美孚業主贏養狗權 管理公司須賠8000元及堂費

作者: oneonewe 发表于 2008-10-1 20:34:27
6246 26

(明報)10月1日 星期三 05:05
【明報專訊】美孚新邨業主為一頭金毛尋回犬興訟區院,指公契沒有訂明不准養狗,管理公司及法團引用住戶守則逼遷愛犬是不合理。法官指公契凌駕於住戶守則,賦予業主盡情享用自住單位的權利,「不准養狗」的住戶守則實有違公契,故判狗主勝訴,並獲對方賠償8000元及支付堂費。

業主立案法團同被控

原訴人曾志明於美孚新邨居住逾20年,事發時居於第7期,今年3月已遷至第3期。被告為匯秀企業有限公司及美孚新邨第7期業主立案法團。

匯秀企業有限公司是富城集團屬下公司,現時仍負責美孚新邨的物業管理,審訊時曾估計邨內業主飼養共600隻狗。對於法庭的判決,富城集團高級集團經理(市場服務)梁偉成昨指「影響一定有」,會先研究判詞,再決定是否上訴。

梁偉成不諱言美孚新邨公契是1960、70年代的產物,條文沒有現時的精細,存有灰色地帶,但「改公契好麻煩」,以往要由全數業主要求才可作改動,本港暫時未有案例,故要先徵詢法律意見。

多次半夜拍門逼遷

原訴人自04年6月開始飼養金毛尋回犬「Boy Boy」,惟管理公司多次發律師信,指養狗違反住戶守則內「任何犬隻,不論體型大小,均不得在本邨飼養」的條款,要求原訴人將愛犬遷移。

雖然公契內列明業主須遵守住戶守則,但區院暫委法官黃篤清昨裁定該條款無效。黃官指出,公契凌駕住戶守則,兩者一旦出現衝突,宣告住戶守則內該條款無效是必然做法。美孚新邨第7期公契第1條即保障業主完全享用自住單位的權利,其餘條文亦列明業主可自由進出公共地方。黃官又說,飼養寵物對本港住戶是尋常及不可或缺的,故裁定住戶守則內「不准養狗」的條款與公契有牴觸。黃官續稱,即使將該條款廢除,日後狗主對其他住戶構成滋擾,管理公司仍可引用公契採取行動。

倘造成滋擾仍可採取行動

黃官又於判詞中指出,「Boy Boy」為合資格的狗醫生,體重不足30公斤,與鄰居小童亦相處和睦,其左鄰右里也沒有投訴牠,不相信牠造成滋擾。

相反,原訴人指管理公司半夜拍門及在其家外徘徊,法官認為管理公司職員曾以令人厭惡的手段逼遷「Boy Boy」,對原訴人一家構成壓力及滋擾,下令被告賠償8000元。

【案件編號:DCCJ1704/07】
比得大帝 發表於 2008-10-2 13:51:17 |顯示全部樓層
呢個案例成立後, 好多住屋邨的都可以養番隻狗
咁寵物店又大行其道, 生意狂昇
甚麼寵物有關的東西都賣多好好
唯一與寵物有關的物品會賣唔出的就係遮醜袋, 以後帶住隻狗出出入入都可以大搖大擺
prodorothyhkg 發表於 2008-10-2 13:59:04 |顯示全部樓層
但希望各飼主要保持清潔,千祈唔好有頭冇尾,覺得煩厭便隨便拋棄,咁就very good 啦
ringring1968 發表於 2008-10-2 14:44:24 |顯示全部樓層
同狗狗出去玩,,一定要自律呀,,唔好唔理 d 便便同尿尿 ,,一定要清理 , ,最後再用水沖一沖個地下...就最好啦,,
農夫 發表於 2008-10-2 16:20:02 |顯示全部樓層
個官又判得幾有道理喎,最中意佢個句:
飼養寵物對本港住戶是尋常及不可或缺的
做個良好既狗公民,大家無須迫得太緊
prodorothyhkg 發表於 2008-10-2 16:26:52 |顯示全部樓層
丁媽,你隻松鼠幾歲生日呀,佢地2隻食晒個蛋糕呀?
ringring1968 發表於 2008-10-2 16:35:36 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-10-2 16:26 發表
丁媽,你隻松鼠幾歲生日呀,佢地2隻食晒個蛋糕呀?

