寒帶球根

作者: 菜妹 發表于 2017-10-20 00:26:09
12789 149
B17 發表於 2018-12-20 12:20:25 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-12-18 14:09
第一棵開花既酢醬草,種戶外花園太凍,多次都未能賞花,搬入屋第二日就有花睇。

呢度有講切朱 http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=74192&pid=1078510&fromuid=66917

呢個切法不能同年開花,但有更多子球。  發表於 2018-12-20 21:08
回復

Ming36 發表於 2018-12-20 12:30:55 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-12-20 04:14
藍鐘花,蕃紅花同葡萄風信子球根細小,半日照可開花,都比較適合香港種,注意要用疏水泥土及保持空氣流通 ...

感激介紹,
我下次行開園藝店,會留意吓呢一類嘅球根。嚟緊去日韓玩,會行吓園藝店,搵啲正貨球根
回復

小雷子 發表於 2018-12-20 12:42:28 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-20 12:30
感激介紹,
我下次行開園藝店,會留意吓呢一類嘅球根。嚟緊去日韓玩,會行吓園藝店,搵啲正貨球根 ...

嘩!去日韓玩!正正正!
係咪做代購!
回復

Ming36 發表於 2018-12-20 16:57:34 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-20 12:42
嘩!去日韓玩!正正正!
係咪做代購!<span class="emoji emoji1f605"></span>

未做過呀
陪伴家人去行吓、食吓、hea 吓、搬吓咋。
但我會多留意園藝店的位置,近唔近我哋去嘅地方,睇吓有冇花展,欣賞吓當地人的園藝文化。
有泥有根的植物,如沒有合法的permit, 應該不能進入香港吧?
回復

Ming36 發表於 2018-12-20 16:59:59 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-20 12:42
嘩!去日韓玩!正正正!
係咪做代購!<span class="emoji emoji1f605"></span>

如果找到迷你種的正貨球根,會pm 分享給妳。
但我要惡補一下日文、韓文的花名或信google translate 搏一搏
回復

bettyfly 發表於 2018-12-20 18:57:53 來自手機 |顯示全部樓層
好靚既球根,可以種落地年年開花實在令人羨慕
回復

小雷子 發表於 2018-12-20 21:02:30 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-20 16:57
未做過呀
陪伴家人去行吓、食吓、hea 吓、搬吓咋。
但我會多留意園藝店的位置,近唔近我哋 ...

影相分享一樣得!
唔洗揾命博!
回復

小雷子 發表於 2018-12-20 21:07:41 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-20 16:59
但我要惡補一下日文、韓文的花名或信google translate 搏一 ...

根球植物成日蝦我,今年我都唔敢入貨!
睇人種都唔錯!

應該係大大種植環境唔夠通風,我試過種室內都係十死九傷冇花開。  發表於 2018-12-20 21:31
回復

菜妹 發表於 2018-12-20 21:15:52 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2018-12-20 18:57
好靚既球根,可以種落地年年開花實在令人羨慕

多謝大大賞花。都唔係每樣球根都可以年年開,只有鬱金香係咁,其他球根隔年冇花好似種雜草咁。
回復

菜妹 發表於 2018-12-20 21:26:41 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-20 16:59
但我要惡補一下日文、韓文的花名或信google translate 搏一 ...

除左淘網,球根仲邊度有假貨賣?寒帶球根植物係有雪落亞洲國家都有種植,日本,韓國,仲有中國大陸,除非係想買貴價品種,普通品種大陸入貨都得啦,若唔順路唔需要刻意去其他國家搵。
回復

菜妹 發表於 2018-12-25 01:57:52 來自手機 |顯示全部樓層

個人好贊同d人話,情願使晒d錢黎買花都唔好留返黎食藥。作為花奴,花要自己種,幾唔得閒都要種花賞花,先可以過返花奴既正常生活。一年一次短暫花期,更令人有所期待。

455220315_126568.jpg 葡萄風信子形態嬌小,花味清香;鬱金香花期長,又係我最愛既花,所以要多買多種。

為左要種出一片花海俾自己同鄰居欣賞,今日特登叫老公車我去園藝中心買呢堆花球。未來幾日都勤力播種,明天春天先會有花睇。

3KG混合洋水仙球根達開花尺寸共129球, 經過1.5小時去除外皮處理後,損失7%爛球。
種地去除外皮其實係非必要,因為寒帶地區種地唔會及生爛根情況,只會係種盆放室內先需要減低發霉風險。

