蜈蚣bb

作者: Ahjoechan 发表于 2017-10-18 12:55:28
3103 9
求命,成盆提子入便D泥我諗有過百條蜈蚣Bb ,我好驚,點消烕佢地,佢地唔怕苦煉油,茶籽粉,biokill..點算?要成盆掉咗去?
tarepanda817 發表於 2017-10-18 14:00:02 來自手機 |顯示全部樓層
倒漂白水!
雙魚座 發表於 2017-10-18 14:55:16 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-18 14:00
倒漂白水!

哇!咁盆提子樹沒了。
B17 發表於 2017-10-18 15:32:57 |顯示全部樓層
試過用雷達噴即殺,可能百足唔係蟲,唔係太有效
用滾水淋佢,乜都死,提子都死
Ahjoechan 發表於 2017-10-18 17:49:38 |顯示全部樓層
好, 星期六落手。斉水浸得唔得? 。
D提子一直都差。bb 葉也常枯...唯有放棄...
滾水淋至少D泥可用番..
唉 ! 我半年新手,種野無mug 收成, 但虫就一大堆

Aking 發表於 2017-10-18 21:28:02 |顯示全部樓層
有冇試過辣椒水,蒜頭水,煙頭水...
howard 發表於 2017-10-18 23:48:02 |顯示全部樓層
可用硫磺粉試試。
rrr888 發表於 2017-10-20 16:00:00 來自手機 |顯示全部樓層
蜈蚣益蟲嚟,想有機種植,有啲嘢係要忍吓。如果真係太多,戴手套整死佢。
rrr888 發表於 2017-10-20 16:06:20 來自手機 |顯示全部樓層
又或者捉入放咗泥嘅盒,攞去放生。
mk2325 發表於 2017-10-23 11:18:27 |顯示全部樓層
蜈蚣以小型動物例如老鼠或比較大的昆蟲例如蚯蚓、曱甴為獵物,不會直接影響植物。另一種叫千足蟲或馬陸,比蜈蚣更多腳,但馬陸其實是益蟲,食腐爛葉,有助分解土壤中的有機物,使之成為植物的養分。馬陸的腳很密很短,身體比較圓有肉(似蚯蚓)。兩者都喜歡藏身於潮濕、陰暗、什物遮蔽地方。要減少數量要清除野草、泥面枯葉,不要令泥土過份濕潤。