寒帶球根

作者: 菜妹 发表于 2017-10-20 00:26:09
12683 149
yunge0 發表於 2019-3-22 06:46:37 來自手機 |顯示全部樓層
風信子同葡萄風信子有多款花色, 開花時又香又靚。我覺得香港無幾多凍的曰子, 除非長期開冷氣, 否則不適合香港種。
香港能種苿莉, 桂花, 七里香等香味植物, 都是白色的花。
菜妹 發表於 2019-3-22 09:02:26 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-3-22 06:46
風信子同葡萄風信子有多款花色, 開花時又香又靚。我覺得香港無幾多凍的曰子, 除非長期開冷氣, 否則不適合香 ...

開冷氣都可能唔夠凍,寒帶球根要係5-13度開花先係適溫,超過15度花期就得返一星期甚至更短。靚花有人鍾意就會挑戰難度去種,寒帶人勁鍾意係花園種香蕉同美人蕉(追求短暫熱帶風情)。
yunge0 發表於 2019-3-22 18:21:27 來自手機 |顯示全部樓層
香蕉粗生可以理解。美人蕉種子很難發芽,生長需要光才可開花, 不明白在寒帶怎樣種熱帶植物?
菜妹 發表於 2019-3-22 20:06:19 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-3-22 18:21
香蕉粗生可以理解。美人蕉種子很難發芽,生長需要光才可開花, 不明白在寒帶怎樣種熱帶植物? ...

種子用專用熱毯發芽,半年時間種花園,另外果半年修枝剪細後搬入溫室或屋內。我第一次見到覺得勁驚訝,三米蕉樹都大把人種,仲有其他一堆熱帶植物。其他國家唔知,但UK每個家庭每年平均係購買植物或花園開支300磅。
菜妹 發表於 2019-4-2 22:21:36 |顯示全部樓層

家門口既黃花每到春天就勁搶眼。

小紫花種係鬱金香底下,每年開花後都識自播。

鬱金香季節又到,紅花與橙花最先登場,黃花與紫花要得多兩星期。

有兩朵花有花紋,種左幾年今日先留意到。

風信子岩岩搬入屋,戶外太曬驚夾花。

仙客來,呢盆係朋友屋企見到得返兩塊葉,救返黎黎放戶外唔使兩星期就出返一盆新葉,種左半年後見開花搬入屋欣賞,搬室內後消左大部分花苞,呢三朵花已經開左一個月,耐看。

評分

查看全部評分

Ming36 發表於 2019-4-5 12:35:34 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-4-2 22:21

花靚,相又靚,隔住螢光幕都聞到花香葉香
菜妹 發表於 2019-4-5 15:49:48 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-5 12:35
花靚,相又靚,隔住螢光幕都聞到花香葉香

得風信子有香味。
白花風信子花香自然,氣味容易接受,唔會有粉紅或者紫色濃烈到令人頭暈。

菜妹 發表於 2019-4-5 16:11:05 |顯示全部樓層

解決夾花箭問題

風信子開花時容易出現夾箭問題,係因為由種植到開花時受光過度所致。只要係種植時泥土完全覆盖球根,然後放置陰暗通風位即可,此方法亦有助球根出根,如果以露半球方式,要將球根落盆後方置全黑環境),否則半露球根會因為受光過度阻礙生根,同時出現夾花箭。

簡單示意圖:
見到花芽即表示即將開花,但花莖非常短,所以即時用紙包圍四邊,葉會追光,花莖都係,只得花莖頂有微弱散光花莖會急速往上生長,兩至三日後已達合適開花高度,拆走遮光紙後放光猛位會即時開花。
兩盆都用椰糠種,椰糠水份蒸發較泥快,唔易出現爛球問題,但冇乜營養,基肥要落重少少。

評分

查看全部評分

Ming36 發表於 2019-4-5 17:10:13 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-4-5 15:49
得風信子有香味。
白花風信子花香自然,氣味容易接受,唔會有粉紅或者紫色濃烈到令人頭暈。

