點樣救活?

作者: 阿妹 发表于 2018-3-5 20:33:35
2577 13
我養咗阿堇半年,佢D花啱啱謝,我心急將D框mang咗,而家佢中間的小葉黑晒,日頭仲有蟲,D根露咗出嚟,仲甩咗一塊葉!而家生長完全沒有進展,我應該點做?點先可以救返佢?
阿妹 發表於 2018-3-5 21:01:30 |顯示全部樓層
請大家回復我
Victor9394 發表於 2018-3-5 22:44:56 |顯示全部樓層
個芯黑左已經九死一生,你要即刻拔哂所有葉,剪走黑色既部份多少少,重新放響D微濕既新泥上面,佢先有機會再變返一小棵一小棵。
切記:因為你話有蟲,所以呢D泥唔可以留
DJ999SAI 發表於 2018-3-5 23:11:07 來自手機 |顯示全部樓層
咩蟲來的?好似樓上師兄咁講 蚊幾塊稍為健康既葉出黎 放係明亮小濕地方 有機會可以繁殖出小苗 淨底果d成棵掘出黎 盡量整走d蟲佢 放係新既植料上面 靜觀其變 有機會長出新芽 而唔會縮水縮到變返bb
powergun 發表於 2018-3-5 23:21:25 |顯示全部樓層
同意版主建議, 你呢棵爛心確難救, 應該係有蟲或有菌或爛根所致, 是否買返黎無換過泥? 或泥太濕?
pilcher 發表於 2018-3-6 07:52:39 來自手機 |顯示全部樓層
很想知是什麼虫,若果棄土重植的話可否拍些照片分享下。
我的食虫植物,除猪籠草外都染過根粉介壳蟲,即使换土都無法根冶,現在長期下药(日本DX小白藥);不過,翻土時發現根粉較愛瓶子草和毛氈苔,堇好似沒受侵,很想知道其他園友的經驗!
pilcher 發表於 2018-3-6 07:57:31 來自手機 |顯示全部樓層
DJ999SAI 發表於 2018-3-5 23:11
咩蟲來的?好似樓上師兄咁講 蚊幾塊稍為健康既葉出黎 放係明亮小濕地方 有機會可以繁殖出小苗 淨底果d成棵 ...

如果是根粉介,而且不是名貴堇,請考慮整株連泥棄掉,還要檢查家中所有其它植物。
阿妹 發表於 2018-3-6 19:53:02 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2018-3-5 22:44
個芯黑左已經九死一生,你要即刻拔哂所有葉,剪走黑色既部份多少少,重新放響D微濕既新泥上面,佢先有機會 ...

多謝你,不過阿堇今朝已經過咗身啦。仍然多謝你話我知點做
lppl 發表於 2018-3-6 20:00:09 |顯示全部樓層
剪哂黑色,埋D葉係泥都可能出苗
佢好粗生的
powergun 發表於 2018-3-6 21:54:10 |顯示全部樓層
你睇睇, 我幾塊葉種到幾多
kenwong 發表於 2018-3-7 01:01:08 |顯示全部樓層

Cut半塊葉只要外半插珠石
盆底吸水...當AV種
未黑曬未乾曬都仲有希望
Victor9394 發表於 2018-3-8 01:40:32 |顯示全部樓層
阿妹 發表於 2018-3-6 19:53
多謝你,不過阿堇今朝已經過咗身啦。仍然多謝你話我知點做

唔緊要,吸取教訓,再接再厲
阿妹 發表於 2018-3-19 22:28:58 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2018-3-8 01:40
唔緊要,吸取教訓,再接再厲

而家又生左葉出來
Victor9394 發表於 2018-3-21 03:33:31 |顯示全部樓層
今次要小心照料