小小肥肉!多可愛!

作者: 小雷子 發表于 2018-1-3 14:14:05
9825 167
little_stone 發表於 2019-2-14 22:14:49 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-14 21:21
今日情人節,又加一位新成員!十二卷科,但唔多識,唔知係咩名!見佢好可愛,又有通透花紋,又試下種![emo ...

睇黎雷大上得肉版多,都漸入深坑啦
回復

Wingslilis 發表於 2019-2-14 22:16:25 來自手機 |顯示全部樓層
千兔耳好靚啊!
回復

violet_bb 發表於 2019-2-15 12:52:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-16 22:26
小海豚巳經適了新環境!肥嘟嘟脹卜卜! 好可愛呀!<span class="emoji emoji1f60d"></span>
好似越生越長,係咪唔夠光呢?[emo ...

小火星的海豚仔好肥美呀!
我都覺得海豚開頭係難服盆,難種,我開頭也是差 d種C, 後來服左盆就靚靚。
後補相片
回復

小雷子 發表於 2019-2-15 13:24:54 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-14 22:14
睇黎雷大上得肉版多,都漸入深坑啦<span class="emoji emoji1f60e"></span><span class="emoji emoji1f60e"></span>

其實未回歸園藝館前,有種多肉架,又有買書睇,做左個好靚多肉拼盆,但屋企冇陽光,又成日多手淋水,全部死晒,只剩下千耳免!
所以我會忍手……少買多肉!
但苦苣苔科……不停買…………之后到蘭花…………
多到呢……我都冇眼睇!
回復

小雷子 發表於 2019-2-15 13:27:17 來自手機 |顯示全部樓層
Wingslilis 發表於 2019-2-14 22:16
千兔耳好靚啊!

你有冇呀?加返盆啦!(我買返嚟,係粉紅色架,但比我種到冇晒色!)
回復

小雷子 發表於 2019-2-15 13:29:24 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-2-15 12:52
小火星的海豚仔好肥美呀!
我都覺得海豚開頭係難服盆,難種,我開頭也是差 d種C, 後來服左盆就靚靚。
後 ...

佢地越種越太醜樣…………
回復

violet_bb 發表於 2019-2-15 13:35:58 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-15 13:29
佢地越種越太醜樣…………<span class="emoji emoji1f62b"></span>

唔係架,長大d多d海豚就靚架啦
其實你呢棵都靚呀!
回復

little_stone 發表於 2019-2-15 13:58:56 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-15 13:24
其實未回歸園藝館前,有種多肉架,又有買書睇,做左個好靚多肉拼盆,但屋企冇陽光,又成日多手淋水,全部 ...

真係會越買越多...品種,呢個館好可怕
回復

little_stone 發表於 2019-2-15 14:00:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-15 13:27
你有冇呀?加返盆啦!<span class="emoji emoji1f601"></span>(我買返嚟,係粉紅色架,但比我種到冇晒色!) ...

雷大嘅會唔會係粉蝶?
我嘅千兔耳點曬都冇粉紅色嘅
回復

little_stone 發表於 2019-2-15 14:02:14 來自手機 |顯示全部樓層
佢地越種越太醜樣…………<span class="emoji emoji1f62b"></span>

雷大嘅海豚都幾靚呀,我棵小苗唔夠水,葉係扁嘅,一啲都唔似海豚
回復

小雷子 發表於 2019-2-15 14:06:53 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-15 14:00
雷大嘅會唔會係粉蝶?

我嘅千兔耳點曬都冇粉紅色嘅<span class="emoji emoji1f648"></span><span class="emoji emoji1f61b"></span> ...

係呀,就係咁樣!我係咪攪錯佢個名?
回復

little_stone 發表於 2019-2-15 14:23:12 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-15 14:06
係呀,就係咁樣!我係咪攪錯佢個名?

我都係咁啱淘寶見到,覺得似
上網search唔多見,有條link有介紹,不過睇唔到全文
睇黎雷大嘅係少有嘅品種
回復

小雷子 發表於 2019-2-15 14:27:00 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-15 14:23
我都係咁啱淘寶見到,覺得似
上網search唔多見,有條link有介紹,不過睇唔到全文

有冇方法,將佢變回粉紅?
回復

little_stone 發表於 2019-2-15 14:30:12 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-15 14:27
有冇方法,將佢變回粉紅?

勁曬太陽?我未種過唔知呀
不過多肉上色通常都係曬太陽、日夜溫差、大旱大濕 (夜晚凍加有水、日頭乾加大太陽)咁
回復

小雷子 發表於 2019-2-15 14:32:30 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-15 14:30
勁曬太陽?我未種過唔知呀
不過多肉上色通常都係曬太陽、日夜溫差、大旱大濕 (夜晚凍加有水、日頭乾加大 ...

不如寄D小苗比你試種下,可能你得喎!
回復

little_stone 發表於 2019-2-15 14:47:15 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-15 14:32
不如寄D小苗比你試種下,可能你得喎!<span class="emoji emoji1f609"></span>

好呀,做下實驗
回復

小雷子 發表於 2019-2-15 15:09:36 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-15 14:47
好呀,做下實驗<span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f601"></span>

好呀!你pm地址比我!剪出來的小苗洗唔洗用濕紙巾包住剪口位?
回復

little_stone 發表於 2019-2-15 18:30:24 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-15 15:09
好呀!你pm地址比我!剪出來的小苗洗唔洗用濕紙巾包住剪口位?

千祈唔好用濕巾呀,係要晾乾,然後就咁要棉花或乾紙巾包好
但火星郵寄過黎會唔會好貴?我俾返郵費你啦
回復

violet_bb 發表於 2019-2-15 23:12:32 來自手機 |顯示全部樓層

我的海豚弦月,都有徒長,但因為長得長,垂下來都覺得姿態幾優美。已放在有陽光的位置,但呢排無乜陽光,仍見徒長。
回復

小雷子 發表於 2019-2-15 23:22:32 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-2-15 23:12
我的海豚弦月,都有徒長,但因為長得長,垂下來都覺得姿態幾優美。已放在有陽光的位置,但呢排無乜陽光, ...

你棵靚好多呀!改用吊盆效果應該唔錯!
回復