石子的多肉露養記

作者: little_stone 发表于 2018-3-24 21:44:06
28933 409
菜妹 發表於 2019-4-3 12:56:08 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-3 09:56
謝謝師姐讚賞!哎呀,防水嘅暫時得黑色布同半透明波波紙
我之前都有用膠盒嗰啲,但好快就裂開,連比較薄 ...

就係天氣凍加長年陰天冇太陽,唔易氧化,用幾年我殘d膠盆都未殘。
不過當初係冇盆用住先,之後淘左迷你盆又買左大量二手花盆就盡量轉返盆冇咁肉酸。
little_stone 發表於 2019-5-16 23:43:23 來自手機 |顯示全部樓層
前幾日影嘅鼻屎苗,唔知下星期返去淨返幾多 天好熱呀
菜妹 發表於 2019-5-17 03:24:32 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-5-16 23:43
前幾日影嘅鼻屎苗,唔知下星期返去淨返幾多 天好熱呀 ...

炎夏如果有較大風或涼爽既夜晚淋多d水。
防水遮陽布可以用白色浴室布代替,宜家傢品店二三十蚊一大幅,壞左既雨傘都可以拆塊布出黎用,淺色點都好過黑布。
little_stone 發表於 2019-5-17 09:40:45 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-17 03:24
炎夏如果有較大風或涼爽既夜晚淋多d水。
防水遮陽布可以用白色浴室布代替,宜家傢品店二三十蚊一大幅,壞 ...

淋水要我媽幫,所以好難控制
而家冇用黑布啦,用半透明波波紙
雨遮呢個idea好新鮮喎!下次有遮壞咗就試下先
菜妹 發表於 2019-5-17 17:14:14 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-5-17 09:40
淋水要我媽幫,所以好難控制
而家冇用黑布啦,用半透明波波紙
雨遮呢個idea好新鮮喎!下次 ...

落雨時街地鐵站街邊垃圾桶旁邊一家有得執,拆塊布出黎好容易,遮骨順手掉回收箱。此舉非常環保,唔介意路人目光即可。當然隨口問下鄰居,親友都可能收到唔少遮布。
lamkaicheung 發表於 2019-5-17 22:43:29 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-2 21:40
垃圾堆,求改良<span class="emoji emoji1f64f"></span><span class="emoji emoji1f64f"></span><span class="emoji emoji1f64f"></span>

依照圖片設計,可以揾三枝晾衫竹構成H形架,H形腳就用索帶或繩索綁實咸水喉管處左右各一枝,最高橫杆要高過人,就是這樣簡單形成H形架,然後最遠牆壁處角位釘上两只石屎釘各一只(藍箭),這樣就可以形成單一邊掛,就好似大排檔的那種,如須要金字塔形H架子中間位置放上遮光布或薄布,四角拉緊就形成金字頂形!
遮陽布可淘X訂購,大小呎碼厚薄樣樣有,價錢公道平靚正㗎!
菜妹 發表於 2019-5-17 23:12:55 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-5-17 22:43
依照圖片設計,可以揾三枝晾衫竹構成H形架,H形腳就用索帶或繩索綁實咸水喉管處左右各一枝,最高橫杆要高 ...

王子幅圖令我諗起之前有人幫女神棵熱情果搭左個棚,如果未拆,只需係原本竹棚上加布即可。

個棚真係連影都冇,唔知邊個收埋咗  發表於 2019-5-18 11:10
lamkaicheung 發表於 2019-5-17 23:41:04 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-17 23:12
王子幅圖令我諗起之前有人幫女神棵熱情果搭左個棚,如果未拆,只需係原本竹棚上加布即可。 ...

咁樣整就唔怕影響樓宇結構,都咗秋涼時分就可以將薄布收起卷上橫杆上,還可以種上藤科植物, 一舉兩得簡單又方便!
但有台風就…真的要考慮拆除遮陽網!

