石子的多肉露養記

作者: little_stone 發表于 2018-3-24 21:44:06
29069 409
taxitang 發表於 2019-6-25 22:34:56 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-6-25 14:49
唉唉唉,好熱好熱
呢排又發生咁多事,都冇哂心機打埋肉肉

好事,有遮雨阻光的花棚,一定事半功倍,等睇好肉。
回復

violet_bb 發表於 2019-6-25 23:36:25 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-6-25 14:49
唉唉唉,好熱好熱
呢排又發生咁多事,都冇哂心機打埋肉肉

唔怪得呢排唔見女神上館啦,女神加油呀!渡夏後又可以見到女神的靚肉肉!
回復

little_stone 發表於 2019-6-26 09:18:35 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-6-25 22:34
好事,有遮雨阻光的花棚,一定事半功倍,等睇好肉。

不過唔知九龍區有冇呢?唔想入新界,好遠
回復

little_stone 發表於 2019-6-26 09:19:11 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-6-25 23:36
唔怪得呢排唔見女神上館啦,女神加油呀!渡夏後又可以見到女神的靚肉肉! ...

渡夏後可能淨返好少

渡夏問題都係一眾花友要面對嘅問題,呢樣既然控制唔到,惟有盡力而為吧!我地齊齊努力加油!  發表於 2019-6-26 13:11
回復

little_stone 發表於 2019-7-15 14:39:36 來自手機 |顯示全部樓層

琴日返咗天台一趟~

事隔兩星期,控水嘅肉肉都變菜包,更加唔敢淋水,怕根已乾,一淋水會c哂:
而家暫時都ok, 唔知捱唔捱到過夏天

有啲放陰影會稍微俾雨水到嘅肉肉都還可以:

新玉綴令我意想不到咁健康

呢個要開花lu

寶草錦有側芽

金魚大送嘅小苗就有啲暗淡,因為又熱又缺水

太陽花熱到摺起哂

仙人球夏天生長期,精神抖擻。爪爪家族就熱到甩咗好多葉

雖然夏天係星球屬嘅生長期,但小苗好似都唔係太頂得順高熱,生長緩慢

大部分全露養嘅竟然都死唔去,除咗滇石蓮、同護盆草(大姬星美人、旋葉姬星美人)。黃金萬年草有遮陰都c埋,應該係受到控水嘅影響~ 之前入夏就即死嘅仲有:小球玫瑰、白霜、紅霜。喜冷嘅長生草屬都唔太健康。仲有就係換盆換得太遲(真係過咗2月都唔好換盆)、因根系不良而死嘅小和錦、貓眼石、水晶壽,原本仲諗住夏天前換個大啲嘅盆,點知服盆前天氣就變熱。同期換盆嘅大和錦、荷花就仲殘存咁....真心感受到適者生存

粉紅粉紅嘅不死鳥錦,再曬再熱都唔怕

臥地延命草,原來都唔怕熱&曬&濕

白雪姬錦,太曬,曬到變紫

回復

little_stone 發表於 2019-8-2 12:05:39 來自手機 |顯示全部樓層
八號風球過後~

好彩冇吹走/吹跌啲肉肉,不過大雨就打爛咗棵藍豆

大風都吹起哂啲遮雨罩,所有肉肉都淋哂雨囉
而家暫時冇事,希望唔好升溫太快啦,如果唔係就真係化水啦

慢慢長大嘅星星

寶草錦側芽越黎越大

普西麗菊開花
回復

taxitang 發表於 2019-8-2 19:12:11 |顯示全部樓層
景天度夏較難,但師姐的多肉好似冇乜大影響,好功夫
回復

little_stone 發表於 2019-8-3 11:59:44 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-8-2 19:12
景天度夏較難,但師姐的多肉好似冇乜大影響,好功夫

謝謝師兄讚賞!
因為之前控水,損失一堆護盆草,擬石蓮就比往年好,不過呢排落雨又大風,全部都淋咗雨,唔知下星期會變咩樣
回復

taxitang 發表於 2019-8-3 12:26:57 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-8-3 11:59
謝謝師兄讚賞!
因為之前控水,損失一堆護盆草,擬石蓮就比往年好,不過呢排落雨又大風,全部都淋咗雨, ...

