養了一年的櫻花

作者: taxitang 發表于 2017-10-25 20:17:21
6283 50
taxitang 發表於 2018-3-25 07:59:00 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-24 15:27
吾係呀,我有一棵淘回來直到現在,差唔多半年,都只係成look棍,但呢兩日開始有動靜,芽點轉綠啦。你吾好放 ...

謝謝!通常我會比一段長時間觀察,希望真的還未死。
回復

taxitang 發表於 2018-3-25 08:00:57 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-24 17:44
咁樣? 在香港唔好比烈陽光,必死!!!

因又濕又熱佢地唔鐘意

種得好靚,請大大提供養櫻秘技,謝謝!
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-25 11:11:08 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-3-25 08:00
種得好靚,請大大提供養櫻秘技,謝謝!

其實在這裡白熊已講了部份,但主要都是要注意香港的天氣又濕又熱
櫻花不是太喜歡,所以選品種時也要留意是否耐熱的品種

因白熊都已經失敗好幾次(通常都是突然天氣熱被焗死,用錯泥而太濕爛根死)才開始種到櫻花
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-25 13:06:13 |顯示全部樓層
剛才睇返你既相,你既盆太細啦,是時候幫佢地換盆啦,而且換盆時記緊加入基肥,而櫻花鐘意用爛葉/有機物做基肥,你可以試下,而且最好在泥度加入河沙、赤肉玉等去溝,因櫻花唔鐘意積水
回復

taxitang 發表於 2018-3-25 17:13:02 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-25 13:06
剛才睇返你既相,你既盆太細啦,是時候幫佢地換盆啦,而且換盆時記緊加入基肥,而櫻花鐘意用爛葉/有機物做 ...

謝謝秘訣,首要找較耐熱品種,次要植料要疏水,這點我用植料可能太顯,全用赤玉土,因找泥較難,以至過顯,應要改善。
請問有没有合適香港氣候的樱花品種可提供,謝謝!
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-26 09:36:15 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-3-25 17:13
謝謝秘訣,首要找較耐熱品種,次要植料要疏水,這點我用植料可能太顯,全用赤玉土,因找泥較難,以至過顯 ...

台灣的山櫻 同 河津櫻是初學者好選擇
回復

taxitang 發表於 2018-3-26 09:37:56 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-26 09:36
台灣的山櫻 同 河津櫻是初學者好選擇

明白,謝謝。
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-28 15:30:12 |顯示全部樓層
呀,白熊突然想起一樣野要提一提你,因見你的盆栽是放在室外種,如果當你的櫻花遲下開始有花枝時,如下圖(借用網上圖)

你要開始做準備,因為香港春天時會很多雨,而櫻花本身很怕雨,所以當見到這樣的花芽時你要做定防水準備或者拿他回有遮雨的地方放,以免一開花馬上被打爛

因白熊今年就是犯了這個錯誤,把其他一顆有花櫻花放出露台,之後突然下雨,很多花被打爛了
回復

taxitang 發表於 2018-3-28 22:03:18 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-28 15:30
呀,白熊突然想起一樣野要提一提你,因見你的盆栽是放在室外種,如果當你的櫻花遲下開始有花枝時,如下圖( ...

謝謝提點。
其實我幾盆櫻花在夏天,是放入棚內遮光擋雨,不過自動淋水也會照頭淋,但可以較户外低温小小,在秋天才放室外全日曬及控水,今日感覺天氣開始熱,已放回棚內,初時諗住花又冇,葉又唔見有,應該瓜佬襯,但經各大大提點,有新發現。

B株

B株

B株

B株

A株

A株

A株

A株
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-28 22:38:29 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-3-28 22:03
謝謝提點。
其實我幾盆櫻花在夏天,是放入棚內遮光擋雨,不過自動淋水也會照頭淋,但可以較户外低温小小 ...

恭喜曬,有葉芽啦

係呢,你既櫻花上面那個八字分開的枝條是否已乾?
如是你可以修剪一下,迫佢生多點側芽

但是有個壞消息:櫻花通常會先生花後生葉,如果而家有葉,可能要下次才會有花

仲有而家你可以比返少少葉肥佢,建議用有機的,而且是時候除下泥面的雜草,免佢吸曬營養
回復

gita 發表於 2018-3-28 23:15:51 |顯示全部樓層
見到有新芽都開心呀. 因為3月-4月是櫻花季節. 3月係早櫻開花季,4月係晚櫻花季, 有花芽會開花, 無花芽會出葉.