加上優雅嘅花盆,更靚矮矮壯壯
原來白花氣味較易接受!
花墟多見到紫色,好彩上次見到品質一般沒有購入

所有葡萄風信子都係花味清香,唔似風信子咁濃烈。  發表於 2019-4-5 17:17
Ming36 發表於 2019-4-5 17:25:29 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-5 17:10
加上優雅嘅花盆,更靚矮矮壯壯<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>
菜妹 發表於 2019-4-5 17:26:14 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-5 17:10
加上優雅嘅花盆,更靚矮矮壯壯
小雷子 發表於 2019-4-5 20:49:37 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-4-5 17:26
成套咁買計落唔抵玩,下次我會單買球根,可以揀包大粒d既。

開花時唔夠光,莖長左少少姐,都好靚呀!

睇師姐種花都係一種享受!

歡迎雷大到貼賞圖。  發表於 2019-4-6 02:37
菜妹 發表於 2019-4-7 23:54:01 |顯示全部樓層

變色鬱金香

黃花鬱金香好搶眼

呢棵同樓上係同品種,同花色既黃花鬱金香,出現顏色不同係因為上星期大風吹斷花莖,執返放入屋做切花,室內溫度過戶外十幾度,影響左花色。

紅色同橙色鬱金開要天暖打開時先分辨到中心顏色不同,紅花中心係黑色,橙花中心係黃色。 花瓣只會日間溫暖時打開,夜間閉合,天氣過暖花期會嚴重縮短。

風信子經過遮光後展現美態,全開花味濃(臭)

7樓有過往買連盆種好既風信子葉同花莖都有明顯徒長,花形不及自己種咁靚,要賞靚花,要付出心機同時間冇得懶。

評分

查看全部評分

菜妹 發表於 2019-4-8 00:38:30 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-5 17:25
原來係我搞錯咗!呢啲叫做葡萄風信子,如果香味可以接受,我下次又可以試吓種 ...

葡萄風信子花香帶淡淡紅酒清香,一般係價位略高既球根。
Ming36 發表於 2019-4-8 13:04:01 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-4-8 00:38
葡萄風信子花香帶淡淡紅酒清香,一般係價位略高既球根。

下次有機會再見到,我都要買啲葡萄風信子返屋企種吓

更正:鬱金香有微弱花香,超近距離先聞到。  發表於 2019-4-10 07:54
violet_bb 發表於 2019-4-12 00:20:29 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-4-2 22:21

哇!原來菜女神的花園有咁多寶!
全部花花都勁靚呀!肯定花好多心思打理!
菜妹 發表於 2019-4-12 05:05:18 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-4-12 00:20
哇!原來菜女神的花園有咁多寶!
全部花花都勁靚呀!肯定花好多心思打理!
...

心思放係多肉同室內植物度,球根係放養多,咁岩環境合適,唔敢領功。

幾時連我都升左上"神"位架 bb, 女神之名我擔當唔起呀!
violet_bb 發表於 2019-4-12 13:33:17 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-4-12 05:05
心思放係多肉同室內植物度,球根係放養多,咁岩環境合適,唔敢領功。

幾時連我都升左上"神"位架{:emoji_ ...

菜女神與石子女神係同期架,你睇返d舊post丫!

bb記錯另一位花友?  發表於 2019-4-12 13:40
violet_bb 發表於 2019-4-12 18:25:48 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-4-12 05:05

幾時連我都升左上"神"位架{:emoji_ ...

我跟石子女神叫的

bb好眼力,我依家先睇到。  發表於 2019-4-19 03:38
菜妹 發表於 2019-4-19 03:28:36 |顯示全部樓層

酢醬草

新種鬱金香中較早開花既一款,可能種植位置較少日照,其他數款都見葉未見花。
花形矮小,與切花品種比較size最多只有一半。

另一矮種鬱金香,此款花瓣較薄,易結種子。

新種既葡萄風信子,包裝話係混合不同品種,明顯只有一款。

日間最高溫度接近20度,對寒帶球根
而言已到極限,最曬位置既鬱金香開始出現落花,盛開時期最後影多幾張艷照。

評分

查看全部評分