17大的酢酢 (2017)

作者: B17 發表于 2017-9-4 15:59:15
18074 394
B17 發表於 2017-11-8 18:39:30 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2017-11-8 15:36
整個罩遮住佢,唔好再被襲擊。

即搞

Good ah!^^  發表於 2017-11-8 18:43
回復

小雷子 發表於 2017-11-8 18:52:04 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-8 18:33
係時候換機,你隻mon偏紅偏橙

我隻眼有問題,偏紅……眼紅(你有咁多靚花睇)
回復

tarepanda817 發表於 2017-11-9 07:56:44 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-8 18:39
即搞

疑似有喜嘅first love, 肉眼看有3-4粒在泥面!
回復

B17 發表於 2017-11-9 12:10:14 |顯示全部樓層
nidulans pom pom點解咁勁,睇相
中間個芽一開二,泥裡面一上一下出左兩個分枝,話咁易就一變四
Oxalis nidulans pompom-2017-003.jpg
回復

rumer 發表於 2017-11-9 15:09:51 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-31 11:16
bowiei花多,畀佢單獨出鏡啦

原來大家各種植物都有涉獵~
帶著家裡的新成員來認親~Hahaha
回復

B17 發表於 2017-11-9 15:12:23 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-9 15:09
原來大家各種植物都有涉獵~
帶著家裡的 ...

葉綠花大,好靚呀
回復

rumer 發表於 2017-11-9 15:18:30 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-9 15:12
葉綠花大,好靚呀

前日喺花墟見有2盆~企左喺度睇左3個字都係唔捨得走~最後帶左其中一盆返屋企~

(葉子和花真的超級美~葉片是好青綠的形~完全唔捨得放手~昨天再去另一盆已經無左了~那刻好慶幸自己有買啊)
回復

B17 發表於 2017-11-9 15:26:58 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-9 15:18
前日喺花墟見有2盆~企左喺度睇左3個字都係唔捨得走~最後帶左其中一盆返屋企~[emo ...

幾銀?貴嗎?
回復

rumer 發表於 2017-11-9 15:44:01 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-9 15:26
幾銀?貴嗎?

$80
(其實不清楚酢酢的市價~滴汗)
回復

tarepanda817 發表於 2017-11-9 17:21:01 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-9 15:44
$80

什麼名堂?
回復

rumer 發表於 2017-11-9 17:58:46 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-9 17:21
什麼名堂?

Oxalis Bowiei~今天第一次來這塊版逛逛意外發現B大都有種所以就黎相認啦
回復

B17 發表於 2017-11-9 18:10:40 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-9 15:44
$80

花花海鮮價,見花買花,有保證
當然有時會送蟲做贈品
回復

rumer 發表於 2017-11-9 19:54:16 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-9 18:10
花花海鮮價,見花買花,有保證
當然有時會送蟲做贈品 ...

大愛今次帶回家的酢酢~所以也不去想是不是買貴了~

明天會換盆~到時看看泥土中有無附加贈品先~
回復

B17 發表於 2017-11-10 14:51:01 |顯示全部樓層
first love偷渡與薑荷會面
回復

rumer 發表於 2017-11-11 11:41:44 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-10 14:51
first love偷渡與薑荷會面

是愛嗎?Hahahahaha

想向B大和眾高手們請教種酢酢的事情~希望不吝指教~(因為偷偷上網買了些酢漿球球

1。買回來的球球大部份都有根~可是顏色有點相似所以昨天選了一些下盤種了~ 想問問其他沒選上但已有根的球球都要下土的嗎?可不可以保留到下年才種?會不會放得太久自動死掉的??

2。昨天只用普通泥混了少量珍珠岩和蛭石來種酢酢~不知道大家會用什麼配方的植料來種酢酢才能生長得好?酢酢是不是一樣是泥乾才需要澆透水的植物呢?

3。新買的酢酢球球還小知道要種到開花需時~但常看到大家久不久會去挖挖土把球球挖出來收成~想問問酢酢是不是能一直種的植物?會有休眠期嗎?

