雙魚座~彈簧草、哨兵花(2018~#82)

作者: 雙魚座 发表于 2018-3-1 16:32:32
7755 98
小雷子 發表於 2018-3-1 18:00:00 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-3-1 17:56
淘肉錦都唔錯的,花墟買好貴的

比樣嘢你睇,買左3個星期,就快c! 20180228_104002.jpg
powergun 發表於 2018-3-1 18:01:50 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-1 18:00
比樣嘢你睇,買左3個星期,就快c!

水多過頭
小雷子 發表於 2018-3-1 18:04:52 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-3-1 18:01
水多過頭

買返嚟,換咗泥,去埋根!入咗溫室跟住就開始爛!
powergun 發表於 2018-3-1 18:07:21 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-1 18:04
買返嚟,換咗泥,去埋根!入咗溫室跟住就開始爛!

多肉唔使入溫室的
小雷子 發表於 2018-3-1 18:09:30 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-3-1 18:07
多肉唔使入溫室的

係呀?但冇根喎!
依加爛剩2棵!點算呢?
powergun 發表於 2018-3-1 18:13:28 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-1 18:09
係呀?但冇根喎!
依加爛剩2棵!點算呢?

你當多肉係苦科咁種, 實死的, 多肉呢, 如果剪左根,或我地叫砍頭的, 砍完後可風乾一星期至入泥的, 唔使入溫室的

試下羅返佢出黎吹乾佢, 睇下得唔得
小雷子 發表於 2018-3-1 18:19:56 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-3-1 18:13
你當多肉係苦科咁種, 實死的, 多肉呢, 如果剪左根,或我地叫砍頭的, 砍完後可風乾一星期至入泥的, 唔使入 ...

原來係咁!今晚即攪!唔該根爺旨點!
雙魚座 發表於 2018-3-1 21:29:30 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-1 17:50
原來你出左去吸毒!仲有咩收獲?<span class="emoji emoji1f601"></span>

真是去吸毒。好忍手買咗啲種子和盆彈簧草。
花墟啲平野都是貨尾,過咗氣,還不減價無人買,但又不是減好多。
以賓賓的質素最高:貨尾鳳仙花起碼原整無缺~十元抵。6x蘭花買一送一~都好靚。5x有六七個頭細風信子都平但根唔靚放唔久。2x有三個屈金香,有的已全開,有的啞花,要細心選擇。2x已結果的士多啤梨都抵但細棵無肉,如果識種能度夏買也不錯。
最揾笨有間減價啲花差不多要bye bye都賣得出。上面啲花樣還ok,一見下面(他們把已枯了的枝莖剪掉當無事)。
Hamama 發表於 2018-3-1 21:30:51 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-3-1 16:38
$25應有兩球,三花菖,算四正。

我今日都買咗,$38仲無你果棵咁大咁靚
小雷子 發表於 2018-3-1 21:37:44 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-3-1 21:29
真是去吸毒。好忍手買咗啲種子和盆彈簧草。
花墟啲平野都是貨尾,過咗氣,還不減價無人買,但又不是減好 ...

魚魚!你叻一定識揀,但有好多人都唔知咩叫過時花,咩係正貨,所以大有人在!賓賓有冇AV苗,及迷岩苗返货?
雙魚座 發表於 2018-3-1 21:44:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-1 21:37
魚魚!你叻一定識揀,但有好多人都唔知咩叫過時花,咩係正貨,所以大有人在!賓賓有冇AV苗,及迷岩苗返货 ...

有好多迷岩苗返,去那時見個人買咗五六盆苗走。其實賓賓去貨去得好快。(其實星期一都行過下,好多盆lemon tree,今日無曬)
小雷子 發表於 2018-3-1 21:48:35 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-3-1 21:44
有好多迷岩苗返,去那時見個人買咗五六盆苗走。其實賓賓去貨去得好快。(其實星期一都行過下,好多盆lemo ...

真係要早啲去!次次去到得返個牌!空晒!亂晒!好似比人打完劫!
小雷子 發表於 2018-3-1 22:12:31 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-3-1 18:13
你當多肉係苦科咁種, 實死的, 多肉呢, 如果剪左根,或我地叫砍頭的, 砍完後可風乾一星期至入泥的, 唔使入 ...

根爺! 海豚仔有根,但黑色!係咪冲冼后再風乾就可以?定係可以立即放回粒粒多肉泥?好迷惘! 20180301_215809.jpg
powergun 發表於 2018-3-1 22:22:35 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-1 22:12
根爺! 海豚仔有根,但黑色!係咪冲冼后再風乾就可以?定係可以立即放回粒粒多肉泥?好迷惘!

洗乾淨佢, 睇下係咪黑色,係就清哂佢,等幾日再入泥,落泥後唔好即刻淋水, 等一星期後至淋, 之後一兩星期至淋一次水
小雷子 發表於 2018-3-1 22:26:18 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-3-1 22:22
洗乾淨佢, 睇下係咪黑色,係就清哂佢,等幾日再入泥,落泥後唔好即刻淋水, 等一星期後至淋, 之後一兩星期至 ...

好!明白!係咪改用棵粒泥種?
powergun 發表於 2018-3-1 22:28:00 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-1 22:26
好!明白!係咪改用棵粒泥種?

多肉泥或仙人掌泥 + 大粒赤玉土或蘭石
小雷子 發表於 2018-3-1 22:34:57 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-3-1 22:28
多肉泥或仙人掌泥 + 大粒赤玉土或蘭石

清洗完啦!風乾幾日,再落泥! 20180301_223242.jpg
powergun 發表於 2018-3-1 23:07:02 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-1 22:34
清洗完啦!風乾幾日,再落泥!

是的, 祝成功
小雷子 發表於 2018-3-1 23:10:45 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-3-1 23:07
是的, 祝成功

好在有根爺係度!唔係就救唔返啦!
powergun 發表於 2018-3-1 23:12:23 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-1 23:10
好在有根爺係度!唔係就救唔返啦!

大家研究下啦