17大的酢酢 (2017)

作者: B17 發表于 2017-9-4 15:59:15
18082 394
B17 發表於 2017-11-12 12:09:02 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-11 22:18
B大你種過超多啊!你說的也是我上網看過的~雖然不知真假~但我要去淘球球啦~

但點算好~本身好開心自 ...

酢漿唔難種,有陽光就得,對你有信心,出年實豐收

謝B大~!超級希望可以種到你有興趣那棵然後跑來報喜和分享~!:)  發表於 2017-11-12 14:39
回復

B17 發表於 2017-11-12 12:18:24 |顯示全部樓層
我喜愛的nidulans來花了
Oxalis Nidulans-2017-004.jpg
Oxalis Nidulans-2017-005.jpg

再來大臉餅
Oxalis bowiei-2017-007.jpg
回復

B17 發表於 2017-11-15 15:23:06 |顯示全部樓層
Nidulans pom pom,以前1月先見冧,搞乜今年咁快

Oxalis nidulans pompom-2017-004.jpg
回復

B17 發表於 2017-11-15 16:52:10 |顯示全部樓層
尋回的Oxalis Obtusa Primrose-,睇葉形應該冇錯
Oxalis Obtusa Primrose-2017-006.jpg

恭喜!恭喜!  發表於 2017-11-15 17:22
回復

小雷子 發表於 2017-11-15 18:58:28 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-15 16:52
尋回的Oxalis Obtusa Primrose-,睇葉形應該冇錯

失而復得! 可喜可賀!
回復

tarepanda817 發表於 2017-11-15 20:23:39 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-15 16:52

交功課時間:
First Love就快開花了好開心
Nidulans 雖然未有花睇,但呢幾日生長了很多葉!
Omar 得一個字形容"亂"
回復

B17 發表於 2017-11-15 20:37:35 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-15 20:23
交功課時間:
Nidulans 雖然未有花睇,但呢幾日生長了很多葉! ...

一高一低,呢個組合有趣,好彩兩隻球頗唔同樣,收球時應該分到
開窿鋁罐又幾啱Omar,dum到來開花,靚哂
回復

小雷子 發表於 2017-11-15 22:38:42 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-15 20:23
交功課時間:
Nidulans 雖然未有花睇,但呢幾日生長了很多葉! ...

Panda! 你呢個手作汽水罐花盆好正!荔枝洒味襯哂,狂嘢的Omar!Good Job!
回復

tarepanda817 發表於 2017-11-15 22:46:43 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-15 20:37
一高一低,呢個組合有趣,好彩兩隻球頗唔同樣,收球時應該分到
開窿鋁罐又幾啱Omar,dum到來開花,靚哂 ...

屋企冇咁多地方放花草,唯有儲起D罐diy做吊盆!‍向高空發展
回復

tarepanda817 發表於 2017-11-15 22:48:44 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-15 22:38
Panda! 你呢個手作汽水罐花盆好正!荔枝洒味襯哂,狂嘢的Omar!Good Job!<span class="emoji emoji1f44f"></span> ...

屋企地方有限,留起D罐做吊盆,慳返唔少位呢
回復

B17 發表於 2017-11-20 11:24:02 |顯示全部樓層
交功課時間:

omar特色就是亂
Oxalis Omar-2017-004.jpg
回復

小雷子 發表於 2017-11-20 11:40:22 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-20 11:24
omar特色就是亂

點解我棵D葉同你的咁大分別架!好似2類不同植物!
回復

B17 發表於 2017-11-20 12:02:39 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-20 11:40
點解我棵D葉同你的咁大分別架!好似2類不同植物!

唔夠光,弱!

回復

tarepanda817 發表於 2017-11-24 20:50:57 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-20 12:02
唔夠光,弱!

話咁快過左1星期,係冇乜點理Nidulans情況下,長了一大一小花淋!
回復

B17 發表於 2017-11-24 20:57:52 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-24 20:50
話咁快過左1星期,係冇乜點理Nidulans情況下,長了一大一小花淋!

兩隻齊齊開花
回復

tarepanda817 發表於 2017-11-24 21:01:58 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-24 20:57
兩隻齊齊開花

估唔到呢日咁凍先來開花!仲要冇乜陽光之下
回復

B17 發表於 2017-11-24 21:05:22 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-24 21:01
估唔到呢日咁凍先來開花!仲要冇乜陽光之下

佢同versicolor有個缺點,就係企唔穩,要搵野扶住
回復

B17 發表於 2017-11-25 16:10:27 |顯示全部樓層

Nidulans,淡紫小花
Oxalis Nidulans-2017-006.jpg

已經開花既有:First Love, Purpurea Alba, 大面餅, 麗花酢

未有花既草

受保護的ob primrose
Oxalis Obtusa Primrose-2017-007.jpg

完全冇野睇的美花酢,右邊細盆種左知芝麻球,一樣冇野睇
Oxalis Inaequalis-2017-003.jpg

高個企唔穩的versicolor,撐住,撐住
Oxalis Versicolor-2017-004.jpg

一粒成盆的Nidulans Pom Pom
Oxalis nidulans pompom-2017-005.jpg

頭髮亂了的omar
Oxalis Omar-2017-005.jpg

其他
Oxalis  Glabra Pinky White-2017-004.jpg
Oxalis Obtusa Cream Puff-2017-004.jpg
Oxalis Obtusa 'Elizabeth'-2017-005.jpg
Oxalis Obtusa 'Polished Copper'-2017-B005.jpg
Oxalis Purpurea Salmon-2017-006.jpg
回復

小雷子 發表於 2017-11-25 17:51:27 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-25 16:10
Nidulans,淡紫小花

B大大!平日淋花,洗唔洗擔櫈仔架?
定係長腳叔叔!話咁易就攪掂!
回復

B17 發表於 2017-11-25 19:12:27 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-25 17:51
B大大!平日淋花,洗唔洗擔櫈仔架?<span class="emoji emoji1f914"></span>
定係長腳叔叔!話咁易就攪掂!<span class="emoji emoji1f60a[/em ...

離地4尺,淋水冇難度
回復