得我有錢有個陽台或天台,一定會咁做!  發表於 2019-5-18 11:09
little_stone 發表於 2019-5-18 11:09:00 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-5-17 22:43
依照圖片設計,可以揾三枝晾衫竹構成H形架,H形腳就用索帶或繩索綁實咸水喉管處左右各一枝,最高橫杆要高 ...

謝謝王子教路
但呢個方法我只敢諗唔敢做,因為種得咁多已經有個曬衫嘅鄰居閒言,雖然我冇阻到佢... 我仲諗緊清咁一啲花架,怕再咁架起一個架,實行俾人清場 個嗰人係業主立案法團啲人黎......

其實我呢邊遮陽唔係最主要,反而係需要有人幫手旁晚淋水,不過我媽呢排比較忙
lamkaicheung 發表於 2019-5-18 15:06:55 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-5-18 11:09
謝謝王子教路
但呢個方法我只敢諗唔敢做,因為種得咁多已經有個曬衫嘅鄰居閒言,雖然我冇阻到佢... 我仲 ...

都理解石子的情況,左鄰右李之間都是和睦相處比較好啲,現在能有一方種植也很好!

little_stone 發表於 2019-5-18 16:05:49 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-5-18 15:06
都理解石子的情況,左鄰右李之間都是和睦相處比較好啲,現在能有一方種植也很好!

我都係咁諗!
唔駛錢能有個地方有足夠陽光種植已經好感恩
而且近來發現真係淘太多,放得太密太塞,不便打理。
老公一句:你得一個人,邊有時間打理咁多花(多肉)?俾你忽略嘅花(多肉)未好慘?
雖然不捨,但其實知道為我好為多肉好,都需要送走一部分

揾人幫手照顧下都好嘅! 送出的肉肉等花友再post 翻相照你睇都是一件開心事!  發表於 2019-5-18 16:55
little_stone 發表於 2019-5-24 10:21:13 來自手機 |顯示全部樓層
呢排發生好多事,都未得閒記錄...
以下字多圖少,慎閱

話說秋天時發現兩年冇翻盆嘅露娜蓮底葉不斷枯乾,懷疑根部已經生爆盆。不過因為冇咁喜歡露娜,就冇急住同佢翻,排到好後,排下排下,到四月初見佢葉片有不正常枯萎,中心點亦有,心諗,今次應該有大獲嘢...可惜嗰時冇為意有幾迫切,因為實在有太多嘢喺四月頭發生啦
結果又拖到四月尾,一起盆,發現根粉介!咁嗰時就連土dump咗佢!可怕嘅係,一星期後我再返天台,發現達摩兔中心點有異樣,一碰之下,全部葉都甩哂,又中根粉介!嗰時達摩兔喺露娜嘅斜下方,懷疑會唔會係比露娜傳染。煩嘅係,達摩兔用長方盆種,同盆仲有黃金兔同孫悟空!達摩仲要喺正中

因為5月頭咁啱有幾場大雨,起盆時發現根粉大部份都沖到地下,好嘔心... 不過可能正因俾雨水沖走,黃金兔同孫悟空都未中根粉...

同時,因為秋季淘太多,有啲細盆仔都擺咗地下,嗰位仲係比較焗,到五月中有棵(酥皮鴨)焗出介殼蟲,咁今次就有殺錯,冇放過,成籃肉肉(有十幾盆)全部起出黎洗根,老公都有幫手。

嗰時洗完根,大家都好攰啦,肉肉就放樓梯口晾乾,前日先領返屋企水培渡夏。放咗差不多10日,除咗喜水嘅夢椿甩哂葉救唔返,其他都尚算ok

前日返天台鼻屎苗除咗一棵月影系有啲軟(水太多),其他苗苗暫時都ok

夏季係仙人球屬嘅生長期,小苗比景天小苗適應得好:
近鏡:

景天:

