雙魚座~水仙花

作者: 雙魚座 發表于 2018-1-12 15:07:36
7833 62
農曆新年又快到。為了能在農曆新年開花,通常農曆十二月初二、四、六、八割水仙花。
企頭最容易割,前後一刀。
蟹爬便要花點時間了。
Elsa2016 發表於 2018-1-15 03:33:12 來自手機 |顯示全部樓層
好犀利,種得好好,我喺美國都買唔到咁靚嘅水仙。年年都好似買左又長又瘦的蔥
回復

sblam 發表於 2018-1-16 10:35:27 |顯示全部樓層
水仙葉子又長又瘦的主要原因是陽光不足,最好種植戶外及全日照
回復

雙魚座 發表於 2018-1-16 11:08:31 來自手機 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2018-1-16 10:35
水仙葉子又長又瘦的主要原因是陽光不足,最好種植戶外及全日照

通常最靚的水仙都比大公司買來裝飾。市面上買的水仙大部分是葉高過花,再不葉黃黃短短的(矮葉素)。有地方當然自己種。
回復

simon2222 發表於 2018-1-16 15:37:22 來自手機 |顯示全部樓層
今年D水仙2百幾蚊先得幾個,又咪大6野
回復

sblam 發表於 2018-1-17 13:50:10 |顯示全部樓層
中國水仙一定係大陸貨,我星期日係花墟買了一箱八頭,$90/箱
回復

雙魚座 發表於 2018-1-17 16:07:44 來自手機 |顯示全部樓層
中國水仙有平有貴,基本上都要九十幾元一箱。如果要水仙皇、大頭、或指定重瓣當然是貴啲。
回復

雙魚座 發表於 2018-1-18 13:18:01 來自手機 |顯示全部樓層
開始割水仙,但發覺不是太靚,有爛心。
往年到花墟買,已經越買越選平買又不太選擇,開箱見無問題,便買。今年重懶,行開街市便買,結果大失所望。下年會去花墟買的。
回復

小雷子 發表於 2018-1-18 20:47:58 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-18 13:18
開始割水仙,但發覺不是太靚,有爛心。
往年到花墟買,已經越買越選平買又不太選擇,開箱見無問題,便買。 ...

上星期花墟巳經超多人,全條街都擺晒水仙頭!有好多種價錢!唔識咩叫好,見到果舊泥球,見人介球,難到O晒嘴,最后冇買到!
回復

雙魚座 發表於 2018-1-18 21:52:25 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-18 20:47
上星期花墟巳經超多人,全條街都擺晒水仙頭!有好多種價錢!唔識咩叫好,見到果舊泥球,見人介球,難到O ...

一分錢一分貨。大啲對稱啲便貴啲。以前都會選的。但自從割蟹爪後,對稱球割企頭,唔靚割蟹爪。所以望一望便買。有年在bunX買過,幾ok,個個都有七至九菖。
果舊泥球有用的,弄大碎放花盆。
如果啲人同你介蟹爪,副加費是值得給的。同你切走半個球又不損花芽,有難道的。
回復

小雷子 發表於 2018-1-18 22:04:06 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-18 21:52
一分錢一分貨。大啲對稱啲便貴啲。以前都會選的。但自從割蟹爪後,對稱球割企頭,唔靚割蟹爪。所以望一望 ...

你有經驗唔難,我睇到一舊雲!
唔介又得唔得!對球有恐懼症,全屋都係爛球,唔識開花嘅C球!
回復

雙魚座 發表於 2018-1-18 22:18:07 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-18 22:04
你有經驗唔難,我睇到一舊雲!<span class="emoji emoji1f4ad"></span>
唔介又得唔得!對球有恐懼症,全屋都係爛球,唔識開 ...

唔介是得的,照開花的。
介開它浸水,是想用水把水仙球叫醒,醒來開花。唔介醒慢啲,都會有花看的。
回復

lblemon 發表於 2018-1-19 10:59:29 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-18 22:04
你有經驗唔難,我睇到一舊雲!
唔介又得唔得!對球有恐懼症,全屋都係爛球,唔識開 ...

企頭好容易處理, 清走D 泥, 內有花菖的位摸落係硬的, 在2個硬位中間較軟處切開3層, 切口長度是球高度約2/3就得, 之後浸一陣水捽走切口D 潺, 之後浸, 每日換水

只要夠陽光就得
回復

雙魚座 發表於 2018-1-24 12:24:32 來自手機 |顯示全部樓層
割水仙頭完成。
通常有小側芽都會割開小小看裏面有沒有花芽,但部分都是没有的。選擇水種那個有些怪異,它每層都多小側芽而且割開還有花苞。太多功夫做了!等它大了才割走無謂的葉芽。
回復

小雷子 發表於 2018-1-24 13:12:07 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-24 12:24
割水仙頭完成。<span class="emoji emoji270c"></span>
通常有小側芽都會割開小小看裏面有沒有花芽,但部分都是没有的。選擇水 ...

任務完成,可以去食飯啦!2盆花玩左幾耐先完成?
回復

雙魚座 發表於 2018-1-24 16:58:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-24 13:12
任務完成,可以去食飯啦<span class="emoji emoji1f357"></span>!2盆花玩左幾耐先完成?<span class="emoji emoji1f601"></span> ...

企頭兩刀好快。
蟹爪已選細球割,都不用太久。
如果認真割蟹爪要買水仙皇來割才靚。現在水仙花打太多激素,生太多側芽,有啲側芽還有花,都不知點割才好。
現在的水仙怪怪的。從前無側芽,之後打針生無花側芽,現在是打針打到側芽有花。
水種那棵有幾菖花芽,側芽又有幾菖,咁咪十幾菖,不是一字排開,是圓形生法,咁多都不知能否開花。
回復

小雷子 發表於 2018-1-24 18:19:33 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-24 16:58
企頭兩刀好快。
蟹爪已選細球割,都不用太久。
如果認真割蟹爪要買水仙皇來割才靚。現在水仙花打太多激素 ...

圆形花球一定好靚!有驚先有喜!
回復

雙魚座 發表於 2018-1-24 18:54:40 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-24 18:19
圆形花球一定好靚!有驚先有喜!<span class="emoji emoji1f601"></span>

這樣想法是好的。
花菖多是好的,但最緊要是花菖內有幾多朵花。
回復

雙魚座 發表於 2018-1-30 11:48:53 來自手機 |顯示全部樓層
除無花側芽工作完成。那個圓形水仙頭竟然有十一菖,打針打得太狠了。
回復

雙魚座 發表於 2018-2-5 12:35:04 來自手機 |顯示全部樓層
凍了成個星期都見花苞,大年初一應有花。
蟹爪形已出。
回復

1234下一頁