石子的多肉露養記

作者: little_stone 发表于 2018-3-24 21:44:06
28932 409
little_stone 發表於 2018-11-13 09:59:42 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-11-13 09:59
石仔我之前fun fun訂架

石仔貴過肉肉好多好多
little_stone 發表於 2018-11-13 10:00:58 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-11-13 08:38
我百份百肯定此品種的萬年草是最好養的多肉植物, 所以我一直用細盤種, 避免長得太多。 ...

大大你送呢隻真係好好養!
yunge0 發表於 2018-11-13 11:18:28 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-11-13 09:59
石仔我之前fun fun訂架

石仔早有準備很好。要照顧咁多盤真是要好好心機。佩服!
yunge0 發表於 2018-11-13 11:22:19 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-11-13 10:00
大大你送呢隻真係好好養!

你種得好好, 好快又可以做分享。
yunge0 發表於 2018-11-13 11:24:39 來自手機 |顯示全部樓層
石仔貴過肉肉好多好多

是, 我覺得石仔淘寶平許多, 但未試過淘。
little_stone 發表於 2018-11-13 17:52:49 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-11-13 11:24
是, 我覺得石仔淘寶平許多, 但未試過淘。

淘過,但其實唔抵㗎,因為好重,運費好貴
除非只淘輕石、陶粒
little_stone 發表於 2018-11-13 17:54:41 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-11-13 11:18
石仔早有準備很好。要照顧咁多盤真是要好好心機。佩服!

謝謝讚賞
萬年草我今次都係種細細個位,要遲啲分盆種先有得再分俾人
yunge0 發表於 2018-11-14 19:19:49 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-11-13 17:52
淘過,但其實唔抵㗎,因為好重,運費好貴<span class="emoji emoji1f648"></span><span class="emoji emoji1f648"></span>
除非只淘輕石、陶粒 ...

我曾打算寄去深圳朋友家, 然後自己提過關。但是要夾時間, 結果都是得個想字。
yunge0 發表於 2018-11-14 19:29:26 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-11-13 17:54
謝謝讚賞<span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f601"></span>
萬年草我今次都係種細細個位,要遲啲分盆種先有得再 ...

我細細盤不時有撘單分享。如用大盤種保證很快爆滿。
little_stone 發表於 2018-11-15 10:10:59 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-11-14 19:19
我曾打算寄去深圳朋友家, 然後自己提過關。但是要夾時間, 結果都是得個想字。
...

如果買多都係重,攞黎攞去都好辛苦架,可能係我自己買好大包
little_stone 發表於 2018-11-16 14:13:57 來自手機 |顯示全部樓層
渡過炎夏嘅肉肉~

首先係可以完全露養嘅強者,真正嘅不畏雨不畏光

大小和錦真係好強旱!

之後係要遮陰嘅肉肉:
IMG_20181115_145220.jpg IMG_20181115_145225.jpg
IMG_20181115_145228.jpg IMG_20181115_145255.jpg
IMG_20181115_145302.jpg IMG_20181115_145306.jpg

上住最靚嗰啲先,仲有好多都未夠時間影

yunge0 發表於 2018-11-19 19:56:47 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-11-15 10:10
如果買多都係重,攞黎攞去都好辛苦架,可能係我自己買好大包<span class="emoji emoji1f61b"></span> ...

我用量少, 今天在12蚊店買了一包石仔, 九折後$10.8, 不錯!
little_stone 發表於 2018-11-20 11:11:33 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-11-19 19:56
我用量少, 今天在12蚊店買了一包石仔, 九折後$10.8, 不錯!

花墟平啲啲,十蚊就有
陶粒輕都可以淘,咁大包好似都係幾蚊人仔
little_stone 發表於 2018-11-25 14:35:27 來自手機 |顯示全部樓層
雨中肉肉
little_stone 發表於 2018-11-28 17:00:29 來自手機 |顯示全部樓層
第一次為自己認真砌個拼盆

秋雨下,喺陶瓷盆內面嘅肉肉尚算健康,不過如果係夏天,好可能會玩完
little_stone 發表於 2018-12-7 17:25:49 來自手機 |顯示全部樓層
氣溫降,棵棵肉都狀態大勇 IMG_20181207_162513.jpg
小雷子 發表於 2018-12-7 18:04:59 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-12-7 17:25
氣溫降,棵棵肉都狀態大勇<span class="emoji emoji1f4aa"></span>

你棵蝴蝶之舞好出色!我棵冇咩色又長頸嚴重!
little_stone 發表於 2018-12-7 19:34:15 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-7 18:04
你棵蝴蝶之舞好出色!我棵冇咩色又長頸嚴重!<span class="emoji emoji1f613"></span>

歡迎雷大光臨~!!!!
我呢棵係砍頭的。之前夏天都生到勁高,天氣稍為涼啲即砍,先有而家狀態
little_stone 發表於 2018-12-15 15:42:44 來自手機 |顯示全部樓層
來換盆~~
最愛見到根生爆盆

突然見到錦晃星唔同咗樣

天氣時冷時暖,花友們小心身體呀~~
菜妹 發表於 2018-12-18 15:03:00 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-12-15 15:42
來換盆~~
最愛見到根生爆盆

原來石妹泥石比例同我岩岩相反,我最多只用兩成石仔,八成泥。