花友可以玩下有獎遊戲,估下呢度有幾多粒鬱金香+葡萄風信子總數,每人兩次機會,最接近正確答案者勝出。獎品會有鬱金香/葡萄風信子/藍鐘花,合共10粒自收花球,下次返港前新鮮採取獎品及公布得獎者,獎品會由視乎季節而定
回復

菜妹 發表於 2019-1-12 10:47:33 |顯示全部樓層
今晚經過鎮既大超市,見到有風信子賣,入左兩盆貨。
之前提過,歐洲同英國都流行以植物送禮,所以一般都係套裝式出售,包括有精美花盆+泥+植物,內附說明書,收到禮物既加水就種得。
返到屋企即種,冇帶手套種風信子搞到皮膚敏感,沖完涼都痕左幾個鐘。
之前種親球根都冇帶手套,以為種完洗手即可,點知原來風信子最毒,說明書講既野跟足做就唔會出事。
回復

B17 發表於 2019-1-12 12:27:36 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-12 10:47
今晚經過鎮既大超市,見到有風信子賣,入左兩盆貨。
之前提過,歐洲同英國都流行以植物送禮,所以一般都係 ...

手痕去種風信子,結果真係手痕

個遊戲擺呢度,好多人唔知,不如擺去分享區啦
回復

菜妹 發表於 2019-1-12 12:41:50 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-12 12:27
手痕去種風信子,結果真係手痕

個遊戲擺呢度,好多人唔知,不如擺去分享區啦 ...

要等幾個月先可以拎獎品,又唔係人人識種。17大支持下估個數目啦,完結前冇其他人玩既就係你架啦
回復

B17 發表於 2019-1-12 13:57:07 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-12 12:41
要等幾個月先可以拎獎品,又唔係人人識種。17大支持下估個數目啦,完結前冇其他人玩既就係你架啦  ...

幾個月後天氣熱,仲種唔種到架?
回復

菜妹 發表於 2019-1-12 14:17:49 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-12 13:57
幾個月後天氣熱,仲種唔種到架?

下次返去前掘,係預今年年尾種,下年開花,所以真係有排等,種花向來考驗耐性。
回復

B17 發表於 2019-1-12 14:35:49 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-12 14:17
下次返去前掘,係預今年年尾種,下年開花,所以真係有排等,種花向來考驗耐性。 ...

咁,到時先算囉
回復

yunge0 發表於 2019-1-12 20:04:55 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-12-25 01:57
個人好贊同d人話,情願使晒d錢黎買花都唔好留返黎食藥。作為花奴,花要自己種,幾唔得閒都要種花賞花,先可 ...

花1.5小時處理百多球, 樓主真是很有耐性。
香港節奏緊張, 想做花奴唔易。即使退休了, 也有可能仍要為生計籌算。我種花的時間都是勉強抽空, 但是又會為自己所種的植物健康成長而欣慰。
回復

yunge0 發表於 2019-1-12 20:41:08 來自手機 |顯示全部樓層
個人好贊同d人話,情願使晒d錢黎買花都唔好留返黎食藥。作為花奴,花要自己種,幾唔得閒都要種花賞花,先可 ...

雖然未必會種, 賞面估吓啦!我估你新買的鬱金香及葡萄風信子共有50球。

7包加埋有過百粒。  發表於 2019-1-12 23:16
回復

little_stone 發表於 2019-1-12 23:04:51 來自手機 |顯示全部樓層

咩相都睇唔到,淨係睇到好多顆球球
女神師姐好勁呀!整好咁多粒!
唔識種呢啲,純粹路過支持~

歡迎女神入黎賞花。應該只有手機睇唔到相,用pad同電腦睇冇事。  發表於 2019-1-15 10:07
回復