呢隻係豆丁仔呀,,,2 歲生日啦,,,個蛋糕只係食咗 d 生果...其他比我地食哂..
prodorothyhkg 發表於 2008-10-2 16:49:35 |顯示全部樓層
o,你偏心呢隻
ringring1968 發表於 2008-10-2 17:04:52 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-10-2 16:49 發表
o,你偏心呢隻

大 嗰隻未生日嗎???
呢隻我由佢個幾月大養起呀,,,我係有 d 偏心呢隻..
prodorothyhkg 發表於 2008-10-2 17:06:02 |顯示全部樓層
所以你叫丁媽,就知你偏心
ringring1968 發表於 2008-10-2 17:10:28 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-10-2 17:06 發表
所以你叫丁媽,就知你偏心

比你估到啦
農夫 發表於 2008-10-2 17:32:46 |顯示全部樓層
生日快樂,身體健康
我都係diy生日蛋糕
用罐罐插支蠟燭,
碟邊圍晒平時最中意既小食
prodorothyhkg 發表於 2008-10-2 19:51:43 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-10-2 17:32 發表
生日快樂,身體健康
我都係diy生日蛋糕
用罐罐插支蠟燭,
碟邊圍晒平時最中意既小食

咁你又偏心邊隻貓呀?
prodorothyhkg 發表於 2008-10-2 19:53:06 |顯示全部樓層
我就  free屎妹多d,佢唔搞野,又擦我鞋多d,抵
農夫 發表於 2008-10-2 20:05:01 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-10-2 19:51 發表

咁你又偏心邊隻貓呀?

講真! 真係會有偏心架
Maggi_131 發表於 2008-10-6 13:25:08 |顯示全部樓層
農夫 發表於 2008-10-6 14:28:44 |顯示全部樓層
原帖由 Maggi_131 於 2008-10-6 13:25 發表
我都係diy生日蛋糕
http://hk.myblog.yahoo.com/loklok-yu/article?mid=571

你個蛋糕真係好正,係真正diy
我果d係併出黎,好行
sammyzoe 發表於 2008-10-6 14:43:10 |顯示全部樓層
絕對係一個可喜可賀既消息呀~~
果d"食蕉"成日都以為自己係"差老"架啦,
果d公司就仲衰當正自己係一哥,
好似一入村就係入佢地頭做乜都呀吱呀唷,
好在仲有個官唔係好多狗狗就有家歸不得啦~~
比得大帝 發表於 2008-10-6 16:31:27 |顯示全部樓層
原帖由 sammyzoe 於 2008-10-6 14:43 發表
絕對係一個可喜可賀既消息呀~~
果d"食蕉"成日都以為自己係"差老"架啦,
果d公司就仲衰當正自己係一哥,
好似一入村就係入佢地頭做乜都呀吱呀唷,
好在仲有個官唔係好多狗狗就有家歸不得啦~~ ...

對養寵物人仕是好消息, 但對我哩類非養寵物人仕就係壞消息, 特別係我太太, 怕狗怕到死,
試過撘撘吓LIFT才知有隻大狗係LIFT裏面, 嚇到面都青埋,
如果見到有人帶狗入lift, 我會叫管理員叫佢出番嚟
佢有次在百貨公司內突然狂叫, 原來有個人抱住隻狗隻企正佢面前, 我知太太是 overreacted, 不過都要鬧果個人做乜帶隻狗入百貨公司, 好彩佢出聲, 佢一句唔啱聽我就會叫售貨員趕佢出去

你地鐘意狗的人仕, 唔會理解怕狗人仕的心理
oneonewe 發表於 2008-10-6 17:26:35 |顯示全部樓層
最近o係元朗千色店見到有人帶住2隻貴婦入去
亦曾經o係政府醫院取藥處見到有人帶住隻芝娃娃
12下一頁