小小肥肉!多可愛!

作者: 小雷子 发表于 2018-1-3 14:14:05
9674 167
violet_bb 發表於 2019-2-15 23:47:11 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-15 23:22
你棵靚好多呀!改用吊盆效果應該唔錯!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

種植資料:
https://kknews.cc/zh-hk/home/3enxgla.html
菊科,千里光屬,喜半陰,忌曝曬。
有花架,花好靚!入去網頁睇下!
violet_bb 發表於 2019-2-15 23:48:03 來自手機 |顯示全部樓層
你棵靚好多呀!改用吊盆效果應該唔錯!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

無乜太陽就啱種!加油!
violet_bb 發表於 2019-2-15 23:57:16 來自手機 |顯示全部樓層

你棵都靚呀!等佢生長d吊落嚟吧!網上話徒長係佢其中一個特性!由得佢吊出來吧!
我棵開頭未服盆時爭d瓜,本來好灰心,死淨兩條枝條,無心機理佢,過左好耐,服左盆,就生得好快。
你的建議好好,等佢大d改用吊盆!
小雷子 發表於 2019-2-20 23:49:47 來自手機 |顯示全部樓層
被毒之下又買入兩盆小鮮肉!
宜家傢俬買嘅玉露,平到笑!$7.9就有交易!希望唔好比我玩死就好啦! 20190220_233509.jpg

花墟賓賓出產,熊童子白錦!平到唔信,$25蚊就可以帶佢返屋企!換左個玻璃盆,感覺更靚,又清新!
powergun 發表於 2019-2-21 00:10:47 |顯示全部樓層
多肉植物都係搵個有孔的花盆來種好呀
小雷子 發表於 2019-2-21 00:14:03 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-21 00:10
多肉植物都係搵個有孔的花盆來種好呀

我會就住淋水, 寧願少水勿多!
powergun 發表於 2019-2-21 00:25:38 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-21 00:14
我會就住淋水, 寧願少水勿多!

好難就的, 有孔的都可能會水多, 何況係無孔
小雷子 發表於 2019-2-21 00:28:02 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-21 00:25
好難就的, 有孔的都可能會水多, 何況係無孔

多水可以倒返出嚟!
powergun 發表於 2019-2-21 00:52:30 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-21 00:28
多水可以倒返出嚟!

到發現時已遲了, 唔得的
小雷子 發表於 2019-2-21 00:58:01 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-21 00:52
到發現時已遲了, 唔得的

你睇返,我之前兩盆都係用冇洞嘅膠盆種架!
powergun 發表於 2019-2-21 09:03:23 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-21 00:58
你睇返,我之前兩盆都係用冇洞嘅膠盆種架!

第二d 唔敢講, 但呢兩種唔係易種的品種來的,  你自己決定啦
cgi0117 發表於 2019-2-21 10:28:55 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-21 09:03
第二d 唔敢講, 但呢兩種唔係易種的品種來的,  你自己決定啦

我之前就放D好似波了GEI野放係底....多左GEI水會同泥土分開.....做救命層...
powergun 發表於 2019-2-21 10:38:39 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-2-21 10:28
我之前就放D好似波了GEI野放係底....多左GEI水會同泥土分開.....做救命層...

就算有救命層都係危險, 秋冬天冷乾燥時可能無事, 但香港的天氣大都係又濕又熱, 如果水氣係盆底無法疏渡出黎, 有可能會出現霉菌之類的, 或會出現盆底水氣太重, 爛根的機會會大增的
cgi0117 發表於 2019-2-21 10:50:32 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-21 10:38
就算有救命層都係危險, 秋冬天冷乾燥時可能無事, 但香港的天氣大都係又濕又熱, 如果水氣係盆底無法疏渡出 ...

想請教, 我用水苔係中間做分隔...但D水苔就係分隔D水夾左係中間....水苔長綠藻會唔會有影響?
powergun 發表於 2019-2-21 10:54:10 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-2-21 10:50
想請教, 我用水苔係中間做分隔...但D水苔就係分隔D水夾左係中間....水苔長綠藻會唔會有影響? ...

你用水苔種多肉?
cgi0117 發表於 2019-2-22 09:30:51 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-21 10:54
你用水苔種多肉?

唔係呀, 下面波子, 加一層薄薄水苔上面先放泥種多肉....種左大半年.....
powergun 發表於 2019-2-22 09:48:37 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-2-22 09:30
唔係呀, 下面波子, 加一層薄薄水苔上面先放泥種多肉....種左大半年.....

係泥下面放乜野其實唔重要, 因始終無孔, 要睇返你淋幾多水, 多肉植物最好係大乾大濕, 無孔的盆多水無得疏度, 所以一定係唔淋太多水穩陣, 但萬一淋多左就弊了, 有孔的好處係多餘的水可流返出黎, 所以較易控水, 同埋可令空氣可對流到, 無孔的盆水好易積聚, 下面易生霉菌
little_stone 發表於 2019-2-22 21:46:56 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-15 15:09
好呀!你pm地址比我!剪出來的小苗洗唔洗用濕紙巾包住剪口位?

收到雷大嘅禮物啦!謝謝
下星期會開始實驗
小雷子 發表於 2019-2-24 18:16:07 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-22 21:46
收到雷大嘅禮物啦!謝謝
下星期會開始實驗<span class="emoji emoji1f4aa"></span>

原來咁早就收到!太好啦!
我見有資料話,呢隻植物冬天及春天會變紅色,夏天會變返綠色!希望你可以將佢變回紅色!
little_stone 發表於 2019-2-24 18:30:28 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-24 18:16
原來咁早就收到!太好啦!<span class="emoji emoji1f60a"></span>
我見有資料話,呢隻植物冬天及春天會變紅色,夏天會變返 ...

仲有兩三個月時間,希望可以不負雷大所望