因為真的很好奇大家是在什麼時候才會挖土偷看球球?又為什麼會捨得挖開泥土去收球球呢?(是因為酢酢過了花期就只剩下草草了所以是時候要重新再種了嗎?(又變了問題老年~滴汗)
回復

B17 發表於 2017-11-11 14:25:33 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-11 11:41
是愛嗎?Hahahahaha

想向B大和眾高手們請教種酢酢的事情~希望不吝指教~(因為偷偷上網買了些酢漿球球{ ...

買咗邊d酢,報上名來

1. 溫度決定發芽,秋植球早種,種咗都唔會發芽。未發芽嘅10月照種,有水,溫度啱自然會發芽。酢球唔可以保留,唔種變乾屍

2. 唔洗溝珍珠岩,又唔好乾哂先淋水,保持濕濕地就得

3. 唔需要偷睇,夏天到,葉黃時,就是收球時,冇得一直種落去。
回復

B17 發表於 2017-11-11 15:06:33 |顯示全部樓層

麗花酢發力了 Grimacing Face.png
(影出來有點偏紅)
Oxalis pulchella var tomentosa-2017-007.jpg
Oxalis pulchella var tomentosa-2017-006.jpg

B大啲酢酢同風雨蘭可唔可以唔好咁靚~我都係上左園藝館睇到大家啲Post 被毒先係咁種花花(第一次被毒的就是你的喜蔭Post~現在還有酢酢和風雨蘭仲唔死)   發表於 2017-11-11 15:48
回復

rumer 發表於 2017-11-11 15:55:31 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-11 14:25
買咗邊d酢,報上名來

1. 溫度決定發芽,秋植球早種,種咗都唔會發芽。未發芽嘅10月照種,有水,溫度 ...

之前被毒後不小心在某FB Page 見有賣酢酢球就買了一堆。。都沒想過樣子和顏色都好相似不會同時種呀(太衝動)

昨天下了土的有Hirta Pupu, Burki, Parma Pink, Glabra Pinky White, Pardalis White, Perdicaria 同 Hirta Mauve(還不知道是不是秋植合適就下土了。。流汗)

現在在櫃裡等變乾屍的還有Depressa Pink, Hirta Uli, Hirta Rose

你地會唔會想種啊~可以把餘下的球球給你們~但因是上網買的我不確定球球對不對名

———————————

謝謝B大教授種植酢酢小技巧~我本身還想上淘寶偷買多兩隻酢酢球落黎試種~因爲因為~好想天台花花盛開時色彩繽紛咩色都有~(又自我幻想過度都唔知酢酢發唔發到芽啦)
回復

B17 發表於 2017-11-11 17:21:00 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-11 15:55
之前被毒後不小心在某FB Page 見有賣酢酢球就買了一堆。。都沒想過樣子和顏色都好相似不會同時種呀(太衝 ...

酢漿草需要陽光,曬下先會壯,先會靚
種過Parma Pink,開得兩朵花咁多,唔知係咪曬得唔夠
Glabra Pinky White舊年有種,繁殖失敗,今年得一棵
hirta,呢類細葉高個子,未種過,不過都冇位畀佢地

Perdicaria ,舊年有1粒,可惜發唔到芽,如果有多,可以給我一粒嗎?

要大花,種purpurea,要多花,種obtusa,versicolor花細d,1棵同時開十朵八朵
回復

rumer 發表於 2017-11-11 22:18:24 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-11 17:21
酢漿草需要陽光,曬下先會壯,先會靚
種過Parma Pink,開得兩朵花咁多,唔知係咪曬得唔夠
Glabra Pink ...

B大你種過超多啊!你說的也是我上網看過的~雖然不知真假~但我要去淘球球啦~

但點算好~本身好開心自己終於有機會回報你啦(因得到過太多你分享的小苖了!)

只是Perdicaria 在買時就只得一小粒而昨天揀顏色種時已不幸把他入了土。。。 還未入土的只有Depressa Pink, Hirta Rose 同Hirta Uli (哎)

所以B大能等嗎?若這球酢酢能成功發芽長大~到收球之日我就把球球寄給你啦~

#B大要對我有信心不要自己花錢去買啦~
#雖然。。。我可能都係連芽都發唔到~Haha(還叫你不要去買~Haha)
回復