連續2晚都幫啲av大清洗,真係好攰。

作者: ugoodar 发表于 2018-3-8 18:48:24
2960 38

洗到自己都覺得好似煮飯洗白菜仔咁。
第一晚攪到半夜1點,
第二晚11點,
是日休息。
powergun 發表於 2018-3-8 20:34:11 |顯示全部樓層
夜晚我好少搞花的, 係都朝早光猛時至搞
ugoodar 發表於 2018-3-8 21:13:22 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-3-8 20:34
夜晚我好少搞花的, 係都朝早光猛時至搞

日頭要返工,收工先得閒
powergun 發表於 2018-3-8 21:15:43 |顯示全部樓層
ugoodar 發表於 2018-3-8 21:13
日頭要返工,收工先得閒

星期六日放假咪有囉
ugoodar 發表於 2018-3-8 22:00:54 來自手機 |顯示全部樓層
放假仲忙過返工呀⋯⋯
powergun 發表於 2018-3-8 22:15:57 |顯示全部樓層
ugoodar 發表於 2018-3-8 22:00
放假仲忙過返工呀⋯⋯

你有小朋友?

係呀,根爺。所以未到好夜都仲未有時間。  發表於 2018-3-8 23:59
小雷子 發表於 2018-3-8 22:48:25 來自手機 |顯示全部樓層
ugoodar 發表於 2018-3-8 22:00
放假仲忙過返工呀⋯⋯<span class="emoji emoji1f62d"></span>

小雷子非常明白的!我都試過換泥,玩到三更半夜,雖然好攰,但見花花乾淨晒,自己都覺得舒服及安慰!我那6棵新寵,今日都換晒泥啦!
1.我的工具很簡單,鉸剪+膠芽簽(想推薦比大家,我覺得好好用,芽簽頭形,好似一把超迷你小刀,可以用於清理莖部爛根位置,又可刮走一些發黑的老皮,可以重用)
2.用鉸剪,剪去舊根
3.用洗潔精+火酒開水做泡泡浴(1至2滴洗潔精+幾滴火洒)浸約10-15分鐘
4.過清水,再浸5分鐘
5.風乾15,再種落泥 20180308_222048.jpg
6.最后入温室

very useful, I will do it tomorrow!  發表於 2018-3-9 09:01
shing001 發表於 2018-3-8 23:19:34 來自手機 |顯示全部樓層
泥可以點?
微波爐定炒炒佢?
小雷子 發表於 2018-3-8 23:34:08 來自手機 |顯示全部樓層
shing001 發表於 2018-3-8 23:19
泥可以點?
微波爐定炒炒佢?

你是問我嗎?
舊泥全部棄掉!因為舊泥土隱藏蟲或病菌!
新泥不必用微波爐烤的!除非你發現泥裡有蟲或已發霉!
shing001 發表於 2018-3-8 23:39:47 來自手機 |顯示全部樓層
其實我試過炒泥
炒到燶燶地種緊多肉
小雷子 發表於 2018-3-8 23:45:06 來自手機 |顯示全部樓層
shing001 發表於 2018-3-8 23:39
其實我試過炒泥
炒到燶燶地種緊多肉

我有見過一些花友,用已患有棉花蟲的舊泥,放微波爐叮熱,作殺蟲后,循環再用!
(我睇完后,覺得有點嘔心)
ugoodar 發表於 2018-3-9 00:04:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-8 22:48
小雷子非常明白的!我都試過換泥,玩到三更半夜,雖然好攰,但見花花乾淨晒,自己都覺得舒服及安慰!我那 ...

唉,原先都無咁趕,但早2晚檢查一下啲苗出根未時,睇睇下先到有條好似根既蟲,嚇到死,咪第二既立即花蕾都唔要,大洗。

另外一啲係淘返後,但包裝得唔好,又山長水遠係北京落後,焗到爛咗,唔可以唔立即去左啲爛,同大清洗!
ugoodar 發表於 2018-3-9 00:05:24 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-8 23:45
我有見過一些花友,用已患有棉花蟲的舊泥,放微波爐叮熱,作殺蟲后,循環再用!
(我睇完后,覺得有點嘔心 ...

咁環保?!啲泥都唔係貴吖,我真係好驚有蟲囉。
小雷子 發表於 2018-3-9 00:08:31 來自手機 |顯示全部樓層
ugoodar 發表於 2018-3-9 00:05
咁環保?!啲泥都唔係貴吖,我真係好驚有蟲囉。

希望小苗可以健康長大!
ugoodar 發表於 2018-3-9 00:08:51 來自手機 |顯示全部樓層
全屋av 苗加插葉係齊到,仲有一株Kei Yoki太大,放左係公司。

我第一株係由上年10月左右買,買下、接下啲分享、又同人交換下,就攪成咁,不能自拔⋯
小雷子 發表於 2018-3-9 00:11:42 來自手機 |顯示全部樓層
ugoodar 發表於 2018-3-9 00:08
全屋av 苗加插葉係齊到,仲有一株Kei Yoki太大,放左係公司。

我第一株係由上年10月左右買,買下、接下啲 ...

好壯觀喎!你已經超越我!
ugoodar 發表於 2018-3-9 00:18:37 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-9 00:11
好壯觀喎!你已經超越我!

雷大,唔會囉,我知道你仲有好多好野,而且我屋企已經無位擺,已經放到上冷氣既氣窗位,我要搵個靚花架,好好咁整理下先可以增添新成員⋯
小雷子 發表於 2018-3-9 00:29:11 來自手機 |顯示全部樓層
ugoodar 發表於 2018-3-9 00:18
雷大,唔會囉,我知道你仲有好多好野,而且我屋企已經無位擺,已經放到上冷氣既氣窗位,我要搵個靚花架, ...

你中毒好深!慢慢來吧!種得太多,怕你兼顧唔嚟!加油!
ugoodar 發表於 2018-3-9 07:41:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-9 00:29
你中毒好深!慢慢來吧!種得太多,怕你兼顧唔嚟!加油!

以前唔知道有呢個網,又唔識種,買親都死。家下除根去泥都種到,見到啲花靚又買囉,不過暫時仲未過渡夏天,真係要睇埋夏天先得。
jellyfishy 發表於 2018-3-9 09:24:23 |顯示全部樓層
大家都中毒甚深, 攪到AV 去了舊式公屋生活

好彩吾已戒毒, 只有二三十棵苦+AV
12下一頁