石子的多肉露養記

作者: little_stone 發表于 2018-3-24 21:44:06
29074 409
powergun 發表於 2019-10-16 21:30:21 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-10-16 21:27
係囉,以前養過都係渡唔到夏,仲以為佢好怕熱,而家咁睇可能係對通風要求較大

而家已經又開始敗家啦{:em ...

買少少野又點算敗家呢?
回復

little_stone 發表於 2019-10-17 11:46:51 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-10-16 21:30
買少少野又點算敗家呢?

唉,冇收入得少少家用,都係敗緊老本
本來唔諗住買咁多,但湊單免郵湊湊下就又買多咗
回復

powergun 發表於 2019-10-17 11:52:35 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-10-17 11:46
唉,冇收入得少少家用,都係敗緊老本
本來唔諗住買咁多,但湊單免郵湊湊下就 ...

我地下次淘植物夾埋你啦
回復

little_stone 發表於 2019-10-17 12:08:37 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-10-17 11:52
我地下次淘植物夾埋你啦

好啊

whatsapp 傾  發表於 2019-10-17 12:11
回復

little_stone 發表於 2019-10-17 14:48:00 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-10-17 11:52
我地下次淘植物夾埋你啦

等呢批送到先,再有咩想要再請根大幫忙

ok  發表於 2019-10-17 15:33
回復

little_stone 發表於 2019-10-24 18:03:45 來自手機 |顯示全部樓層
Update一下小星星~
經過一個夏天,大部分都大咗好多,有啲偏紅偏細粒,可能係會夭折嘅僵苗 尤其係呢棵,放天台咁耐冇大過....

今日又俾我見到粉紅色嘅肥肉,好開心

唔記得叫丫媽幫忙淋水,蝴蝶之舞一個星期唔夠就全粉絲

王子送嘅卧地延命草,依然咁靚

另外就係雜草真係要趁嫩抆,而家直頭打斷咗扇雀嘅葉

遲下天台要大修啦,我都要趁早大執啦
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-26 06:13:58 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-10-24 18:03
Update一下小星星~

經過一個夏天,大部分都大咗好多,有啲偏紅偏細粒,可能係會夭折嘅僵苗  ...

攞去網店賣晒套現,等樓宇大修後,再捲土重來!
其如物資就揾親界嗰朋友傾傾,攞去佢倒寄養住先,等樓宇大修好後,再攞回天台!
如果搬運上想揾人幫忙,我免費做一次搬運司機,車去新界!
回復

little_stone 發表於 2019-10-28 15:46:41 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-26 06:13
攞去網店賣晒套現,等樓宇大修後,再捲土重來!
其如物資就揾親界嗰朋友傾傾,攞去佢倒寄養住先,等樓宇大 ...

哇!先謝謝王子!等我確定咗時間先,而家仲有好多未知因素 如有需要,再請王子幫忙
有部分已經擺上網店買~不過睇怕有排都未清得哂先

不用客氣,需要幫手就call 我(∩▽∩)  發表於 2019-10-29 07:04
回復

little_stone 發表於 2019-12-4 18:16:26 來自手機 |顯示全部樓層
如此美景~

呢排好多突發事,事隔雨星期冇返黎,而且前排媽媽都唔得閒幫我淋水,生長期缺水,較虛弱嘅自然枯萎,好彩都唔多~

今年翻盆,主打迷你
上年學人玩大盆,發現玩唔起
事關一來冇咁多地方,二來夏天積水易爛根,一但爆蟲害,更加係一發不可收拾

所以衡量得失之後,決定都係玩返迷你,每年入秋翻盆修根keep返個size
反正石子係品種控,種唔大唔緊要,最緊要係多品種多顏色多形態

近鏡
上圖係王子贈送嘅紅寶石,石子以前種過兩次紅寶石,都喺夏季仙遊,睇黎王子呢隻身體強壯!

迷你盆仲有個好處,就係如果被迫遷,走佬都易搬啲

仲有好多好多盆要翻 盡量換成迷你~
回復

freddywongdy 發表於 2019-12-4 20:36:53 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-12-4 18:16
如此美景~

呢排好多突發事,事隔雨星期冇返黎,而且前排媽媽都唔得閒幫我淋水,生長期缺水,較虛弱嘅自然 ...

整齊易打理,好快快高長大!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-12-5 17:12:17 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-12-4 18:16
如此美景~

呢排好多突發事,事隔雨星期冇返黎,而且前排媽媽都唔得閒幫我淋水,生長期缺水,較虛弱嘅自然 ...

石子揍得好好,我的紅寶石媽媽今年過唔倒渡夏天,好好彩還有一粒在手。
回復

little_stone 發表於 2019-12-5 21:46:51 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-12-4 20:36
整齊易打理,好快快高長大!

但我唔想佢哋太快長大,實在冇位種
生得太快又要成日修根
回復

little_stone 發表於 2019-12-5 21:47:30 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-12-5 17:12
石子揍得好好,我的紅寶石媽媽今年過唔倒渡夏天,好好彩還有一粒在手。 ...

可能係王子分太多bb俾人,媽媽唔高興
回復

lamkaicheung 發表於 2019-12-6 00:37:34 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-12-5 21:47
可能係王子分太多bb俾人,媽媽唔高興

不關事的,是自己功力還未夠, 低估咗今次夏天啫!

分享後自己保留最好的紅寶石渡夏,因太過輕敵, 任由她風吹雨打導致!
回復

little_stone 發表於 2019-12-6 23:53:19 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-12-6 00:37
不關事的,是自己功力還未夠, 低估咗今次夏天啫!

分享後自己保留最好的紅寶石渡夏,因太 ...

今年夏天都真係超濕熱,露養真係唔係棵棵頂得住
同埋我諗因為王子都抆咗好多小苗出黎,比較容易有真菌感染

小小苦楚等於激勵(∩▽∩)  發表於 2019-12-7 06:34
回復

little_stone 發表於 2019-12-27 18:21:04 來自手機 |顯示全部樓層

好趕~
王子送嘅肉肉都係好粗糙咁上咗盆

就又趕上迷你盆同十二卷

真係發夢都喺度篩泥石、分陶粒
本來無一物,何苦到處惹塵埃...

但出狀態時真係好靚

回復

little_stone 發表於 2020-1-4 21:46:45 來自手機 |顯示全部樓層
今年冬天天氣好奇怪~
唔凍,咁夏種型可以繼續壯大
見住佢哋由種子發芽到慢慢長大,真係開心
回復

little_stone 發表於 2020-1-11 10:58:29 來自手機 |顯示全部樓層
繼續努力~變靚啲~~
回復

chuyat10 發表於 2020-1-11 13:00:23 來自手機 |顯示全部樓層
好靚啊!粒粒紅卜卜。
回復

little_stone 發表於 2020-1-11 13:20:37 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-1-11 13:00
好靚啊!粒粒紅卜卜。<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>

謝謝十郎賞肉,今年好多粉紅色
回復