返回列表 發新帖

艾粒酢酢の17-18年度小更新

作者: iluvuboyz 發表于 2017-12-23 16:40:47
7234 35
iluvuboyz 發表於 2017-12-26 15:18:33 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-23 23:26
相信係細球,purpurea細球一樣開到花,我既purpurea alba都係由你送既細球開始

芝麻球雖然開唔到花,但 ...

不過而家無理佢,有啲品種咩size既球都放埋一齊種!因為無甘多位分盆種!
今年遲左落泥,有啲11月落,其他大部分12月先落!
等夏天收球,又要太弱留強了~~
回復

B17 發表於 2017-12-28 23:19:23 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2017-12-26 15:18
不過而家無理佢,有啲品種咩size既球都放埋一齊種!因為無甘多位分盆種!
今年遲左落泥,有啲11月落,其 ...

諗諗下遲種都係辦法,唔理佢789月發芽,全部10月種,種到就最好,乾左種唔到就當減產
回復

iluvuboyz 發表於 2017-12-29 20:49:53 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-28 23:19
諗諗下遲種都係辦法,唔理佢789月發芽,全部10月種,種到就最好,乾左種唔到就當減產 ...

梗系啦!吾系呢頭收完球,果頭又話發芽!不如吾收球由佢放系盆入面等訓醒!?
所以吾理佢發芽,遲啲種!效果都吾差丫~一樣有花睇!
懶人種酢大法~~
回復

iluvuboyz 發表於 2017-12-29 20:54:17 來自手機 |顯示全部樓層
Oxalis Nidulans
[25-12-2017] 系生得吾太靚,不過都有花睇下!
回復

B17 發表於 2017-12-29 21:39:37 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2017-12-29 20:54
[25-12-2017] 系生得吾太靚,不過都有花睇下!

nidulans是個好品種,花仔細細很美,繁殖多此,來年爆花
回復

iluvuboyz 發表於 2017-12-30 00:08:54 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-29 21:39
nidulans是個好品種,花仔細細很美,繁殖多此,來年爆花

種得密應該會靚啲!不過可能吾夠光,生得太高喇!我都系比較鐘意矮矮既品種!
回復

B17 發表於 2017-12-30 22:34:12 來自手機 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2017-12-30 00:08
種得密應該會靚啲!不過可能吾夠光,生得太高喇!我都系比較鐘意矮矮既品種! ...

Nidulans係高個酢,係會企唔穩,我d要搵野撐,唔係嘅話,早就爬低哂
回復

iluvuboyz 發表於 2018-1-1 22:36:46 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-30 22:34
Nidulans係高個酢,係會企唔穩,我d要搵野撐,唔係嘅話,早就爬低哂

甘我種埋今年就要放佢走喇!有無回收計劃?XD 您退休吾好吾種酢酢呀!!!
回復

B17 發表於 2018-1-1 23:32:55 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2018-1-1 22:36
甘我種埋今年就要放佢走喇!有無回收計劃?XD 您退休吾好吾種酢酢呀!!! ...

邊使回收,放出去,大把人要
回復

iluvuboyz 發表於 2018-1-1 23:33:22 來自手機 |顯示全部樓層
Oxalis Pulchella var. tomentosa
真系每次都淨系開一朵花俾我睇!!

望望下有啲似星之酢?!
回復

B17 發表於 2018-1-2 11:21:39 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2018-1-1 23:33
Oxalis Pulchella var. tomentosa
真系每次都淨系開一朵花俾我睇!!

Oxalis Pulchella var. tomentosa粉紅色一朵都夠靚
可惜花期短,我盆變晒草,有點唔想再種

nidulans比星之酢更得我歡心,加上星之酢太早發芽,已經放棄了
回復

iluvuboyz 發表於 2018-4-7 17:31:43 來自手機 |顯示全部樓層

花花大集合
雞毛菜酢

Pur. Salmon

Ob. Blush

Cream Puff

Salmon & L&W & Cream Puff

Ob. Elizabeth

Ob. Large Form

Omar

評分

查看全部評分

回復

B17 發表於 2018-4-7 18:23:41 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2018-4-7 17:31
花花大集合
雞毛菜酢

今年成績好好 Elizabeth陽光下帶點橙色,變種了
回復

iluvuboyz 發表於 2018-4-7 18:32:21 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-7 18:23
今年成績好好 Elizabeth陽光下帶點橙色,變種了

小花3、4朵邊叫成績好丫~
完全當左Elizabeth系橙色花了~啲黃色吾知去晒邊?!
初戀間吾中都有花開,但好難影到佢!
Pur. Yellow爆花後謝晒,休眠去了。。。第一次見春天休眠既酢酢
回復

B17 發表於 2018-4-7 18:42:52 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2018-4-7 18:32
小花3、4朵邊叫成績好丫~
完全當左Elizabeth系橙色花了~啲黃色吾知去晒邊?!
初戀間吾中 ...

成績比起舊年好多了

春天就瞓,可能想早睡早起,身體好
回復

iluvuboyz 發表於 2018-4-7 19:56:48 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-7 18:42
成績比起舊年好多了

春天就瞓,可能想早睡早起,身體好

甘今年啲酢酢系乖啲既,起碼識開花~
春天瞓,夏天起身甘就搞笑了!我都想同酢酢一樣放吓暑假架喎~
回復