兩棵蛋殼苗紅唇c咗(雨水滿滿)、8cm盆嘅小玉就甩咗好多果凍葉。秋季曬出黎嘅果凍葉如果唔漸進式咁遮陽,而係一下子移到陰處,好多時候都會好似小動物換毛咁勁甩葉。之前腊牡丹都係咁,不過佢夠大棵,冇事,小玉就好細,仲啱啱開完花,都唔知救唔救得返

渡夏冇難度嘅啫喱糖家族,每年夏天都要影下黎安慰下自己

今個夏天都會係曬下泥、出售下冇咁鐘意嘅肉肉,同將某啲肉肉送俾住元朗嘅朋友,等佢喺花園種。希望清多位、希望可以清走埋個書架、希望秋天有多啲肉肉用大盆種,咁就可以直接放地下。不過聽講遲啲天台會大修,到時就需要搬走哂啲肉肉啦,都唔知會放邊,而且我諗都會幾大工程

記錄暫時係咁多

菜妹 發表於 2019-5-24 13:25:52 |顯示全部樓層
精簡後要戒"淘", 同老公商量下睇下可唔可以入晒屋,可以全部轉水種照燈養,如果成事一個書架應該放得晒。
亦都可以搵相熟又有露養條件花友寄養,或者問一下有冇花友有地方俾你搬晒去玩,俾返少少租金水費。館內咁多人未必唔得,我以前都係種朋友屋企塊田,仲免費係度分享塊地同館內花友一齊玩。有獨立天台既花友都唔少,唔怕醜出貼問下冇壞,或者有花友可以提供到其他可行方法解決。
little_stone 發表於 2019-5-24 13:30:18 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-24 13:25
精簡後要戒"淘", 同老公商量下睇下可唔可以入晒屋,可以全部轉水種照燈養,如果成事一個書架應該放得晒。
...

好呀,我都有諗過喺園藝館開帖問,如果之後知道天台大修日期,就會開帖徵地
戒淘實在難,不過而家都戒咗好多,轉移視線買英文書俾呀囡
小蘑菇 發表於 2019-5-25 00:43:24 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-5-24 10:21
呢排發生好多事,都未得閒記錄...
以下字多圖少,慎閱

係咪 鸞鳳玉 BB? 細細粒, 好得意啊
little_stone 發表於 2019-5-25 08:23:18 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-5-25 00:43
係咪 鸞鳳玉 BB? 細細粒, 好得意啊

係呀係呀,謝謝賞玉

一粒粒好似花占餅上面的甜糖  發表於 2019-5-25 09:31
little_stone 發表於 2019-5-29 18:17:22 來自手機 |顯示全部樓層
一個星期又過下,update下先:
天陰陰,冇咩動力打字~
話時話今個夏天天熱好奇怪,個幾星期好熱好曬,跟住個幾星期係咁落雨。
lamkaicheung 發表於 2019-5-29 21:08:35 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-5-29 18:17
一個星期又過下,update下先:

撐住呀石子,過埋個夏天又有大把靚肥肉睇啦,一起加油呀!
little_stone 發表於 2019-5-29 21:38:04 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-5-29 21:08
撐住呀石子,過埋個夏天又有大把靚肥肉睇啦,一起加油呀!

一齊加油
而家係仙人掌、星球屬生長季,所以都有肥肉平衡下嘅
little_stone 發表於 2019-6-25 14:49:50 來自手機 |顯示全部樓層
唉唉唉,好熱好熱
呢排又發生咁多事,都冇哂心機打埋肉肉

今日返咗去一個鐘上下
發現露養有三盆都中咗白絹菌... 兔兔、大姬星美人同jelly beans family (應該仲有其他放地下嘅肉肉中招)
上網爬文得知應該係泥土太耐冇換,夏天落雨高濕就生菌啦,真係討厭

放花架有遮雨嘅肉肉就還好,冇咩事:
不過好乾下,但都唔敢淋水,怕一淋就c
唔知捱唔捱到去秋天呢?

真係再唔減產,下年就要租花場搭個遮雨棚啦