確實露養最忌雨水,雨水之後再來直射陽光,那就人都病,何況植物
回復

little_stone 發表於 2019-8-19 09:58:05 來自手機 |顯示全部樓層
上星期五返咗天台一趟...
想念呢片海和天

立秋後轉天氣,千佛手同佛珠相繼陣亡。竟然最熱時生得好好,淋雨後就瓜

相反肉肉小苗淋過兩次雨都竟然冇事
應該捱多個幾月天氣就會涼爽啲~

有啲品種,每論天熱、落雨都冇事,仲好靚,可能雜交品種比較強壯
呢棵可能係雪蓮雜

其他靚靚嘅品種:

皮氏錦

雪精靈

京童子

棒葉不死鳥

巨形魯氏

更巨嘅白鳳

瘋長嘅鑲邊到手香

新收割
絲綢面沙

一閃一閃小星星:

原來服咗盆嘅十二卷比景天好渡夏,淋雨都冇咩事。呢棵春末先上盆,而家根已咁長
雖然話夏天休眠,但應該係一降溫就會生長

回復

little_stone 發表於 2019-9-13 17:42:46 來自手機 |顯示全部樓層
中秋返黎賞星星~

祝大家能人月兩團月,中秋快樂
回復

violet_bb 發表於 2019-9-13 18:28:02 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-9-13 17:42
中秋返黎賞星星~

石子女神,中秋節快樂呀!
各位花友中秋節快樂!
星星好細緻,我見到有旋轉星喎,好靚!

謝謝BB賞星=)中秋節快樂呀!  發表於 2019-9-14 08:44
回復

lamkaicheung 發表於 2019-9-13 19:56:45 來自手機 |顯示全部樓層

石子中秋節快樂!
真係好多星星,將來肯定是粒粒都變巨星來啫!

各位園友中秋節快樂,記得吃月餅應節啦!

王子中秋節快樂,謝謝賞星=)我會努力栽培佢哋成為巨星XD  發表於 2019-9-14 08:45
回復

taxitang 發表於 2019-9-13 23:05:47 |顯示全部樓層
我也借這個好地方祝各位中秋節快樂,幸好未過12點。

哈哈,謝謝大大支持,都祝你中秋節快樂~  發表於 2019-9-14 08:46
回復

little_stone 發表於 2019-10-13 18:52:35 來自手機 |顯示全部樓層
星期五返咗天台一趟,見有啲時間,就起咗兩盆爆咗盆嘅十二卷出黎,唔睇唔記得,原來泥石比例係1:1,好彩渡夏成功

有3粒bb嘅姬玉露

根系強狀嘅寶草錦,有2條側芽bb

證明十二卷(普貨)比景天好養

另外仲有可能係夏種型嘅瓦松
放陰處突然爆盆
回復

little_stone 發表於 2019-10-16 11:20:37 來自手機 |顯示全部樓層
神奇嘅靜夜
入夏時放陰處經常葉片黑腐,見佢狀態越來越差,把心一橫擺露天處,好天曬,落雨照淋,點知狀態又越來越好喎!
回復

taxitang 發表於 2019-10-16 12:47:25 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-10-16 11:20
神奇嘅靜夜
入夏時放陰處經常葉片黑腐,見佢狀態越來越差,把心一橫擺露天處,好天曬,落雨照淋,點知狀態 ...

係喎,狀態好好,遲些再凍啲,應該更好。

希望有果凍色xp  發表於 2019-10-16 21:28
回復

powergun 發表於 2019-10-16 12:51:31 |顯示全部樓層
靜夜可能真係要露養的, 我試下放屋企及公司都係種唔到的
秋涼又可入貨了
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-16 21:11:49 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-10-16 11:20
神奇嘅靜夜
入夏時放陰處經常葉片黑腐,見佢狀態越來越差,把心一橫擺露天處,好天曬,落雨照淋,點知狀態 ...

謝石子,我養咗成年佢一直以來唔知叫乜嘢,今日終於知道她的名字是夜靜!
唔該晒唔該晒

好似仲有tp、船長等都係差唔多樣xp  發表於 2019-10-16 21:25
回復

little_stone 發表於 2019-10-16 21:27:45 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-10-16 12:51
靜夜可能真係要露養的, 我試下放屋企及公司都係種唔到的
秋涼又可入貨了

係囉,以前養過都係渡唔到夏,仲以為佢好怕熱,而家咁睇可能係對通風要求較大

而家已經又開始敗家啦
回復