泰國空氣草

作者: joe510914 发表于 2018-1-4 21:25:50
3809 7
剛剛去泰國入手的,想問一下美杜莎個老闆叫我用粒狀泥半濕水種,但係想問下各位大大如果一少部分入泥會唔會好容易濕爛,定係香港跟本唔可以咁種呢‍♂️‍♂️‍♂️‍♂️
八王爺 發表於 2018-1-5 10:17:13 |顯示全部樓層
咪聽D 店家亂講。空氣鳳梨絕對不能常浸在水中,用泥因為泥濕都會爛。它們像蘭花一樣,不能用泥養,更不能長期有水濕住。

像圖中兩棵這樣就很好了。若擔心天氣乾燥,空氣濕度60% 或以下,就噴濕葉面,等葉面完全乾了,再噴下。而且必定要記住,葉與葉之間有縫隙,是會積水,這樣會使空鳳窒息死亡,所以必定要倒轉流清D水。

不要用泥種!
joe510914 發表於 2018-1-5 12:52:05 來自手機 |顯示全部樓層
明白,多謝提醒‍♂️‍♂️
川流不息 發表於 2019-4-3 09:02:10 |顯示全部樓層
樓主你棵狐尾好靚呀~ 而家種成點呢?
Forumdata 發表於 2019-10-13 07:31:56 來自手機 |顯示全部樓層
帶植物泰國出境有甚麼特別安排嗎
freddywongdy 發表於 2019-10-14 10:47:45 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-10-13 07:31
帶植物泰國出境有甚麼特別安排嗎

我試過兩次hand carry, 空氣草無泥無根我放背囊過機都無人理,
仲要無手掌咁大嘅霸王。
Forumdata 發表於 2019-10-14 22:19:08 來自手機 |顯示全部樓層
泰國有刺個款仙人掌多
空氣草少有
freddywongdy 發表於 2019-10-15 11:07:34 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-10-14 22:19
泰國有刺個款仙人掌多
空氣草少有

逢星期二三,jj market 花市大把,不過近年炒賣風氣,
d 野越黎越貴!不過有時都會搵到平靚正嘅野嘅!