肉兒成長記錄-仙人掌與多肉展

作者: 菜妹 發表于 2017-9-13 02:58:36
18825 221
菜妹 發表於 2018-4-3 04:37:22 |顯示全部樓層

戶外放養系列,冬天無論大雪定水浸,一樣照生唔使理。
445206045_273849.jpg 卷絹

445729879_66818.jpg 觀音蓮,塔松,疑似紅霜

445315023_265743.jpg 卷絹

428934251_57226.jpg 西瓜球,卷絹

回復

菜妹 發表於 2018-5-13 06:52:24 |顯示全部樓層

萬年草,同薄雪萬年草好似,一樣粗生。

石板菜又名台灣佛甲草,又係粗生,易養。
446506803_93176.jpg 446503063_93276.jpg
回復

菜妹 發表於 2018-5-17 10:37:24 |顯示全部樓層

西瓜球

西瓜球
西瓜球喺我呢邊係好罕見嘅多肉品種,見到佢懷緊四胞胎心情真係好興奮,
回復

菜妹 發表於 2018-5-31 21:31:57 |顯示全部樓層

花阿花阿花

石板菜,大得好快,爆盆可收剪黎煲涼茶飲,有清熱同降血壓功效。

唔知咩名既新貨

心葉日中花,做左功課話係可食用多肉,據說味道一般。

回復

菜妹 發表於 2018-5-31 21:51:58 |顯示全部樓層

上年全部種室內,種半年都唔識大,之後聖誕節前返香港放露養,即刻倍數增長,好快會多到要種落地先夠位。
其中一棵卷絹就開花,期待中...

綠法師,上年砍頭後爆左十幾個芽,最後淘汰得返三頭,切左一頭出黎以為會爆多d, 結果係再爆既芽都自動淘汰,今年再試,應該可以爆多d掛。母株家陣成個丫叉咁。

紐倫堡珍珠同紫珍珠,冬天係室內分別明顯好多,依家實在太似樣。

球松有小花芽,另外棵無名都出左兩枝花芽。
小玫瑰花疑似係紅霜,冬天係深紫色。

回復

菜妹 發表於 2018-6-7 11:09:36 |顯示全部樓層

之前有芽蟲,砍頭後新葉比較青。

兩棵觀音蓮係分株出黎,依家就完全唔同色。
回復

菜妹 發表於 2018-6-7 11:28:27 來自手機 |顯示全部樓層

附加地中海見到既多肉。

呢種最常見,成個威尼斯都會見到,屋頂,石牆周圍都生。

朧月花原來係白色

盆盆都爆,唔知夜晚會唔會收入屋呢。
回復

菜妹 發表於 2018-6-13 17:27:48 |顯示全部樓層

萬年草,由今年一月既2條枝條種到一盆.

屋企溫度低,足足等左三個月先生根,睇見佢依家有新葉同上左色,真係唔容易。

上星期交換返黎既bb.

塊朧月葉係6星期前街邊執返黎既。

唔知係咩東東

三代同堂既綠法師

綠龜之卵,細心睇會見到烏龜紋,一直種室內,兩粒唔識大既綠豆。

母子圖,放同一位置,顏色唔同。

回復

Claim 發表於 2018-6-22 22:08:21 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-22 21:42
買機票送貨,Claim大超豪氣

B17大大諗多左,我只是在香港分享植物,仲要係我屋企附近!
要數豪氣,B大大在園藝館持續的分享是真豪氣!
回復

B17 發表於 2018-6-22 22:15:23 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2018-6-22 22:08
B17大大諗多左,我只是在香港分享植物,仲要係我屋企附近!
要數豪氣,B大大在園藝館持續的分享是真豪氣 ...

收突郵費,一d都唔豪
回復

Claim 發表於 2018-6-22 22:20:52 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-1-9 22:54
岩岩醒起今日收到Claim師姐超豪氣送贈既多肉植物包係我生日禮物,真係非常驚喜,數量同品種都好多。雖然要 ...

因為手機成曰login 唔到,有得睇,無得覆。
樓主種得好好丫!最開心見到植物開枝散葉!
回復

菜妹 發表於 2018-6-30 09:02:23 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2018-6-22 22:20
因為手機成曰login 唔到,有得睇,無得覆。
樓主種得好好丫!最開心見到植物開枝散葉! ...

多肉我真係種得麻麻地,但某幾種師姐送既觀葉植物經常爆盆修剪左幾次送俾住我附近既花友。
回復

菜妹 發表於 2018-7-1 03:25:07 |顯示全部樓層

朧月

小球玫瑰,耐寒多肉

萬年草,生長期對水份要求高,冬季停止生長,天暖就好易爆盆。

疑似藍石蓮,砌頭三個月。

江戶紫,千佛手,黑兔耳

西瓜球

???

紅卷絹
回復

菜妹 發表於 2018-7-3 21:42:43 |顯示全部樓層

心葉日中花

卷絹

小部份Claim師姐系列
其中兩盆白花紫露草,都係師姐送既。宜濕宜乾,耐陰耐曬,再加埋繁殖速度係野草級,植物殺手都輕易爆盆。

冬天種室內冇陽光都係小小徒長,依家戶外半日照點解又會徒成咁。
可憐仲要俾蝸牛咬左幾次

根冇爛,放戶外通風良好,但係都有黑腐病。

評分

查看全部評分

回復

菜妹 發表於 2018-7-27 02:24:58 |顯示全部樓層

最近參加左交換植物Party ,收穫豐富。

今個夏天係歐洲又乾又長又熱,目前只有少數傷亡,情況比估計中較好。

綠法師同巫毒法師,
長生草對水份要求高,夏天差不多要日日淋水。

輕易爆盆既萬年草。

心葉日中花花色由紫變紅。

燕子掌 同 無名仙人掌
回復

菜妹 發表於 2018-8-2 08:56:19 |顯示全部樓層

長生草家族,綠色品種繁殖力驚人,將來會有好多可以拎黎分享。

苗盆,不死鳥bb一定係會大得最快,係我呢邊好受歡迎,過兩個月就會送晒出去俾花友。

仙人掌,大得好快。

將長生草同其他耐寒多肉種埋一堆,唔使一盆二盆咁麻煩。

行街見到餐廳門口既英式多肉下午茶。

半年間已經爆盆,修剪左少少,又可以俾人啦。

觀音蓮好大,但冇乜bb。

偷懶放埋唔關事既係呢度。
上年種既雄黃蘭開花啦。

野生品種黑莓過幾日有得食。
回復

little_stone 發表於 2018-8-2 14:30:39 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-7-3 21:42
心葉日中花

冬天唔徒夏天徒,應該係因為夏天係生長期呀。試下控水?
回復

little_stone 發表於 2018-8-2 15:10:35 來自手機 |顯示全部樓層
樓主點解話肉肉唔識大嘅?都已經爆哂盆又開支散葉咁 好多都又大又靚
回復

菜妹 發表於 2018-8-2 21:59:42 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-8-2 14:30
冬天唔徒夏天徒,應該係因為夏天係生長期呀。試下控水?

已經收返入屋,但係唔通風仲衰,D 葉係咁甩,緊急治療中。

係呀,通風最緊要架  發表於 2018-8-2 22:56
回復

菜妹 發表於 2018-8-2 22:11:37 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-8-2 15:10
樓主點解話肉肉唔識大嘅?都已經爆哂盆又開支散葉咁 好多都又大又靚
回復