

我有養螺、蝦和魚,還有多肉和其他花草,最近已經令我的Blog荒廢!
回復

Sumbie 發表於 2018-7-10 19:03:38 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-5-31 15:40
你養七隻狗、兩隻貓、兩隻 ?養咗錦鯉、金魚,種植果樹、蘭花,香草。 利害! ...

鄉村地方當然比較多地方!本來都係港島人,因為自己的興趣、願望,最終搬咗入新界!當年搵屋都搵左幾年!先至搵到合適可以比我種花!
回復