返回列表 發新帖

連續2晚都幫啲av大清洗,真係好攰。

作者: ugoodar 发表于 2018-3-8 18:48:24
2959 38
ugoodar 發表於 2018-3-9 09:51:48 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2018-3-9 09:24
大家都中毒甚深, 攪到AV 去了舊式公屋生活

好彩吾已戒毒, 只有二三十棵苦+AV ...

所以鍾情於迷你種,慳地方,可以種多幾盆!
jellyfishy 發表於 2018-3-9 10:19:39 |顯示全部樓層
ugoodar 發表於 2018-3-9 09:51
所以鍾情於迷你種,慳地方,可以種多幾盆!

但事實大大盆多花的AV 係靚D.

依家種種下半迷你都變左大大盆....
ugoodar 發表於 2018-3-9 10:48:46 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2018-3-9 10:19
但事實大大盆多花的AV 係靚D.

依家種種下半迷你都變左大大盆....

係呀,所以有啲鍾意既花種都會照買!
花开花落 發表於 2018-3-9 14:40:44 來自手機 |顯示全部樓層
多謝各位咁详细的讲解,令我学到吾少的知识。
ai_amoeba 發表於 2018-3-9 14:46:50 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-8 22:48
小雷子非常明白的!我都試過換泥,玩到三更半夜,雖然好攰,但見花花乾淨晒,自己都覺得舒服及安慰!我那 ...

真係好泡泡浴哦~
我星期2同佢地洗白白, 不過D洗潔精起唔到泡泡
ai_amoeba 發表於 2018-3-9 14:48:17 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2018-3-9 09:24
大家都中毒甚深, 攪到AV 去了舊式公屋生活

好彩吾已戒毒, 只有二三十棵苦+AV ...

二三十棵都已經要好花時間打理lu
ugoodar 發表於 2018-3-9 15:08:33 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2018-3-9 14:46
真係好泡泡浴哦~
我星期2同佢地洗白白, 不過D洗潔精起唔到泡泡   ...

最緊要無蟲又無菌!
ugoodar 發表於 2018-3-9 15:09:37 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2018-3-9 14:48

都係呀,每次淋花都要個幾鐘。
ai_amoeba 發表於 2018-3-9 15:19:39 |顯示全部樓層
ugoodar 發表於 2018-3-9 15:08
最緊要無蟲又無菌!

係ar, 所以我都跟足去幫佢地洗泡泡浴同消毒~
ai_amoeba 發表於 2018-3-9 15:20:21 |顯示全部樓層
ugoodar 發表於 2018-3-9 15:09
都係呀,每次淋花都要個幾鐘。

雖然搞好耐, 不過淋花果個moment好enjoy
ugoodar 發表於 2018-3-9 19:22:09 來自手機 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2018-3-9 15:20
雖然搞好耐, 不過淋花果個moment好enjoy

無錯,全日最寧靜就係照顧啲花既時候。
ai_amoeba 發表於 2018-3-10 09:23:31 |顯示全部樓層
ugoodar 發表於 2018-3-9 19:22
無錯,全日最寧靜就係照顧啲花既時候。

同埋做運動果陣
ugoodar 發表於 2018-3-10 19:00:29 來自手機 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2018-3-10 09:23
同埋做運動果陣

我懶做運動
summerhk123 發表於 2018-3-12 09:47:29 來自手機 |顯示全部樓層
求救消毒完有兩三棵謝謝地,d葉向下⋯點算?
thomasfg 發表於 2018-3-12 10:10:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-8 22:48
小雷子非常明白的!我都試過換泥,玩到三更半夜,雖然好攰,但見花花乾淨晒,自己都覺得舒服及安慰!我那 ...

清洗/換盆一次好大工程 勞心勞力。我重來不清洗/換盆。只是重新剪葉插葉 再種一盆。老的種到佢息勞歸主。
小雷子 發表於 2018-3-12 13:19:52 來自手機 |顯示全部樓層
summerhk123 發表於 2018-3-12 09:47
求救<span class="emoji emoji1f648"></span><span class="emoji emoji1f648"></span>消毒完有兩三棵謝謝地,d葉向下⋯點算? ...

你有冇放入温室?如果葉下垂,是因為冇根吸唔到水,葉片要靠空氣裡水份維持供應,若果冇入温室一定C!但入左温室,仍然出現問题,首先了解一下,頭幾日是否一樣,還是幾日之后出現?如果后者的話,可以向温室噴霧水!增加濕度,應該有幫助!
我的完全冇問題,有一棵葉片有明顯少少殘,但都冇謝,葉片仍然硬的! 20180312_132317.jpg
summerhk123 發表於 2018-3-12 13:58:22 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-12 13:19
你有冇放入温室?如果葉下垂,是因為冇根吸唔到水,葉片要靠空氣裡水份維持供應,若果冇入温室一定C!但 ...

thanks!!  I would put them into Green house tonight!
ugoodar 發表於 2018-3-12 23:59:36 來自手機 |顯示全部樓層
我次次都入溫室
jellyfishy 發表於 2018-3-13 09:35:24 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2018-3-9 14:48

主要是迷岩, 還可. 二三十的數量已維持一年以上了.