我的多肉生涯

作者: 豬鋒媽子128 发表于 2018-2-27 16:28:50
4621 23
自從今年係沙田花市,買咗第一盤多肉組合嘅盆栽,不知不覺就被呢種圓圓哋、肉肉感覺嘅植物吸引啦!
我開始上網搵資料,睇點樣種植佢,發現原來品種有好多!更發現了這個交流平台,係呢度睇到好多人分享種植心得,仲介紹邊度買!
我今日走咗去旺角嘅缸瓦佬度睇,有好多肉肉品種,有啲仲係我想買,但是搵晒成個沙田都搵唔到㗎!超開心!
最後,我買咗16盆番咗屋企。加上其他所需工具材料,真係估唔到平過我係花市見到嘅價錢!
返到屋企我仲搵咗個位放好晒我啲肉肉!見到佢哋整整齊齊咁放好,真係感覺好舒服。放多幾日,我就會出去買個靚靚花盆番嚟整理好佢哋!
powergun 發表於 2018-2-27 16:48:29 |顯示全部樓層
歡迎新花友,有關缸記的資訊,可留意呢個帖
http://hkplants.com/thread-199074-40-1.html

不過建議唔好買藥錦的肉肉
豬鋒媽子128 發表於 2018-2-27 17:10:57 來自手機 |顯示全部樓層
多謝指教!我新手嚟,希望各位師兄師姐指點吓我喔!
shing001 發表於 2018-2-27 21:53:42 來自手機 |顯示全部樓層
豬鋒媽子128 發表於 2018-2-27 17:10
多謝指教!我新手嚟,希望各位師兄師姐指點吓我喔!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

有做功課都買藥錦既
豬鋒媽子128 發表於 2018-2-27 21:59:20 來自手機 |顯示全部樓層
我仲未完全了解藥錦係咩意思喔⋯⋯
Aking 發表於 2018-2-27 22:39:59 |顯示全部樓層
豬鋒媽子128 發表於 2018-2-27 21:59

請參考這個帖

http://hkplants.com/thread-204363-1-1.html
powergun 發表於 2018-2-27 23:31:25 |顯示全部樓層
豬鋒媽子128 發表於 2018-2-27 21:59

即係花農以藥物令植物顏色改變成類似出錦的效果
中間度同外圍的葉顯著唔同顏色的多數係
阿唯小Ken 發表於 2018-2-28 00:12:36 來自手機 |顯示全部樓層
恭喜,入坑!
powergun 發表於 2018-2-28 00:15:00 |顯示全部樓層

幸災樂禍咁喎

哈哈哈,邊有!  發表於 2018-3-1 09:51
豬鋒媽子128 發表於 2018-2-28 04:38:09 來自手機 |顯示全部樓層
唔該晒!了解咗好多,但是唔緊要啦!啲肉肉無論有冇藥,都是同我有緣先俾我買到,我會好好照顧佢哋。不論有冇藥都咁愛佢哋!哈哈
豬鋒媽子128 發表於 2018-2-28 04:48:20 來自手機 |顯示全部樓層
反而我好想種玉露,但是搵唔到嚟買。請問有冇師兄師姐見到邊度有得買喔?
powergun 發表於 2018-2-28 09:58:46 |顯示全部樓層
豬鋒媽子128 發表於 2018-2-28 04:38
唔該晒!了解咗好多,但是唔緊要啦!啲肉肉無論有冇藥,都是同我有緣先俾我買到,我會好好照顧佢哋。不論有 ...

不是的,有d肉就算無藥都難種,落藥後其健康有機會轉差的,應較無落藥的難種,只希望肉肉本身較壯健,會慢慢回復正常
powergun 發表於 2018-2-28 09:59:54 |顯示全部樓層
豬鋒媽子128 發表於 2018-2-28 04:48
反而我好想種玉露,但是搵唔到嚟買。請問有冇師兄師姐見到邊度有得買喔? ...

玉露缸記有時都有的,但一般唔平的,不是五蚊可買到的
豬鋒媽子128 發表於 2018-2-28 15:42:26 來自手機 |顯示全部樓層
今日我又出咗旺角行,但是今次行花墟。買咗兩盆肉肉,不過唔知係咪玉露,有冇師兄師姐知道叫咩名喔?
另外,我仲買咗草皮同網紋葉嗰啲番去砌咗盆植物,期待買咗嘅新花盆送到,到時就可以砌埋買番嚟嘅肉肉啦!
bacryphc 發表於 2018-3-1 00:47:39 來自手機 |顯示全部樓層

「重覆已刪」
bacryphc 發表於 2018-3-1 00:49:05 來自手機 |顯示全部樓層
豬鋒媽子128 發表於 2018-2-28 04:48
反而我好想種玉露,但是搵唔到嚟買。請問有冇師兄師姐見到邊度有得買喔? ...

最近係繽x見到有玉露買 無寫咩品種 疑似姫玉露?
豬鋒媽子128 發表於 2018-3-1 09:34:58 來自手機 |顯示全部樓層
bacryphc 發表於 2018-3-1 00:49
最近係繽x見到有玉露買 無寫咩品種 疑似姫玉露?

其實玉露有幾多品種?我覺得呢嗰肉肉,好似好少見到有得買。
阿唯小Ken 發表於 2018-3-1 09:51:56 來自手機 |顯示全部樓層
豬鋒媽子128 發表於 2018-2-28 04:38
唔該晒!了解咗好多,但是唔緊要啦!啲肉肉無論有冇藥,都是同我有緣先俾我買到,我會好好照顧佢哋。不論有 ...

Like!
豬鋒媽子128 發表於 2018-3-1 18:36:16 來自手機 |顯示全部樓層
今日又出去旺角缸記,啱啱新番咗好多肉肉,我都忍唔住買咗幾盆!
Aking 發表於 2018-3-1 19:58:33 |顯示全部樓層
豬鋒媽子128 發表於 2018-3-1 18:36
今日又出去旺角缸記,啱啱新番咗好多肉肉,我都忍唔住買咗幾盆!

又買咗藥錦喇
12下一頁