你棵係早櫻定晚櫻? 如果是晚櫻, 可以多觀察一段時間. 見你棵主幹都幾粗, 未必無機會有花. 因為小樹有時會花葉同時生.

回復

taxitang 發表於 2018-3-28 23:19:26 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-28 22:38
恭喜曬,有葉芽啦

係呢,你既櫻花上面那個八字分開的枝條是否已乾?

謝謝提點。
好老實,現在階段有沒有花不重要,保全健康為首要,所以今日已放回棚內,我真的分不開正常枝條和枯枝,有人說,屈得斷就是枯枝,但我又唔想屈傷樹枝,所以等它出齊葉後,那條枝條沒有葉才修剪。再謝謝!
回復

taxitang 發表於 2018-3-28 23:26:46 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-28 23:15
見到有新芽都開心呀. 因為3月-4月是櫻花季節. 3月係早櫻開花季,4月係晚櫻花季, 有花芽會開花, 無花芽會出葉 ...

謝謝!我之前未養過樱花,所以不清楚是早櫻運是晚櫻,現在只要短到未死,順其自然已開心,還有兩株未有到静,只好靜觀其變。
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-29 09:23:39 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-3-28 23:19
謝謝提點。
好老實,現在階段有沒有花不重要,保全健康為首要,所以今日已放回棚內,我真的分不開正常枝 ...

如果你有地方咪再觀察多陣

謝謝  發表於 2018-3-29 09:26
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-29 09:25:42 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-28 23:15
見到有新芽都開心呀. 因為3月-4月是櫻花季節. 3月係早櫻開花季,4月係晚櫻花季, 有花芽會開花, 無花芽會出葉 ...

佢本身只有那個八字的是花主幹(已木化並有花蕾),沒有其他幹(未木化)可生花,即使是晚櫻都趕不到今年開花...
回復

taxitang 發表於 2018-5-23 20:41:25 |顯示全部樓層
初時還以為三月還未有花或葉,應生存無望,幸好各位大大提點,當後來發現葉芽生長,再經差不多兩個月生長,有三株長葉唔錯,有一株只長一枝葉,希望遲些再有進展。

只得一枝,但老芽看似還有芽點未枯。

只得一枝,但老芽看似還有芽點未枯。

呢株都唔錯

呢株都唔錯

呢株較荗盛

呢株較荗盛
回復

gita 發表於 2018-6-4 12:43:49 |顯示全部樓層
今年樹枝養肥D, 有望下年有花!
你D葉好肥圓.
我覺得落葉的樹如櫻花類, 營養儲在樹幹和枝內. 入冬後它會落葉幾個月, 能否開花就視乎呢幾個月儲得的營養夠吾夠. 所以依家開始係花芽分發期.
回復

taxitang 發表於 2018-6-4 12:55:56 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-6-4 12:43
今年樹枝養肥D, 有望下年有花!
你D葉好肥圓.
我覺得落葉的樹如櫻花類, 營養儲在樹幹和枝內. 入冬後它會落葉 ...

明白,謝謝提供资料,那現在保持施肥,但有一疑閒,其實現在看似新枝徒長,應該待枝條葉片生定後才剪短?還是認為合理長度就剪,無謂浪費營養長葉又唔要。謝謝!
回復

gita 發表於 2018-6-4 13:19:15 |顯示全部樓層
如果你覺得太長, 不好看, 都可以修一下. 我先前都有修短主幹, 它修完不久, 就會發力出新芽新葉. 不過留意, 它的花芽和活芽位會在枝幹最頂端. 所以, 修了之後, 就由得它多生芽頭和花芽分化, 以免花芽也剪了.
回復

taxitang 發表於 2018-6-4 14:45:20 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-6-4 13:19
如果你覺得太長, 不好看, 都可以修一下. 我先前都有修短主幹, 它修完不久, 就會發力出新芽新葉. 不過留意,  ...

明白,再出唔好剪,開完花再修剪。
回復