金魚大大分享的貓蟲 (交得功課喇4/1/2018)

作者: nixnix 發表于 2017-8-21 10:33:28
9915 116
nixnix 發表於 2017-10-13 17:25:32 |顯示全部樓層

雷大大覺得要唔要幫佢地換間大D嘅屋呢?
回復

小雷子 發表於 2017-10-13 17:51:46 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2017-10-13 17:25
雷大大覺得要唔要幫佢地換間大D嘅屋呢?

我種用3吋細盆仔!巳經冇咩地方可以再擴展!
回復

nixnix 發表於 2017-10-13 18:00:28 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-13 17:51
我種用3吋細盆仔!巳經冇咩地方可以再擴展!

即係他們只會長高唔會肥?
回復

小雷子 發表於 2017-10-13 18:03:00 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2017-10-13 18:00
即係他們只會長高唔會肥?

我棵42吋長腿美女……原來係隻馬
你呢個係長頸鹿!
回復

nixnix 發表於 2017-10-13 18:10:32 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-13 18:03
我棵42吋長腿美女……原來係隻馬<span class="emoji emoji1f602"></span>
你呢個係長頸鹿!<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

哈哈哈 未見真面目時總會有無限美好幻想
不過你隻馬又型又多表情,係匹良驅
長頸鹿都唔錯,可能最後會變返美女(無限ff)
回復

nixnix 發表於 2017-11-17 11:47:03 來自手機 |顯示全部樓層

等我update下我兩隻花貓先。
第一次種,感覺他們生長無以前快,所以少了update。但他們依然健健康康無穿無爛 比起10月時係高大左的
觀賞住d葉仔先
回復

nixnix 發表於 2017-12-27 17:46:07 來自手機 |顯示全部樓層
好開心
其中一盆花貓有花啦
回復

小雷子 發表於 2017-12-27 18:54:23 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2017-12-27 17:46
好開心
其中一盆花貓有花啦<span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span>

你隻好强壯,葉又靚,又矮得得!又有靚花睇!
回復

nixnix 發表於 2017-12-28 11:11:08 |顯示全部樓層

第一次種我都估唔到咁快有花睇
8月種到依家只係4個月到, 真叻貓

比啲公仔攪亂晒!  發表於 2017-12-28 11:15
回復

tarepanda817 發表於 2017-12-28 11:27:37 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2017-12-27 17:46
好開心
其中一盆花貓有花啦<span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span>

我D貓種到只長葉,連冧都冇影!
回復

tarepanda817 發表於 2017-12-28 11:29:04 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-27 18:54
你隻<span class="emoji emoji1f431"></span>好强壯,葉又靚,又矮得得!又有靚花睇!<span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f44d[/em ...

哈哈!我D貓葉成日燶,又冇冧,唔C都偷笑!
回復

小雷子 發表於 2017-12-28 11:45:44 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2017-12-28 11:11
第一次種我都估唔到咁快有花睇
8月種到依家只係4個月到, 真叻貓

唯一識開花嘅貓!今日又開多左一朵啦!桃紅色好靚! 20171228_113301.jpg
回復

小雷子 發表於 2017-12-28 11:47:37 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-12-28 11:29
哈哈!我D貓葉成日燶,又冇冧,唔C都偷笑!

貓貓比迷岩生長慢,耍慢慢等!
回復

nixnix 發表於 2017-12-28 12:28:20 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-28 11:45
唯一識開花嘅貓!今日又開多左一朵啦!桃紅色好靚!

正, 隻色好靚, 好多花
回復

nixnix 發表於 2018-1-4 09:26:21 來自手機 |顯示全部樓層

多謝金魚大大2017年8月的分享
兩隻花貓其中一隻Kohleria Napoleon V 開花啦
第一次種花貓,真係幾緊張。網上見人地講蟲蟲有機會走佬之類,令我日日都幾乎去看住他們
估唔到貓仔細細咁快有花仔出來過2018新年
好開心
雖然得一枝獨瘦 但感覺更矜貴
再次感謝金魚大大的分享
回復

tarepanda817 發表於 2018-1-4 10:30:37 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2018-1-4 09:26
多謝金魚大大2017年8月的分享<span class="emoji emoji1f64f"></span>
兩隻花貓其中一隻Kohleria Napoleon V 開花啦<span class="emoji emoji1f4 ...

嘩!恭喜哂
不過種花貓對我真係有D難道,金魚師姐分享的Rongo(C左),Napoleon就好健康,但就未有花冧要種到佢哋開花真係有難度
回復

小雷子 發表於 2018-1-4 11:07:50 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2018-1-4 09:26
多謝金魚大大2017年8月的分享<span class="emoji emoji1f64f"></span>
兩隻花貓其中一隻Kohleria Napoleon V 開花啦<span class="emoji emoji1f4 ...

細細棵又識開花!咁幾好! 慳位又可以加多棵!
回復

nixnix 發表於 2018-3-1 16:39:49 來自手機 |顯示全部樓層
一盆花貓開花了,另一盆花貓未見開花起色,又見的盆有d逼,所以幫她換了大屋。
住得開心就開d靚花來望下啦
回復

小雷子 發表於 2018-3-1 16:42:35 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2018-3-1 16:39
一盆花貓開花了,另一盆花貓未見開花起色,又見的盆有d逼,所以幫她換了大屋。
住得開心就開d靚花來望下啦 ...

有大屋住唔錯呀!
回復

nixnix 發表於 2018-3-1 16:45:28 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-1 16:42
有大屋住唔錯呀!

見人地D貓貓可以好大下, 所以係時候換下先
另一盆細細就開花, 呢盆似係大隻仔
回復